GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΕΑ ΒΟΜΒΑ Βαρουφάκη για Τσίπρα!

Η ώρα του υπουργού Οικονομικών Συντάκτης: Γιάνης Βαρουφάκης Εφημερίδα των Συντακτών Διαβάζω ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να δεσμευτεί νομ...

Η ώρα του υπουργού Οικονομικών

Συντάκτης:
Γιάνης Βαρουφάκης
Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάζω ότι η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να δεσμευτεί νομικά ότι, αν ο μνημονιακός στόχος 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος (δηλαδή πάνω από 6 δισ. ετησίως) δεν μπορεί να επιτευχθεί έως το 2018, τότε νέα μέτρα λιτότητας θα ενεργοποιούνται αυτομάτως, έως ότου επιτευχθεί. Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερο ατόπημα!

Ο υπονομευτικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%


Ο πρωθυπουργός πρώτη φορά δεσμεύτηκε στον μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ την 27η Απριλίου 2015 (ερήμην μου, καθώς γνώριζε ότι δεν θα συμφωνούσα). Οταν τον ρώτησα γιατί το έκανε, μου απάντησε ότι η συμφωνία απαιτεί δούναι και λαβείν.

«Και ποιο είναι το λαβείν μας εν προκειμένω;» ρώτησα. «Θα μας δώσουν κάτι για το χρέος», μου απάντησε. Τότε του επισήμανα πως το επιχείρημά του θυμίζει ψαρά που προσπαθεί να διώξει επιτιθέμενο καρχαρία, ρίχνοντας αίμα στο νερό: «Δεσμευόμενος», του θύμισα, «σε διαρκές πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά, είναι σαν να δηλώνεις πως το χρέος είναι βιώσιμο. Τους προκαλείς να μη σου δώσουν ποτέ θεραπευτική αναδιάρθρωσή του!»

Συνεπικουρούμενος πλήρως από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πάσχιζα να θυμίζω στον πρωθυπουργό γιατί ζητούμε την αναδιάρθρωση χρέους: Τη ζητάμε ώστε να είναι εφικτή η μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος κάτω του 1,5%, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος των κλιμακούμενων φοροεπιδρομών, η προσδοκία των οποίων αποτρέπει τους επενδυτές.

Ενα μήνα μετά, σε μια άπελπι προσπάθεια να ανακτηθεί το χαμένο διαπραγματευτικό έδαφος, πρότεινα στον πρωθυπουργό, ως τακτικό ελιγμό, να προσφέρουμε στους δανειστές την εξής «ανταλλαγή»: Εκείνοι θα συμφωνούσαν στη χαλάρωση της λιτότητας (στόχο πρωτογενούς στο 1,5%) κι εμείς θα δεσμευόμασταν νομικά σε αυτοματοποιημένα νέα μέτρα, αν η χαλάρωση δεν αποδώσει μεγαλύτερα δημόσια έσοδα (μέσω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας).

Οι υπόλοιποι συνάδελφοι της ομάδας διαπραγμάτευσης αντέδρασαν αρνητικά, χαρακτηρίζοντας την πρότασή μου «ενδοτική», «νεοφιλελεύθερη» και λέγοντας -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ότι απεκαλύφθη πόσο... «δεξιός» είμαι.

Τα αυτοματοποιημένα μέτρα αντί για το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος
Δεν πτοήθηκα. Αν και μειονότητα του ενός, τους εξήγησα ότι, δεδομένης της παραχώρησης στους δανειστές του 3,5% πρωτογενούς από τον πρωθυπουργό, είχαμε δύο επιλογές: είτε θα εισάγαμε την υφεσιακή λιτότητα που απαιτεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς είτε θα προτείναμε στους δανειστές την πειραματική άρση της λιτότητας υπό τον όρο ότι, αν τα έσοδα που προβλέπαμε από την ανάκαμψη δεν καταγράφονταν εντός διετίας, τότε οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξάνονταν και οι δαπάνες θα μειώνονταν (1).

Ο πρωθυπουργός μού έδωσε το πράσινο φως να καταθέσω την πρόταση. Ετσι, στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου είπα μεταξύ άλλων: «Αντί να αναλωνόμαστε σε διαφωνίες για το εάν η αύξηση των εσόδων θα γίνει μέσω παραμετρικών ή δυναμικών μέτρων, θα ήταν προτιμότερο να νομοθετήσουμε αυτοματοποιημένο φρένο ελλείμματος (deficit brake), το οποίο θα επιβλέπει ένα ανεξάρτητο Δημοσιονομικό Συμβούλιο».

Η πρότασή μου άλλαξε το κλίμα και έκανε πολλούς υπουργούς Οικονομικών να τη χαρακτηρίσουν εποικοδομητική. Δεν είχε όμως συνέχεια, επειδή στο παράλληλο EuroWorkingGroup ο κ. Χουλιαράκης δεν την έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης, με πρωθυπουργική συγκατάθεση βέβαια. Ετσι, χάθηκε μια ευκαιρία χαλάρωσης της λιτότητας, προς μεγάλη χαρά των κ.κ. Βίζερ, Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε, που αντιμετώπισαν την πρότασή μου ως εμπόδιο στα σχέδιά τους για ανατροπή μας μέσα από το κλείσιμο των τραπεζών.

Αυτά πέρσι. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο υπονομευτικός στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πλέον νόμος του κράτους (ως μέρος του 3ου Μνημονίου). Παράλληλα, όμως, όπως αποκάλυψαν τα Wikileaks, το ΔΝΤ αντιστέκεται φανερά σε αυτόν τον στόχο με επιχειρήματα πανομοιότυπα με εκείνα που κατέθετα στον πρωθυπουργό, και τα οποία ενστερνιζόταν πλήρως και ο νυν υπουργός Οικονομικών.

Και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και αυτοματοποιημένα μέτρα;

Σε προηγούμενο άρθρο στην «Εφ.Συν.» (βλ. «Ούτε Τόμσεν ούτε Βίζερ», 4 Απριλίου 2016) καλούσα τον πρωθυπουργό να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση ΔΝΤ - Βερολίνου, ώστε να αναθεωρηθεί ο στόχος του πρωτογενούς. Σε αυτή την κατεύθυνση θα είχε λογική η δέσμευση σε αυτοματοποιημένα μέτρα μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, εφόσον η τρόικα συμφωνήσει στην άρση της λιτότητας.
«Εφ.Συν.», 4/4/2016 |

Φευ, η ιδέα που πρότεινα για αυτοματοποιημένα μέτρα μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σήμερα ανασύρεται, όχι ως τακτικός ελιγμός για να αποφευχθεί νέα σκληρή λιτότητα (το 3,5% πρωτογενούς), αλλά για να... επιβληθεί!

Πρώτα η κυβέρνηση αποδέχτηκε τα μέτρα λιτότητας που η ίδια και η Κομισιόν θεωρούν ότι θα πιάσουν το 3,5% πρωτογενούς. Κι αντί να εκμεταλλευτεί τις ενστάσεις του ΔΝΤ, ότι αυτά τα μέτρα δεν αρκούν, για να πιαστεί το 3,5%, και να ζητήσει τη δραστική μείωση του στόχου αυτού, τώρα υιοθετεί τη δική μου «δεξιά» πρόταση, ώστε να πείσει το ΔΝΤ πως δεν θα χρειαστεί η κ. Βελκουλέσκου να επιτρέψει στην Αθήνα να επιβάλει πρόσθετα μέτρα (όταν το 3,5% αποδειχθεί άπιαστο), καθώς θα τα επιβάλει αυτομάτως η ίδια η Ελλάς μέσω του Δημοσιονομικού της Συμβουλίου!

Οχι ένας αυτοματισμός, αλλά... δύο!
Ο όποιος αυτοματισμός μελλοντικών μέτρων (σε περίπτωση υστέρησης εσόδων) είναι χρήσιμος μόνο στον βαθμό που αίρει τη λιτότητα –δηλαδή μας δίνει τη δυνατότητα, με άμεση μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, να ακυρώσουμε τη νέα εμβάθυνση του φαύλου κύκλου λιτότητας-ύφεσης-υστέρησης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση συμφώνησε εκ προοιμίου να δώσει άμεσα μεγάλη ώθηση στη λιτότητα, δεσμευόμενη μάλιστα να φέρει κι άλλη, όταν ο φαύλος κύκλος πράγματι επιταχυνθεί!

Η κατάσταση αγγίζει τα όρια της φάρσας. Ο υπουργός Οικονομικών, που γνωρίζει άριστα τα πιο πάνω, πρέπει να επιβάλει την τάξη στη στρατηγική της κυβέρνησης. Αν η τρόικα θέλει αυτοματοποιημένο κανόνα, να της προσφέρει... δύο!

■ Αυτοματοποιημένο κανόνα που εισάγει (μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου) νέα «διορθωτικά» μέτρα στο μέλλον: (α) εφόσον γίνει αποδεκτή η άμεση άρση της λιτότητας (με νέο στόχο πρωτογενούς 1,5%) και (β) εφόσον τα δημόσια έσοδα δεν ανακάμψουν εντός διετίας.

■ Αυτοματοποιημένες αποπληρωμές τοκοχρεολυσίων που θα συνδέονται με τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ και που θα ακυρώνονται τις χρονιές που το ονομαστικό ΑΕΠ έπεσε κάτω από προσυμφωνημένο ελάχιστο επίπεδο (έτσι ώστε ο στόχος πρωτογενούς 1,5% να συνάδει με τη βιωσιμότητα του χρέους).

Πηγή:
http://www.efsyn.gr/arthro/i-ora-toy-ypoyrgoy-oikonomikon

1 σχόλιο

  1. Ελλάδα ούτε φτωχή κοπέλα είναι , ούτε όπως θέλουν να την παρουσιάζουν κάποιοι...

    Η πρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας γνωστή και ως FED κυρία Janet Yellen Louise σε μια μελέτη της παρέδωσαν μια έκθεση που λέει ότι το οικόπεδο Ελλάδα με σημερινές τιμές έχει άξια 10 τρις εκατομμύρια δολάρια ΤΡΙΣ όχι δις.... Η χώρα μας αν πιστέψουμε τους τοκογλύφους και όχι εταίρους, ούτε θεσμούς χρωστά λένε 350-400 δις ..δηλαδή το 0.5% της αξία της με δικές τους τιμές... Η Deutsche Bank έχει ένα άνοιγμα 55 ΤΡΙΣ δολάρια δηλαδή αν τους σκάσει στα χέρια δεν φτάνουν πέντε Γερμάνιες...

    Οι Ελληνες πρέπει να καταλάβουν τι ἔστι ανάπτυξη και επένδυσης και να οργανωθούν...

    Ανάπτυξη σημαίνει όσο μπορούμε να μειώσουμε την οποία εισαγωγή με δικιά μας ΠΑΡΆΓΩΓΗ και αν δεν μπορεί να πέραση με νόμο, να πέραση ως άγραφος ΝΟΜΌ ..π.χ Πρώτα θα καταναλώνετε το ντόπιο Ελληνικό κρασί κάθε περιοχής και μετά θα εισάγουμε αν χρειαστεί, πρώτα θα τρόμε τα δικά μας σκόρδα και μετά της Αργεντινής...Το γάλα, το κρέας το γιαούρτι το ελαιόλαδο κ.τ.λ και μετά εισαγωγή τυρί Ολλανδίας... Να εκπαιδεύσουμε τεχνίτες να παράγουν ανταλλακτικά και Επισκευάζουν όσα μηχανήματα υπάρχουν αυτή την στιγμή στην χώρα...

    ΈΤΣΙ θα ξεκολλήσει η ανεργία ΈΤΣΙ θα πρέπει να το δουν όλοι οι Ελληνες ...Να απαιτήσουμε περίοδο χάριτος για ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΕΣ σε τοκοχρεολύσια και αν δεν μας τα δώσουν να τα νομοθετήσουμε από μόνοι μας....

    Εξαγωγές: Ξέρετε πια είναι η μεγαλύτερη εξαγωγή στην χώρα μας; Το πετρέλαιο ΝΑΙ τα καύσιμα μήπως έχουμε πετρελαιοπηγές και δεν το ξέρουμε;...ΌΧΙ το λαθρεμπόριο πάει σύννεφο ο ISIS κάπου θα πρέπει να το πουλά και οι Ελληνες πειρατές 7-8 οικογένειες είναι ΜΑΝΟΥΛΕΣ σε αυτά με της αθλητικές ομάδες τους, με της φιλανθρωπίες τους, με τους ιδιωτικούς στρατούς τους , με τα ΜΜΕ τους, με τους πολίτικους τους ,με τους δικαστές τους, με σώματα ασφάλειας διπλά τους, με θρησκευτικούς ηγέτες δίπλα τους , με τους ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ τους κ.τ.λ είναι αυτοί που διαλύουν της χώρες από άκρη σε άκρη ΧΩΡΙΣ να πληρώνουν ούτε ένα σέντς φόρο, χωρίς καμιά νομιμότητα και απομυζούν το οποίο κονδύλι κρατικό χρήμα μυριστούν ....

    10 οικογένειες απομυζούν τον πλούτο και την εργασία εκατομμύριον ανθρώπων ως κανονική ΜΑΦΊΑ με όποιο καθεστώς και αν κυβερνά.... αν θα τους δείτε να κυκλοφορούν πάντα γύρος τους υπάρχουν 50 ΦΩΣΚΟΤΟΙ ακόμα και αν θα πάνε για ένα αθλητικό γεγονός....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση