GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Die Zeit: Αργά ή γρήγορα θα γίνει κούρεμα ελληνικού χρέους

Στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σήμερα ανάλυση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Όπως σημειώνει, “η ...


Στις εξελίξεις στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται σήμερα ανάλυση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Όπως σημειώνει, “η Αθήνα απειλείται εκ νέου με χρεοκοπία – μια συμφωνία ανάμεσα στην Άγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορούσε να την αποτρέψει”.

Ο αρθρογράφος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, παρατηρεί ότι η συνήθης εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι ότι, παρά τις τριβές και τις διαφωνίες, εν τέλει προκύπτει κάποια συμφωνία. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, “ένα πραγματικό κούρεμα, όπως ζητούν οι Έλληνες, θα μπορούσε να διχάσει την ήδη φιλονικούσα Ευρώπη: Τα περισσότερα κράτη των πιστωτών δεν δέχονται να προβούν σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις έναντι των Ελλήνων. Και στις αγορές ενδέχεται μια νέα χρεοκοπία –διότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι τίποτα άλλο (σ.σ. παρά χρεοκοπία)- να προκαλέσει σημαντική αβεβαιότητα”.

Ως εκ τούτου, “είναι προτιμότερο να κάνει κανείς λίγες ‘ζαβολιές'”, σχολιάζει η εφημερίδα και εξηγεί: “Η γοητεία της σχεδιαζόμενης στρατηγικής τώρα έγκειται στο ότι η Ελλάδα θα διευκολυνθεί χωρίς να πρέπει να διεξαχθούν ριζικές οικονομικές και νομικές συζητήσεις στα κράτη των πιστωτών. Το βάρος του ελληνικού χρέους θα έμενε μεν υψηλό στα χαρτιά, όμως η Αθήνα θα έπρεπε να δαπανήσει λιγότερα χρήματα για τόκους και χρεολύσια και θα είχε έτσι στη διάθεσή της περισσότερα χρήματα για επειγόντως αναγκαίες επενδύσεις. Από αυτές επωφελείται και πάλι η οικονομία”.

Παρ' όλα αυτά, η Zeit εκτιμά ότι είναι “απίθανο” οι ρυθμίσεις αυτές να είναι επαρκείς για να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος. Όπως υπογραμμίζεται, “η ένωση των κρατών θα πρέπει αργά ή γρήγορα να χορηγήσει το πολυπόθητο πραγματικό κούρεμα χρέους. Αλλά τότε ας ελπίσουμε ότι θα είναι η Ευρώπη σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με σήμερα”.

1 σχόλιο

  1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΔΙΕΜΕΡΙΣΑΣΝΤΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΟΥ ΕΑΥΤΟΙΣ....ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΛΟΓΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ

    Τελικά οι δύο ΑΘΛΙΟΙ πολιτικάντηδες ισχυρίζονται ότι το ''κούρεμα-μείωση του χρέους'' είναι δικό τους //'εργο !!!
    Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Σαμαράς:
    =====================
    • Συνέντευξη Α. Σαμαρά στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/3/2011
    - Επιμένετε να αρνείστε την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους;
    =Ασφαλώς και επιμένω! Οι συνέπειές της θα διαλύσουν και τις τράπεζες και την οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να βγει από τις διεθνείς αγορές για χρόνια. Και θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού δανεισμού της».
    *Στη συνέχεια, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αν και πολέμιος της αναδιάρθρωσης, υποστήριξε – με χρονοκαθυστέρηση – το «κούρεμα» όταν και όπως έγινε και μάλιστα το παρουσίασε ως αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής και το χρησιμοποίησε ως βασική αιτία για τη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου και για την θετική του ψήφο στο δεύτερο Πρόγραμμα.

    *Ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Σαμαράς:
    Συνέντευξη Α. Σαμαρά στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, 6/3/2011

    - Επιμένετε να αρνείστε την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους;

    «Ασφαλώς και επιμένω! Οι συνέπειές της θα διαλύσουν και τις τράπεζες και την οικονομία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να βγει από τις διεθνείς αγορές για χρόνια. Και θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού δανεισμού της».

    Στη συνέχεια, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, αν και πολέμιος της αναδιάρθρωσης, υποστήριξε – με χρονοκαθυστέρηση – το «κούρεμα» όταν και όπως έγινε και μάλιστα το παρουσίασε ως αποτέλεσμα της δικής του πολιτικής και το χρησιμοποίησε ως βασική αιτία για τη στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου και για την θετική του ψήφο στο δεύτερο Πρόγραμμα.
    **Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, 11/2/2012
    «Ανοίξαμε το δρόμο για το κούρεμα και τη νέα δανειακή σύμβαση. Δεν λέω ότι κι αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Αλλά σίγουρα θα σταθεροποιήσει τα πράγματα. Και θα αποτρέψει τα χειρότερα πολύ άμεσα. Γιατί αν δεν γίνονταν αυτά, δεν θα είχαν νόημα όλα τα άλλα».

    Καταλαβαίνει ο...χαρισματικός Πάκης ότι αποκαλεί ανίκανο τον αρχηγό του;;
    ***ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ(10-11-13) ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ!
    * Επι των ημερών μου μειώθηκε το χρέος κατά 130 δισεκατομμύρια!!!!
    ΗΜΑΡΤΟΝ ΒΡΕ ΠΥΡΑΝΧΑΣ !!!!
    Ν Βράχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση