GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βόρεια Κορέα και Ισλαμικό Κράτος στη Συνόδο για την πυρηνική ασφάλεια

Περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και αντιπρόσωποι οργανισμών από όλο τον κόσμο, βρίσκονται στην Ουάσινγκτον ...


Περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και αντιπρόσωποι οργανισμών από όλο τον κόσμο, βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια, που πραγματοποιείται δέκα ημέρες μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες. 

Η αποτροπή πρόσβασης των τρομοκρατών σε πυρηνικά υλικά και εγκαταστάσεις, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τους συμμετέχοντες ενώ μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και για τις πυρηνικές δοκιμές και τις πυραυλικές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας. Μάλιστα, η Πιονγιανγκ φέρεται να πραγματοποίησε εκτόξευση πυραύλου σήμερα, λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση τους ηγέτες της Νότιας Κορέας, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για τον τερματισμό των προκλητικών ενεργειών της.

Στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ τις προσπάθειες να εμβαθύνουν την συνεργασία των δύο χωρών στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,ενώ εξέτασαν και την πιθανότητα της δημιουργίας νέας κυβέρνησης στη Λιβύη, για να ενισχύσουν την βορειοαφρικανική χώρα ώστε να αντιμετωπίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε από την Ουάσινγκτον τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την εκστρατεία του κατά των κούρδων αυτονομιστών, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες. 

Σε συνάντηση που είχε τελικά με τον Μπαράκ Ομπάμα, οι δύο πρόεδροι επιβεβαιώσαν "τη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας στους τομείς της περιφερειακής ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης".

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε συναντηθεί επίσης με τον Ερντογάν. Επιβεβαίωσαν τη "στενή συμμαχία" μεταξύ των δύο χωρών και την "κοινή βούλησή" τους να καταπολεμήσουν το ΙΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση