GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο νέες παραλλαγές στο ΤΜΑΧ

H modular οργάνωση της παραγωγής όπου πολλά μοντέλα δανείζονται κοινό κορμό και στοιχεία με άλλα, επεκτείνεται διαρκώς στη μοτοσυκλέτα,...


H modular οργάνωση της παραγωγής όπου πολλά μοντέλα δανείζονται κοινό κορμό και στοιχεία με άλλα, επεκτείνεται διαρκώς στη μοτοσυκλέτα, αγγίζοντας σχεδόν κάθε κατηγορία εκτός των superbike/ supersport.
Ιδανικό πεδίο εφαρμογής της δε, αποτελούν τα σκούτερ. Κύριος λόγος ύπαρξης των οποίων είναι η εξυπηρέτηση -και κύρια χαρακτηριστικά τους η ευχρηστία και η άνεση.
Οπότε κανείς δεν παρεξηγείται αν η ίδια κρεμάστρα ντύνεται διαφορετικά πανοφώρια, ένα για κάθε γούστο. Σειρά να ντυθεί στη μόδα έχει τώρα το TMAX της Yamaha, από τα καλύτερα σκούτερ που έχουν φτιαχτεί ποτέ -εύκολα θα ακούσεις δε πως είναι «το καλύτερο».
Η είδηση για παραλλαγές του ΤΜΑΧ έσκασε, όταν μαθεύτηκε ότι η Yamaha έχει καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης των ονομάτων TMAX SX και TMAX DX ως εμπορικών σημάτων. Προφανώς έρχονται οι αντίστοιχες εκδόσεις ΤΜΑΧ, σε μια προσπάθεια να μεγαλώσει το μερίδιο του στην αγορά αλλά και να αντισταθεί στις επιθέσεις του ανταγωνισμού.
yam4
Δεν πάνε πάρα πολλά χρόνια που η μόνη επιλογή του αναβάτη ήταν το χρώμα της μοτοσυκλέτας, ενώ εδώ και μια δεκαετία μπορούμε να διαλέξουμε κάποιον εξτρά εξοπλισμό για τα πιο ευυπόληπτα και λαοφιλή μοντέλα.
Σήμερα έχουμε βασικές εκδόσεις που κλωνοποιούνται και ύστερα μεταλάσσονται μέσω του εξοπλισμού ή διαφορετικών ρυθμίσεων σε νέα μοντέλα. Που θα φτάσει αυτό; Δεν ξέρουμε που είναι το όριο της τεχνολογίας, ίσως σε 20 χρόνια κάθε μοτοσυκλέτα να είναι μοναδική, κατασκευασμένη αποκλειστικά για τις ανάγκες και τα γούστα του ιδιοκτήτη.
yam3
Πρωταθλήτρια στο άθλημα που μόλις περιγράψαμε είναι η MV Agusta που κατασκευάζει μοτοσυκλέτες σε 8 βασικά καλούπια, κάθε ένα των οποίων βγαίνει σε... αμέτρητες εκδόσεις. Π.χ. η Brutale έχει βγεί ή βγαίνει ακόμα σε 40 εκδόσεις!
Όμως και η Triumph έχει παθιαστεί με το σπορ (βλ. Tiger 800 XCX, XRT, XRX) αλλά μην ξεχνάμε ότι η modular παραγωγή ανήκε εξαρχής στα βασικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας της.
yam1
Τα οφέλη από τον τρόπο αυτό διεύρυνσης της γκάμας είναι σε γενικές γραμμές δύο: η μεν εταιρεία αποκτά μοντέλα με κόστος πολύ-πολύ μικρότερο από εκείνο της εξέλιξής τους από την αρχή. Ο δε αγοραστής έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει το δίτροχο που ταιριάζει ακριβώς στα γούστα του.
yam5
Δεν έχουμε ακόμη μάθει λεπτομέρειες για τις ομοιότητες και διαφορές των δύο νέων ΤΜΑΧ, αναμένεται ωστόσο να κινηθούν στα χνάρια των BMW C650 Sport και C650 GT. Δηλαδή το ένα μοντέλο θα έχει πιο λιτό εξοπλισμό αλλά θα είναι πιο ελαφρύ και σπορτίφ, ενώ το άλλο θα απευθύνεται στους λάτρεις των αποστάσεων.
Επειδή είναι αρκετά νωρίς ακόμη, μπορούμε να φανταστούμε και τις δύο εκδόσεις να παρουσιάζονται στα φθινοπωρινά σαλόνια της Κολωνίας και του Μιλάνου.
Θανάσης Χούντρας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση