GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περαιτέρω ύφεση στον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα τον Μάρτιο

Η επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ως αποτέλεσμα της μείωσης τόσο της παραγω...


Η επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξακολούθησε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, ως αποτέλεσμα της μείωσης τόσο της παραγωγής όσο και των εισερχόμενων νέων εργασιών, σύμφωνα με έρευνα της Markit.

Οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους, συνδέοντας την υποχώρηση με την έλλειψη ζήτησης στην αγορά. Παρόλ’ αυτά, το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε ελαφρώς. Οι τιμολογιακές πιέσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς τόσο το κόστος εισροών όσο και οι τιμές εκροών μειώθηκαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, γεγονός που υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index–PMI) –έναν σύνθετο δείκτη ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– ο οποίος έκλεισε στις 49 μονάδες. Υψηλότερα από τις 48,4 μονάδες του Φεβρουαρίου, η πρόσφατη τιμή του PMI υπέδειξε μικρότερη ύφεση στον τομέα.

Οι όγκοι παραγωγής στις επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα πλησίασαν τα όρια σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, παρέμειναν ωστόσο σε πλαίσια συρρίκνωσης. Επιπλέον, τα επίπεδα παραγωγής μειώνονται κατά τη διάρκεια καθενός από τους τελευταίους τρείς μήνες. Δεδομένου ότι μειώθηκαν οι όγκοι παραγωγής, οι εταιρείες κατέγραψαν υποχώρηση των επιπέδων αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Η μείωση της ζήτησης, η οποία καταγράφηκε σε ευρεία κλίμακα, οδήγησε στην πρόσφατη συρρίκνωση της παραγωγής, δεδομένου ότι περιορισμένη ζήτηση καταγράφηκε τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Το σύνολο των νέων εργασιών μειώνεται κάθε μήνα αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2014 ενώ οι νέες εργασίες από το εξωτερικό συρρικνώνονται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 17 μηνών.

Οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις εργασίες σε εκκρεμότητα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, καθώς τα επίπεδα των ανεκτέλεστων εργασιών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση. Ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι αδιεκπεραίωτες εργασίες ήταν αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, και σε γενικές γραμμές σταθερός.

Ο αριθμός των εργαζομένων στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατέγραψε αύξηση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου. Η πρόσφατη αύξηση ήταν η τρίτη που καταγράφηκε σε διάστημα τεσσάρων μηνών, παρόλο που ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ήταν σχετικά ασθενής.

Οι αγορές εισροών από τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών περιορίστηκαν για δέκατο ένατο συνεχή μήνα τον Μάρτιο. Η μείωση αυτή ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω υποχώρησης των αποθεμάτων αγορών, για ενενηκοστό δεύτερο συνεχή μήνα.

Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν τα αποθέματα ήταν δριμύς και εντονότερος σε σύγκριση με τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.

Οι τιμολογιακές πιέσεις στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας παρέμειναν υποτονικές κατά την διάρκεια του Μαρτίου. Οι εταιρείες οι οποίες περιόρισαν τις τιμές χρέωσης συνέδεσαν τη μείωση με την υποχώρηση των τιμών εισροών, ιδίως στην τιμή του πετρελαίου. Το μέσο κόστος μειώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση