GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η διπλή κρίση "τσακίζει" τους κατοίκους της Βενεζουέλας

Σε ένα κομμωτήριο του Μαρακαΐμπο, μια πελάτισσα φεύγει βιαστικά, με τα μαλλιά ανάστατα και μισοχτενισμένα. Θα επιστρέψει σε τέσσερις ώ...


Σε ένα κομμωτήριο του Μαρακαΐμπο, μια πελάτισσα φεύγει βιαστικά, με τα μαλλιά ανάστατα και μισοχτενισμένα. Θα επιστρέψει σε τέσσερις ώρες, όταν λήξει η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος που επιβάλλει για λόγους οικονομίας η κυβέρνηση, εξοργίζοντας τους κατοίκους.

"Χωρίς ρεύμα, πώς θα πληρώσω τους πέντε υπαλλήλους μου και το νοίκι του καταστήματος; Είναι καταστροφή, εδώ δεν μπορούμε πια να ζήσουμε", θρηνεί η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου, η Καρμέλα ντε λα Ος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καμένα λάστιχα, λεηλατημένα καταστήματα, αποκλεισμένοι δρόμοι: το Μαρακαΐμπο, μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε θέατρο ταραχών και λεηλασιών από οργισμένους Βενεζουελάνους, απηυδισμένους από την οικονομική και ενεργειακή κρίση.

Η διπλή κρίση ανάγκασε τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο να ανακοινώσει πρόσφατα ακραία μέτρα. Μεταξύ άλλων, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας --εκτός της πρωτεύουσας Καράκας-- το ηλεκτρικό ρεύμα κόβεται για τέσσερις ώρες καθημερινά.

"Είναι ένα καζάνι που βράζει, έτοιμο να εκραγεί" σχολιάζει η Καρμέλα.

Μια υπάλληλός της, η 61χρονη Μαρία Τετέ, δηλώνει εκνευρισμένη από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κάτι που ήρθε να προστεθεί στο άλλο καθημερινό βάσανό της: να περιμένει με τις ώρες για να ψωνίσει έξω από το σούπερ-μάρκετ, τα ράφια του οποίου συχνά είναι άδεια. "Εγώ αντέχω τις ουρές και είχα καταφέρει να μαζέψω σχεδόν πέντε κιλά κρέας. Όλα χάθηκαν", όταν το ψυγείο της τέθηκε εκτός λειτουργίας. "Προσπαθούμε να επιβιώσουμε αλλά η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά. Η κόρη μου έφυγε από τη χώρα, εδώ δεν είχε μέλλον", λέει η γυναίκα.

Το Μαρακαΐμπο, που κοροϊδευτικά αποκαλείται "η πιο κρύα πόλη της Βενεζουέλας", επειδή τα κλιματιστικά δουλεύουν συνεχώς στο φουλ αφού η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς, αισθάνεται πλέον τον πυρετό να ανεβαίνει.

Μετά τις ταραχές των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση έστειλε στην πόλη άνδρες της Εθνοφρουράς που έχουν αναλάβει να περιπολούν στους δρόμους, να ελέγχουν τις ουρές στα σούπερ-μάρκετ και να προλάβουν τυχόν νέα επεισόδια.

Σε ένα μικρό ξυλουργείο, ο 45χρονος Χοσέ Ορτέγκα προσπαθεί να βγάλει το μεροκάματο όπως μπορεί: "Δεν μας προειδοποιούν όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος. Δεν έχουμε καν τον χρόνο να κλείσουμε τα μηχανήματα και όλα χαλάνε", παραπονιέται.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης γίνεται τυχαία και κάποιες φορές ξεπερνά τις τέσσερις ώρες: στις αρχές της εβδομάδας η συνοικία Τρινιντάντ έμεινε χωρίς ρεύμα επί σχεδόν 20 ώρες.

Η κάποτε πλούσια Βενεζουέλα, χάρη στα άφθονα πετρελαϊκά αποθέματά της, έχει πληγεί σκληρά από την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού, αφού οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούσαν το βασικό συναλλαγματικό πόρο της. Πλέον, παρατηρούνται ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης (όπως λάδι ή φάρμακα) και ο πληθωρισμός έφτασε το 180,9% πέρσι. Έτσι, όταν παρουσιάστηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση κυρίως λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που οφείλεται στο μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, η κυβέρνηση βρέθηκε με δεμένα τα χέρια.

Την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκε ενεργειακή κρίση, το 2010, έγιναν εισαγωγές από άλλες χώρες, αλλά καθώς τώρα η Βενεζουέλα δεν διαθέτει συνάλλαγμα, αυτό δεν αποτελεί επιλογή, σύμφωνα με την εταιρεία αναλυτών Capital Economics. Η εταιρεία εκτιμά μάλιστα ότι η παρούσα κρίση μπορεί να μειώσει κατά 1,5 μονάδα το ΑΕΠ φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση