Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

ΣΟΚ: Σαρωτικές αλλαγές στα Δ.Σ. των τραπεζών!

Share it:

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Με ένα δημοσίευμα... "βόμβα" για τον τραπεζικό τομέα προαναγγέλλονται αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών σύμφωνα με τους financial times. Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών αφού τις επόμενες ημέρες περίπου 20 από τα 55 μέλη των δ.σ. θα αντικατασταθούν, καθώς θα «κοπούν» στη σχετική αξιολόγηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Οι κκ Νίκος Καραμούζης, Ματζούνης, Σάλλας και η κα Κατσέλη θα πρέπει να "αποδείξουν" ότι .... διαθέτουν "προαπαιτούμενα προσόντα" διαφορετικά κινδυνεύουν να είναι εκτός.
Στόχος της αξιολόγησης από το ΤΧΣ είναι να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση και να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή όπως αναφέρει σχετικά το δημοσίευμα.
Ενώ απώτερος στόχος είναι να μην μπορεί η κυβέρνηση να προωθεί "δικούς της ανθρώπους" όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αφού το ΠΑΣΟΚ βάφτιζε στελέχη ως "μάνατζερ" επί υπουργίας του κ. Χριστοδουλάκη που σήμερα πρωτοστατούν στον τραπεζικό τομέα ως... ΣΥΡΙΖΑ!
Η εταιρεία Spencer Stuart αμερικανικών συμφερόντων που έχει την στήριξη από ότι φαίνεται του ΔΝΤ έχει αναλάβει να βρει τους αντικαταστάτες για λογαριασμό του ΤΧΣ και αναζητά στελέχη με τουλάχιστον 15 χρόνια τραπεζικής προϋπηρεσίας εκτός Ελλάδας, που να μην διαθέτουν δεσμούς με τον εγχώριο χρηματοοικονομικό κλάδο τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. για να αποκλειστούν "βιλαέτια" του παρελθόντος σαν αυτά που προαναφέραμε.

Η νέα σύνθεση των δ.σ. θα ανακοινωθούν πριν από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών, τον Ιούνιο ενώ ξένοι επενδυτές που μίλησαν στους FT χαρακτηρίζουν το «ξεκαθάρισμα» στα δ.σ. σαν μια προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον κλάδο.

Οι πρόεδροι σε όλες τις επιτροπές των Δ.Σ. των τραπεζών πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 15 ετών σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα που τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα και δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια.
Τα μέλη των Δ.Σ. θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων και της διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, τρία χρόνια ως μέλη Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Επίσης, θα πρέπει να μην έχουν ασκήσει ούτε να τους έχει αναταθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την ανάληψη καθηκόντων τους σημαντικό δημόσιο αξίωμα, όπως αυτό του αρχηγού του κράτους ή του προέδρου της κυβέρνησης, του ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, του ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Επιπλέον, το Δ.Σ. θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη, με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον τρία χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά. Τα μέλη αυτά δεν θα πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Τα ανεξάρτητα, μη εκτελεστικά μέλη θα προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Δ.Σ.
Τέλος,

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, σχετικά με τις απολύσεις προσωπικού στις τράπεζες όπως μας δήλωσε ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της EUROBANK για λογαριασμό της πρόκειται για 1000 εργαζόμενους της EUROBANK με εθελουσία που όμως δεν... "βιάζονται" αφού έχουν περιθώριο μέχρι το 2017.
Στη Εθνική ισχύει το ίδιο με 1500 όμως εργαζομένους...
Προβλέπουμε μπόρα αλλαγών στις διοικήσεις των τραπεζών θυμηθείτε το αυτό....
Share it:
Reactions:

Θέματα

Οικονομία

Τράπεζες

Hotnews

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση