GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Βροχή" τα αιτήματα ασύλου στα hotspots για να γλιτώσουν την επαναπροώθηση

Περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι ο...


Περίπου 350 είναι οι αστυνομικοί της Frontex από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία οι οποίοι έφτασαν στη Λέσβο, σε εφαρμογή του σχεδίου επαναπροώθησης μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο Δικελί της Τουρκίας που προβλέπεται από τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, από τη Frontex έχουν ναυλωθεί δυο πλοία τουρκικών συμφερόντων. Το πλοίο “Ναζλί Ζαλέ” τύπου καταμαράν της εταιρείας “Ζαλέμ Τουρ” θα μεταφέρει 200 άτομα συνολικά τη φορά (100 μετανάστες και 100 αστυνομικούς) δηλαδή 200 μετανάστες, μια και έχει ναυλωθεί για δυο δρομολόγια τη μέρα. Και το πλοίο “Λέσβος” της εταιρείας “Τουργιόλ” θα μεταφέρει 100 άτομα συνολικά τη φορά (50 μετανάστες και 50 αστυνομικούς) δηλαδή 50 μετανάστες τη μέρα, μια και αυτό έχει ναυλωθεί για ένα δρομολόγιο τη μέρα. Για τη Δευτέρα δηλαδή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών. Ανάλογος αριθμός έχει προβλεφθεί να μετακινηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη με ανάλογες με τη Δευτέρα ναυλώσεις των ίδιων πλοίων.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, από το hotspot της Μόριας, καθώς και στη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο, ο κάθε μετανάστης θα μετακινείται συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό της Frontex.

Οι πρώτες αυριανές επαναπροωθήσεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής, αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, ακόμα και από το Κονγκό!

Άγνωστο όμως παραμένει ποιοι θα επαναπροωθηθούν τις επόμενες μέρες, αφού μέσα στο hotspot της Μόριας και μετά από υπόδειξη δικηγόρων που μπαινοβγαίνουν σε αυτό δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2.000 από τους ευρισκομένους μέσα στο hotspot έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση, δηλαδή έχει ανασταλεί κάθε προοπτική επαναπαροώθησης τους για τον αμέσως επόμενο μήνα τουλάχιστον.

Χθες έφθασαν στη Λέσβο εκτός από αστυνομικούς και τεχνολογικός εξοπλισμός με προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του μηχανισμού εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, στην Τουρκία πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες φορέων συμπεριλαμβανομένων φορέων της αυτοδιοίκησης ενάντια στη χρησιμοποίηση περιοχών της χώρας για την προσωρινή έστω παραμονή επαναπροωθούμενων μεταναστών. Χθες στο Δικελί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος του Δικελί στη διάρκεια της οποίας “υπερασπίσθηκαν τον τουριστικό και αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής”. Σήμερα, όπως έγινε γνωστό, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι του Δικελί, ονόματι LIMAK, με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων μεταναστών. Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια, κάτι που φυσικά όπως λένε δεν θα γίνει αν αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι μετανάστες. Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό ποια είναι η γνώμη της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις αιτιάσεις της Τουρκικής εταιρείας.

Η τουρκική κυβέρνηση όμως φαίνεται πως, πιεζόμενη ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρά σε μέτρα που σκοπό έχουν να αποφορτίσουν σημαντικά τις ροές προς το Αιγαίο. Τις προηγούμενες μέρες αποφασίστηκε η συγκρότηση από την αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή “μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου”. Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου - Μπεχράμ Καλέ).

Στη Χίο, τώρα, άγνωστο παραμένει πώς θα γίνει η επαναπροώθηση μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ναυλωθεί από τη Frontex το πλοίο τύπου καταμαράν της εταιρίας “Erturk”, το οποίο πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή Χίος – Τσεσμέ. Η μετακίνηση θα γίνει από τη Χίο προς το Δικελί που έχει οριστεί ως λιμάνι εισόδου επαναπροωθούμενων στην Τουρκία. Συνολικά δε σχεδιάζεται πως θα επαναπροωθηθούν αύριο από τη Χίο 200 με 250 μετανάστες φρουρούμενοι από ισάριθμους αστυνομικούς.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι αυτοί οι 200 με 250 που θα επαναπροωθηθούν συγκεντρώνονται ιδιαίτερα μεταξύ των όσων διέφυγαν τη Παρασκευή από το hotspot και κρύβονται στους δρόμους της πόλης. Είναι δε κυρίως Πακιστανοί.

Πάντως χθες εξεδόθησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που επιτρέπουν στο πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, το οποίο είναι ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας, να πραγματοποιεί ταξίδια προς τρίτες χώρες, δηλαδή και προς την Τουρκία. Άγνωστο παραμένει αν αυτό έγινε στην προοπτική χρήσης του πλοίου για την επαναπροώθηση μεταναστών. Πάντως πλοία όπως το “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχουν τη δυνατότητα να δέσουν σε λιμάνια όπως αυτό του Δικελί.

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επισκευές στο κατεστραμμένο hotspot της Χίου. Ο χώρος πρόσδεσης των επιβατηγών στο λιμάνι παραμένει υπό κατάληψη από ομάδες προσφύγων που ζητούν να μεταφερθούν στον Πειραιά, ενώ τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής για Πειραιά και Μυτιλήνη όλη την επόμενη εβδομάδα προγραμματίσθηκε να εκτελούνται μέσω του λιμανιού των Μεστών. Παράλληλα προγραμματίσθηκαν ήδη και σχετικά δρομολόγια λεωφορείων των ΚΤΕΛ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί πλέον στα νησιά είναι ότι την τελευταία εβδομάδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης συχνός είναι ο εντοπισμός μεταναστών, οι οποίοι κρυμμένοι μέσα σε φορτηγά και νταλίκες προσπαθούν να επιβιβαστούν στα πλοία της γραμμής για τον Πειραιά. Πριν από κάθε απόπλου τα στελέχη του λιμενικού εντοπίζουν από πέντε έως δέκα μετανάστες οι οποίοι στη συνέχεια κρατούνται με προοπτική επαναπροώθησης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση