GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συνήγορος του Πολίτη: Σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων

Την υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως όσον αφορά την πρόσ...


Την υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, ιδιαιτέρως όσον αφορά την πρόσβαση στο άσυλο, τη διαδικασία διοικητικής κράτησης και την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των άλλων ευάλωτων ομάδων επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην Ειδομένη, αλλά και την έναρξη των επιχειρήσεων επιστροφής αλλοδαπών στην Τουρκία σε υλοποίηση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη γειτονική χώρα, η ανεξάρτητη αρχή τονίζει την ανάγκη σεβασμού -σε κάθε στάδιο- της διαδικασίας και του ελληνικού και ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την υποχρέωση ειδικής αιτιολόγησης κάθε ατομικής διοικητικής πράξης και ιδίως αυτών που έχουν ως αποτέλεσμα τη στέρηση της ελευθερίας και την απόρριψη αιτήματος προστασίας.

Επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη διασυνοριακής συνεργασίας όλων των εµπλεκόµενων κρατών ώστε να βελτιωθούν οι διαδικασίες κατά την άφιξη και διέλευση προσφύγων και µεταναστών και να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωµάτων τους. Υπογραμμίζει, εξάλλου, την ανάγκη επαρκούς ενημέρωσης των αλλοδαπών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα για τα δικαιώματά τους, καθώς και τη διασφάλιση της πλήρους πρόσβασης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου.

Τέλος, τονίζει ότι στους χώρους φιλοξενίας θα πρέπει να καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες, ώστε οι παραμένοντες σε αυτούς να έχουν τη μέγιστη δυνατή διασφάλιση των δικαιωμάτων τους (σίτιση, πόσιμο νερό, βασικά είδη ένδυσης και ιατρική περίθαλψη), επαρκή και διαρκή ενημέρωση και απρόσκοπτη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση