GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιους απειλεί η μαγειρίτσα;

Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν την εβδομάδα μετά το Πάσχα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με καρδιακά και γαστρεντερικά επεισόδια, εξαιτία...


Κατακόρυφη αύξηση παρουσιάζουν την εβδομάδα μετά το Πάσχα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με καρδιακά και γαστρεντερικά επεισόδια, εξαιτίας της υπερκατανάλωσης λιπαρών, θερμίδων, αλατιού, αλκοόλ και ζάχαρης έπειτα από αρκετές ημέρες αυστηρής νηστείας.
Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν πως από το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται τουλάχιστον 30% επί του μέσου όρου του έτους.
Ο κίνδυνος αυτός δεν αφορά τους νέους και υγιείς, αλλά τα άτομα με προδιαθεσικούς παράγοντες την ύπαρξη των οποίων άλλοτε γνωρίζουν και άλλοτε όχι, λέει ο κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών.
Οι παράγοντες αυτοί είναι τα περιττά κιλά (ακόμα και αν δεν φθάνει κάποιος στην παχυσαρκία), η υπερλιπιδαιμία (ιδίως τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και κακής ή LDL χοληστερόλης), η έστω και μικρού βαθμού υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερουριχαιμία (αυξημένο ουρικό οξύ).
Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος εξηγεί τι μπορεί να συμβεί και γιατί, ανάλογα με το τρόφιμο που θα καταναλωθεί:
Αρνί και κατσίκι: Εχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (ειδικά το αρνί έχει πιο πολλά και από το μοσχάρι) και χοληστερόλη, ενώ το κατσίκι έχει αυξημένη περιεκτικότητα και σε πουρίνες (είναι πρωτεΐνες που αυξάνουν το ουρικό οξύ). Επομένως, όποιος έχει υπερλιπιδαιμία ή/και υπερουριχαιμία, καλό είναι να περιοριστεί αυστηρά σε ένα μέτριο κομμάτι κρέας χωρίς ορατό λίπος και πέτσα.
Εντόσθια. Κοκορέτσι, μαγειρίτσα, τηγανητά γλυκάδια και όλα τα πιάτα με συκώτι και όργανα του ζώου περιέχουν πολλή χοληστερόλη και θερμίδες . Επομένως, πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες από όσους έχουν υπερλιπιδαιμία ή/και περιττά κιλά. 

Αν κάποιος θέλει να φάει μαγειρίτσα, καλύτερα να περιοριστεί σε ένα πιάτο με συνοδευτικό σαλάτα και να αποφύγει τον κρόκο του κόκκινου αβγού. Τα εντόσθια περιέχουν επίσης πολλές πουρίνες, επομένως αντενδείκνυνται στα άτομα με υπερουριχαιμία.
Κόκκινα αυγά. Τα αυγά περιέχουν μεν χοληστερόλη αλλά όχι κορεσμένα λίπη, επομένως 3-4 την εβδομάδα δεν επιβαρύνουν τη χοληστερόλη. Επειδή όμως το συνολικό μενού για το βράδυ της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα περιέχει πολλά επιβαρυντικά τρόφιμα που ανεβάζουν τη χοληστερόλη, όσοι έχουν υπερλιπιδαιμία καλό είναι να περιορίζονται σε ένα το Μεγάλο Σάββατο και ένα την Κυριακή του Πάσχα.
Κρασί. Το αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει τα τριγλυκερίδια, το ουρικό οξύ και την αρτηριακή πίεση όταν υπερβεί τις συνιστώμενες ποσότητες. Επομένως, καλό είναι να μην υπερβαίνουν το ένα ποτηράκι κρασί (ή ένα μέτριο ποτήρι μπίρα) την ημέρα οι γυναίκες και τα δύο οι άνδρες.
Σαλάτες. Οι φυτικές ίνες έχουν την τάση να δεσμεύουν τη χοληστερόλη και να την αποβάλλουν μέσω του εντέρου. Επομένως, ό,τι κι αν φάτε να το συνοδεύετε με άφθονη σαλάτα που θα αποτελείται από ωμά ή βραστά φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, γλιστρίδα, σταμναγκάθι), αγγούρι, καρότο, λάχανο κ.λπ. Αν έχετε υπερουριχαιμία, καλό είναι να αποφύγετε την τομάτα. 

Περιχύστε τη σαλάτα με λίγο ελαιόλαδο με μπαλσάμικο, λεμόνι ή ξίδι, αλλά αν έχετε διαβήτη προσέξτε το μπαλσάμικο (περιέχει πολλά σάκχαρα).
Συνοδευτικά. Ιδιαίτερη προσοχή θέλουν εδέσματα όπως ρώσικη σαλάτα, μελιτζανοσαλάτα κ.λπ., λόγω της χοληστερόλης. Παρά την ονομασία τους, τα συνοδευτικά αυτά δεν λογίζονται σαλάτες.
Υδατάνθρακες. Επειδή το Πάσχα είναι ένα διήμερο αρκετά φορτωμένο με επιβαρυντικές πρωτεΐνες, καλό είναι τα άτομα με περιττό βάρος και οι διαβητικοί να περιορίσουν τους συνοδευτικούς υδατάνθρακες (πατάτες, ψωμί, ρύζι, πίτες, κ.λπ.)
Κουλούρια - τσουρέκια. Για οικονομία θερμίδων και λιπαρών περιορισθείτε σε ένα - δύο κουλούρια για πρωινό και μία φέτα τσουρέκι μετά το φαγητό, αποφεύγοντας τα άλλα είδη γλυκισμάτων.


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση