GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για "αναπροσαρμογή" των επικουρικών έκανε λόγο ο Κατρούγκαλος - ΒΙΝΤΕΟ

Για "αναπροσαρμογή" των επικουρικών, που αφορά σε λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κ...


Για "αναπροσαρμογή" των επικουρικών, που αφορά σε λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, στην οποία συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. "Θεωρούμε ότι η πρόταση μας εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία" είπε περιγράφοντας το νομοσχέδιο.

"Η συζήτηση θα ήθελα να μην έχει χαρακτήρα επιμερισμού πολιτικών ευθυνών για το αδιέξοδο που κληρονομήσαμε. Για εμάς θα ήταν προνομιακή η συζήτηση. Διαδεχθήκαμε μια χαοτική κατάσταση όχι μόνο σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά κυρίως γιατί κληρονομήσαμε ένα σύστημα πλήρως ανορθολογικό", επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως είπε η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό "όχι αποκλειστικά με όρους οικονομικής βιωσιμότητα για το επόμενο βραχύ χρονικό διάστημα αλλά με δομικό και διαρθρωτικό τρόπο που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Ενόψει αυτής της ανάγκης διατυπώνουμε την πρόταση της ασφαλιστικής  μεταρρύθμισης στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλειας".

"Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιχειρεί να ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές τους τρίτου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της βουλής, εκτός από αυτούς που είναι αντίθετοι στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δηλαδή την αναγκαία προσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και δυσμενείς πλευρές όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επιχειρεί να τις ενσωματώσει αντικαθιστώντας την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με ισοδύναμα όπως η εθνική σύνταξη, που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα, προχωρώντας στην αναγκαία προσαρμογή της δημοσιονομικής δαπάνης, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη", τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης είναι :

- η εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού με μια προσαρμογή μόνο εκεί που χρειάζεται να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι. 

- η κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή να εφαρμοστεί η ισονομία και ισότητα, με ιδιαίτερη πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας.

"Το βασικό εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η εθνική σύνταξη. Είναι διαφορετική από την βασική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία για να αποτελέσει εργαλείο αναδιανομής προς όφελος των φτωχότερων και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων, αλλά και ταυτόχρονα να αποτελέσει εγγύηση μιας ελάχιστης αφετηρίας για να εξασφαλίζεται το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπλήρωμα με ποσοστό αναπλήρωσης" σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και έδωσε το παρακάτω χαρακτηριστικό παράδειγμα: "Με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα και δυστυχώς στο πλαίσιο της φτωχοποίησης που έχει επιβάλει η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για την κύρια σύνταξη". 

Για τις εισφορές ο κ. Κατρούγκαλος είπε μεταξύ άλλων: "Εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές οι εισφορές γενικά και για τους μισθωτούς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί γίνεται αυτό; Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο των σημερινών συντάξεων δεν έχουμε άλλη λύση. Προσαρμόσαμε τις εισφορές στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο εικονικό και υπολογίσαμε τις εισφορές εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίζονται οι σημερινές συντάξεις. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορούν να μειωθούν οι εισφορές, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, δημαγωγεί".

"Για υφιστάμενους συνταξιούχους εκπληρώσαμε πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Καμία οριζόντια μείωση δεν γίνεται. Προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις. Υπάρχει αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που αφορά όμως σε λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων, λιγότερο από 260.000 ανθρώπους" συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε:

"Επιχειρήσαμε, κοιτάζοντας το μέλλον, να προτείνουμε μια θεσμική αλλαγή, που δεν έχει επιχειρηθεί για δεκαετίες στον τόπο μας, για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη". 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση