GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Ποδαρικό» από τον «Πυγμαλίωνα»!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Του Βασίλη Μπουζιώτη Πρώτος σου αποκάλυψα ότι το θέατρο «Ριάλτο»της οδού Κυψέλης περνά στα χέρια ...


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Του Βασίλη Μπουζιώτη

Πρώτος σου αποκάλυψα ότι το θέατρο «Ριάλτο»της οδού Κυψέλης περνά στα χέρια του Αλέξανδρου Ρήγα κι έρχομαι τώρα να σου «προδώσω»ότι «έκλεισε» και το έργο με το οποίο θα ξεκινήσει το νέο «στοίχημά»του.Πηγές   μου λοιπόν λένε ότι...ποδαρικό θα του ο γερός αλλά και αγαπημένος «Πυγμαλίωνας»του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω,που μας…σύστησε ο Κώστας Μουσούρης το ’59 έχοντας στο πλάι του την Αλίκη Βουγιουκλάκη,με τον τίτλο “Ωραία μου κυρία”.
Η ίδια η Αλίκη το ανέβασε και το ’77 με παρτενέρ της τον Άγγελο Αντωνόπουλο αλλά και το ’93 με συμπρωταγωνιστή της τον Στέφανο Ληναίο.Ο Ρήγας “έκλεισε”τα δικαιώματα του σημαντικού “Πυγμαλίωνα”-για να μη μου μπερδευτείς,πρόκειται για την πρόζα και όχι για το μιούζικαλ!-και βρίσκεται σε ζυμώσεις προκειμένου να κλείσει τους καλύτερους συντελεστές.Για την ώρα το μόνο που είναι “κλειδωμένο”είναι ότι θα υπογράψει ο ίδιος την μετάφραση-απόδοση του έργου που αγαπά πολύ και “παίζεται”το πως και με ποιούς θα κάνει το ενδιαφέρον “ταξίδι”του.Θα επανέλθω!
ΤΟ έργο περιγράφει τα παθήματα του καθηγητή Henry Higgins με μια ταπεινή λουλουδού των δρόμων του Λονδίνου, την Ελίζα Doolittle, η οποία, με την κατάλληλη διαπαιδαγώγηση, μεταμορφώνεται σε μια εκλεπτυσμένη φιγούρα, όπως ακριβώς περιγράφει και τον μύθο του Πυγμαλίωνα, φημισμένου γλύπτη από την Κύπρο, ο ρωμαίος ποιητής Οβίδιος.
Ο ακραίος ρεαλισμός και το αιχμηρό χιούμορ -στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο του Σω- προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στη βικτωριανή Αγγλία τη δεκαετία 1910 αλλά συνάμα δικαιολογούν και την τεράστια επιτυχία που ακολούθησε –τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο- καθιστώντας το έργο ίσως το διασημότερο του δημιουργού.
Στον κινηματογράφο το έργο μετονομάστηκε σε «Ωραία μου κυρία», σενάριο που τιμήθηκε με Όσκαρ το 1939. Είναι, επομένως, ο Σω ο μοναδικός συγγραφέας κάτοχος τόσο ενός Βραβείου Όσκαρ όσο και του Νόμπελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση