GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντράγκι: Το ευρωσύστημα υπήρξε σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, στην εισαγωγική του δήλωση στην ετήσια έκθεση του κεντρικού χρηματοπ...


Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, στην εισαγωγική του δήλωση στην ετήσια έκθεση του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης για το 2015 που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, πως η κεντρική τράπεζα δεν θα παραδοθεί στον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό.

Παράλληλα, επισήμανε αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και στις συνέπειές του στο ευρωσύστημα εντός του 2015, πως το ευρωσύστημα παρείχε "σανίδα σωτηρίας" στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA. Όπως εξήγησε, "λόγω της αβεβαιότητας που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, οι τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς".

Επιπλέον, υπογράμμισε: "Η ΕΚΤ ενήργησε με πλήρη ανεξαρτησία σύμφωνα με τους κανόνες της. Δηλαδή διασφαλίστηκε αφενός ότι δεν παρείχαμε νομισματική χρηματοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση και ότι χορηγήσαμε ρευστότητα μόνο στις τράπεζες που ήταν φερέγγυες και διέθεταν επαρκείς εξασφαλίσεις και αφετέρου ότι οι αποφάσεις που θα είχαν ευρύτερες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ λαμβάνονταν από τις πολιτικές αρχές που νομιμοποιούνται προς αυτό.

Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε ήταν απολύτως εντός των ορίων της εντολής μας: τηρήσαμε μεν τη δέσμευσή μας προς το ενιαίο νόμισμα η οποία περιέχεται στη Συνθήκη, την εφαρμόσαμε δε εντός των ορίων που θέτει το καταστατικό μας".

Και κατέληξε: "Παρόλο που οι κίνδυνοι καταστροφικών εξελίξεων αποσοβήθηκαν τελικά χάρη στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αυτό το επεισόδιο κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη και επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ένωση".

Αγορές και επενδυτές έχουν τα βλέμματα στραμμένα σήμερα τόσο στον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης, όσο και στην Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, οι οποίοι πρόκειται και οι δύο σήμερα να παραχωρήσουν κρίσιμες συνεντεύξεις Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση