GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει το ΔΝΤ στις απαιτήσεις του

“Καρφιά” κατά του ΔΝΤ εκτοξεύει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Financial Times ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιά...


“Καρφιά” κατά του ΔΝΤ εκτοξεύει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Financial Times ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας πως δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις παράλογες απαιτήσεις του και ζητώντας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

“Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδίου των μεταρρυθμίσεων με έναν τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλότητά τους, αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας σημαντικό μερίδιο του βάρους στους σχετικά φτωχούς”, αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, και σημειώνει: “Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος μέσω της πεισματικής επιμονής να αγνοείται το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας δεν εξυπηρετεί τις αρχές με τις οποίες η Ευρώπη έχει ευημερήσει”.

Πάντως, ο πρωθυπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες και το 2016 θα είναι ένα κοινωνικό και οικονομικό ορόσημο για την Ελλάδα, “επαναφέροντας την υπερηφάνεια και την αισιοδοξία των ανθρώπων της και κάνοντας τη χώρα ένα υπόδειγμα πλήρους και βιώσιμης ανάπτυξης”.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Η Ελλάδα διέψευσε τους καταστροφολόγους – τώρα το ΔΝΤ πρέπει να κάνει το δικό του κομμάτι”:

"Τον περασμένο Οκτώβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι η ελληνική οικονομία θα υφίστατο συρρίκνωση κατά 2,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Απεναντίας, το 2015 ήταν χρονιά στασιμότητας με συρρίκνωση κατά 0,2%. Το γεγονός αυτό θέτει την οικονομία σε καλύτερη θέση ως προς την επίτευξη μελλοντικών δημοσιονομικών στόχων.
Πράγματι, το 2015 η Ελλάδα υπερέβη αρκετούς σημαντικούς στόχους: Η είσπραξη φορολογικών εσόδων υπερέβη το στόχο κατά 2 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με μόλις το ένα πέμπτο των πόρων που είχαν διατεθεί προς αυτό το σκοπό. Η ανεργία σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 26,5% το 2014 στο 24,9%. Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε αύξηση 3,3% το Νοέμβριο 2015 – τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτιά και στην απορρόφηση διαρθρωτικών πόρων της Ε.Ε., με ρυθμό απορρόφησης ύψους 97%, ενώ ο τουρισμός κατέρριψε ρεκόρ με περίπου 26 εκατ. αφίξεις και έσοδα 15,5 δισ. ευρώ
Γι’ αυτό, λίγοι θα μπορούσαν να αμφιβάλουν ότι το 2016 θα αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομία και την κοινωνία μας. Μετά από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά την οποία η οικονομία απώλεσε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η Ελλάδα θέτει τώρα τα θεμέλια για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη. Το πράττει με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δέσμευση να θεραπεύσει χρόνιες θεσμικές παθογένειες που για δεκαετίες αποτέλεσαν πηγή πολλαπλών στρεβλώσεων και κοινωνικών ανισοτήτων.
Δεν είναι εύκολο έργο. Παρότι η δημοσιονομική πορεία προσαρμογής είναι πολύ ηπιότερη και πολύ καλύτερα σχεδιασμένη από ό,τι σε προηγούμενα προγράμματα προσαρμογής, η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές και ευαίσθητα διλήμματα πολιτικής εντός ενός αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: της προσφυγικής κρίσης.
Ένα κύριο άμεσο ορόσημο για να θέσουμε την Ελλάδα σε τροχιά βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης είναι η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Κατά πολλούς τρόπους, αυτή είναι κομβικής σημασίας καθώς έχει να κάνει με τα περισσότερα δημοσιονομικά και οικονομικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ESM. Και η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να την ολοκληρώσει σύντομα. Προς αυτό το σκοπό, έχουμε φτάσει σε συμφωνία με όλους του ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς που παρακολουθούν το πρόγραμμα σχετικά με το μέγεθος του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων τα οποία θα χρειαστεί να εισαχθούν σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018.
Το πακέτο περιλαμβάνει μια δέσμη μόνιμων μέτρων, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος και μία βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος έχει σχεδιαστεί να αποδώσει επιπλέον έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ, ενώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα εξοικονομήσει 1,5% του ΑΕΠ ως το 2018 και επιπλέον πόρους αργότερα.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης αποφασισμένη να εισάγει επί μακρό αργούσα νομοθεσία προκειμένου να ενισχύσει την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων, καθώς και να βελτιώνει διαρκώς την ικανότητα είσπραξης του ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτιωμένη συμμόρφωση. Και, επίσης, θα αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα.
Η μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος έχει τρεις στόχους: απόδοση, απλούστευση και προοδευτικότητα. Πράγματι, θα απλοποιήσει το φορολογικό σύστημα και θα μειώσει σημαντικά τα κίνητρα για φοροδιαφυγή. Θα αποδώσει επίσης το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς και, πιο σημαντικό, θα κατανείμει τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, ζητώντας περισσότερα από αυτούς έχουν περισσότερες σχετικά δυνατότητες να συμβάλλουν.
Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων κατά τρόπο που αφήνει ανέγγιχτη την απόδοση και την απλούστευση αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας ένα αξιοσημείωτο μέρος των βαρών στους σχετικά φτωχότερους.
Η κυβέρνησή μας επανεξελέγη με εντολή να επιτύχει το διττό στόχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αξιοπιστίας, αφενός, και της κοινωνικής δικαιοσύνης και της άρσης των αδικιών, αφετέρου. Η φιλοδοξία μας – με άλλα λόγια, η μονάδα μέτρησης της επιτυχίας μας – είναι να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία και να διαμορφώσουμε πολιτικές που επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους εντός ενός περιβάλλοντος οικονομικής αλληλεξάρτησης, και με σεβασμό στους σφιχτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε.
Η μεταρρύθμισή μας στο φορολογικό σύστημα είναι ένα καλό παράδειγμα του πού σκοπεύουμε. Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM με πεισματική επιμονή να αγνοείται το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας δεν υπηρετεί τις αξίες με τις οποίες η Ευρώπη έχει ευημερήσει.
Αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι τις επόμενες μέρες η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί. Και είμαι βέβαιος ότι το 2016 θα αποτελέσει έτος κοινωνικής και οικονομικής καμπής για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την υπερηφάνεια και την αισιοδοξία του λαού της, και θα κάνει τη χώρα παράδειγμα βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης".

1 σχόλιο

  1. ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ , ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ,
    ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ‘’ΣΠΑΘΙ ΤΟΥ’’ , Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    =========================================================
    Ποιες υπογεγραμμένες συμφωνίες τήρησε και εφάρμοσε ο χουντο αναστημένος ‘’εκλεκτός’’ των ..εκλεκτών της Χούντας?
    Τι ακριβώς έχει ως ‘’ΑΤΟΥ’’ ο κ Τσίπρας, για να απαιτήσει και μείωση χρέους ?
    Ποιες διαρθρωτικές αλλαγές έχει εφαρμόσει και ποιους νόμους ενεργοποιήσει ώστε να αντιληφθούν και οι εταίροι μας-δανειστές, όταν δεν θα πάνε χαμένες οι θυσίες των λαών που θα πληρώσουν ‘’ την ασυλία Τσίπρα ‘’ στον Καραμανλή?
    Πόσες ..μυριάδες κομματικοί κολαούζοι ‘’κατέχουν’’ δημόσιες θέσεις λόγω μαυρογυαλούρικης συμπεριφοράς των πεινασμένων για εξουσία μπολσεβίκων.
    *Με ποια εχέγγυα έρχεται σήμερα ο Τσίπρας και υπόσχεται τόσο προεκλογικά ,όσο και μετεκλογικά μείωση του χρέους από την ΕΕ, όταν ΚΑΝΕΙΣ !!! δεν την του υπεσχέθη, κι όταν η μέχρι σήμερα ΣΠΑΤΑΛΗ και μικροκομματική διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε πελατειακή και αντισυνταγματική ‘’αντάξια’’ της κλίκας των όψιμων απογόνων του σταλινικού ολοκαυτώματος της δημοκρατίας, της ισότητας της ανθρωπιάς.
    Ποιος ΤΡΕΛΟΣ πολιτικός ηγέτης των μελών της ΕΕ, θα τολμήσει να προτείνει στο λαό του, να υποστεί νέες θυσίες, για να ‘’ακούνε’’ τις ΒΡΙΣΙΕΣ του Καμμένου και την βρόμικη προπαγάνδα, εκβιασμούς, ψευτοαντριλίκια και σπατάλη ασυγκράτητη , ανώφελη και μικροκομματική συμπεριφορά , από τους Τσιπρογιάννηδες , με τα χρήματα που θα στερηθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους?
    Τι ακριβώς προτείνει ή, έκανε υπέρ της ελληνικής οικονομίας και των ελλήνων, εκτός του: ΝΑ ‘’ΧΑΡΙΣΕΙ’’ τον ‘’Αστέρα’’ ,να ‘’δωροθετήσει’’ τα ελληνικά αεροδρόμια, να καταστήσει τους τούρκους πιο ασύδοτους και πιο επικίνδυνους και να διορίσει όλα τα κομματικά του απολειφάδια, ως ‘’αναγκαία’’ στοιχεία προόδου προς την χρεοκοπία?

    *Την μείωση του χρέους κατά 120δις ευρώ, την μείωση των επιτοκίων, την αναβολή πληρωμής του χρέους μέχρι το 2022, την ΚΕΡΔΙΣΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με το σπαθί του.

    *‘’Χειροπιαστή απόδειξη’’ για τη μείωση χρέους προς την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, απετέλεσαν οι νόμοι, οι διαρθρωτικές αλλαγές , τα ΠΡΟΣΤΙΜΑ σε Λάτσηδες και Βαρδινογιάννηδες, η διαύγεια, η φοροδοτική ισότητα, η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο οικονομικός εισαγγελέας, οι νόμοι για την δημοσιοϋπαλληλική ΛΕΡΝΑΙΑ της διαπλοκής. Ναι ! αυτόν που αυθημερόν ακύρωσε και διέγραψε ο Τσίπρας της διαπλοκής, ‘’πατσίζοντας’’ τα φακελάκια με την αγορασμένη ψήφο των φοροφυγάδων και των πελατειακών και βρώμικων ‘’συγχωνεύσεων’’.

    *Η μείωση του χρέους. εκ μέρους της ΕΕ. ήταν μια προσωπική νίκη και πολιτική κατάκτηση του Γιώργου Παπανδρέου, που απέδειξε ΠΡΩΤΑ!!! ότι θα αγωνισθεί για την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δρόμο ανάπτυξης, ευνομίας, ισονομίας και ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ !!!

    *Τι από όλα αυτά , εφάρμοσαν τόσο ό Σαμαράς, όσο και σήμερα το δίδυμο της ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ και της σπατάλης?

    * ‘’Εξαίρεση’’ αποτέλεσαν οι Έλληνες που ..κόλλησαν στη λάσπη της διαπλοκής και πολλοί και της ιδιοτέλειας. Είχαν μάθει τον Έλληνα να επαιτεί ότι του ανήκει και όχι να το απαιτεί . Είχαν μάθει τον Έλληνα ότι η αξιοκρατία είναι για τους χαζούς, ενώ η πελατειακή ‘’εγγραφή’’ σε ..κάποιους κομματικούς καταλόγους, θα τον ‘’βολέψει’’.
    *Είχαν ‘’πείσει’’ τον Έλληνα ότι η λαμογιά είναι ‘’μαγκιά’’ και εξυπνάδα και ότι η εργασία και η ιδιοκτησία ..κουράζουν τον άνθρωπο και του δημιουργούν άγχος και προβλήματα. όπως έλεγαν οι πίσω από το τείχος της ντροπής , επί τόσα χρόνια μέχρι το 1990…
    Ν Βράχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση