GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος προς τους ΥΠΕΞ: Έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης η επίσκεψη σας

Έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να υπάρχει, κατά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της...


Έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, η οποία πρέπει να υπάρχει, κατά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού ζητήματος, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος την επίσκεψη στην Αθήνα αυτή την κρίσιμη ώρα, των υπουργών Eξωτερικών της Ολλανδίας, κ. Μπερτ Κέντερς , της Σλοβακίας, κ. Μίροσλαβ Λάιτσακ , της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας κας Μαργκαρίντα Μάρκες καθώς και των υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, κ. Αρλέμ Ντεζίρ, της Ιταλίας, κ. Σάντρο Γκότσι και της Μάλτας, κ. Ίαν Μποργκ , τους οποίους δέχθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενους από τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Νίκο Ξυδάκη.

Νωρίτερα, στις 7 μ.μ. ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπροσωπεία των έξι υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών, κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι στηρίζουν την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πρόκληση του Προσφυγικού.

Ο κ. Παυλόπουλος αφού επισήμανε ότι η ώρα είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ότι η χώρα μας εφαρμόζει και θα εφαρμόσει ό,τι χρειάζεται για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, για την εφαρμογή της Συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία και όχι μόνο, και αυτό θα το πράξει σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, με όρους ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στον κοινό μας πολιτισμό και στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φέρει μόνη της όλο αυτό το τεράστιο βάρος και έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των εταίρων της. «Δεν ταιριάζει στην Ευρώπη και στον Πολιτισμό της νοοτροπία φοβική, νοοτροπία απομόνωσης σε ένα πρόβλημα, από το οποίο κρίνεται το μέλλον της ΕΕ. 'Αρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα είναι επιβεβλημένη με βάση τις ίδιες τις αρχές της ΕΕ και σε αυτό πρέπει να συνεννοηθούμε και να συμπράξουμε όλοι» τόνισε.

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις εξής τέσσερις παρατηρήσεις :

Πρώτον, τόνισε, ότι και κατά την διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας και στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ώστε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και κυρίως να δώσουμε έμφαση στο θέμα της μετεγκατάστασης. Και υπογράμμισε ότι χωρίς την εφαρμογή αυτή θα υπάρξει κίνδυνος, ό,τι οικοδομήσαμε μέχρι σήμερα να μην προχωρήσει.

Δεύτερον, επισήμανε την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνου και στο πλαίσιο αυτό να ξαναδούμε τον προσδιορισμό της έννοιας του Πρόσφυγα Πολέμου. «Γιατί δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ του αιτούντος άσυλο γενικώς και του πρόσφυγα πολέμου. 'Αρα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός αλλαγής του καθεστώτος της Συνθήκης του Δουβλίνου, σε συνάρτηση με τον προσδιορισμό της έννοιας του πρόσφυγα πολέμου» τόνισε.

Τρίτον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η μετεξέλιξη του FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή-συνοριοφυλακή. Πάντοτε, βέβαια, με την τήρηση του κανόνα ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών, όπως ορίζονται και φυλάσσονται κυριάρχως από τα κράτη αυτά.

Τέταρτον, κάλεσε και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και ιδίως την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να ασκήσει πλήρως τα καθήκοντά της, έτσι όπως αυτά καθορίζονται από το ίδιο το καταστατικό της. Μάλιστα, ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από την θεσμική σύνδεση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας με την Ύπατη Αρμοστεία, είναι βέβαιο ότι οι ίδιοι οι κανόνες που αφορούν την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες επιβάλλουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις σ' αυτήν τις οποίες πρέπει να τις εκτελέσει. Και προκειμένου να γίνει αυτό είναι ανάγκη να το καταστήσουμε από κοινού σαφές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τους υπευθύνους της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες».

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως ότι οι Πρόσφυγες έχουν τα δικαιώματά τους, τα οποία εμείς προστατεύουμε στο ακέραιο και παρατήρησε ότι βεβαίως, υπάρχουν και οι υποχρεώσεις των Προσφύγων, οι οποίες απορρέουν από την Συμφωνία που έχουμε υπογράψει και από την ελληνική έννομη τάξη. Υποχρεώσεις, που αφορούν ουσιαστικά την ίδια την προστασία τους.

Τέλος, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις ΜΚΟ λέγοντας : «Όπως επίσης οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επιτελούν μία σπουδαία αποστολή. Αλλά και αυτές πρέπει να λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που απορρέουν από το Ελληνικό Δίκαιο, από το Δίκαιο της Διεθνούς Έννομης Τάξης το οποίο διέπει τις ΜΚΟ, και βεβαίως από το πλαίσιο της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. 'Αρα και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πρέπει να τηρούν απαρεγκλίτως αυτούς τους κανόνες. Και σε αυτό τον τομέα θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα διασφαλίσει την εφαρμογή των ως άνω κανόνων».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, κ. Μπερτ Κέντερς αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο εκ μέρους όλων των συναδέλφων του για την θερμή υποδοχή εξέφρασε την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και τόνισε ότι με την άφιξή τους στην Αθήνα επιθυμούν να μεταφέρουν ένα μήνυμα σεβασμού και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος επιδεικνύει φιλόξενο πνεύμα σε πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από χώρες όπου επικρατεί η τρομοκρατία και πόλεμος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με την σύναψη της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κατέστη προφανές σε όλους μας -και όλοι συνειδητοποιήσαμε πλήρως- το βαρύ φορτίο που πρόκειται να αναλάβει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα φορτίο και μια ευθύνη που βαραίνει το σύνολο της Ευρώπης, και αυτήν ήρθαμε να αναδείξουμε, προκειμένου να ενημερώσουμε αντιστοίχως τους συναδέλφους μας στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά των διακινητών και τα εγκληματικά επιχειρηματικά δίκτυα και τα πρότυπα τα οποία εφήρμοσαν, παρατήρησε ότι φτάνουν στο τέλος τους και πρόκειται για δραστηριότητες οι οποίες οδήγησαν σε πνιγμούς στις θάλασσες αλλά προκειμένου αυτό να γίνει θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί και τάχθηκε υπέρ της

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στην μετεγκατάσταση και στην επανεγκατάσταση των Προσφύγων θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα, ενώ σε σχέση με την μετεξέλιξη του FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή εκτίμησε ότι θα γίνει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της Συνθήκης του Δουβλίνου και πρόσθεσε ότι όσον αφορά θέματα πολιτικής ασύλου πρέπει να υπάρχει συναίνεση και επί αυτού βεβαίως συμφώνησε ότι η πολιτική του ασύλου θα πρέπει πάντοτε να συμμορφώνεται προς τα δεδομένα και τα όσα ορίζει η Διεθνής νομοθεσία και οι κανόνες οι συνθήκες, και μαζί πάντοτε να προασπίζουμε τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο, ότι μέρος της αποστολής τους πρόκειται να μεταβεί και στην Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι στο μέγιστο εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα. «Και επίσης πρόκειται να συνδιαλεχθούμε, και αυτό έρχεται μετά τις παρατηρήσεις σας .Πράγματι θα έχουμε συζητήσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοσθούν στο ακέραιο» κατέληξε ο κ. Κέντερς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση