GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Είναι η Karl-Marx-Allee ο καλύτερος δρόμος του Βερολίνου;

Η Karl-Marx-Allee είναι ο καλύτερος δρόμος του Βερολίνου για τον Χανς Κόλχοφ, έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της σημερινής ...


Η Karl-Marx-Allee είναι ο καλύτερος δρόμος του Βερολίνου για τον Χανς Κόλχοφ, έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της σημερινής Γερμανίας.
Γράφοντας πρόσφατα στη βερολινέζικη εφημερίδα «Tagesspiegel», ο Κόλχοφ, ο οποίος ευθύνεται για πολλά νέα κτίσματα στην κεντρική πλατεία της γερμανικής πρωτεύουσας, την Potsdamer Platz, δηλώνει απερίφραστα ότι το Βερολίνο χρειάζεται «μια καινούργια Karl-Marx-Allee» αναφερόμενος στην μνημειακή λεωφόρο που, τη σταλινική περίοδο, χαράχτηκε στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Βερολίνο, στις αρχές της δεκαετίας του '50. Κι επιμένει ότι τίποτα που έχτισε το Βερολίνο από τότε δεν πλησιάζει την ποιότητα της Karl-Marx-Allee.
«Αυτό που σήμερα θεωρείται πολυτελές στα κέντρα των γερμανικών πόλεων, καταλήγει να είναι ανήσυχο, ωραιοποιημένο οικιστικό πρότζεκτ. Καλυμμένο πίσω από ένα κουρασμένο πακετάρισμα μοτίβων επιστημονικής φαντασίας ή φελιζόλ κλασικισμού... (αντιθέτως) η Karl-Marx-Allee είναι το μοναδικό παράδειγμα γερμανικού αστικού σχεδιασμού και αρχιτεκτονικής που συνεχίζει τη μεγάλη παράδοση του 19ου αιώνα και που δεν χρειάζεται να ερυθριά στις συγκρίσεις με αμερικανικές ή άλλες ευρωπαϊκές πόλεις» κανοναρχεί ο Χανς Κόλχοφ.
Το σταλινικό παρελθόν της λεωφόρου ενδέχεται να αποτρέψει πολλούς: Η αρχική ονομασία ήταν Stalinallee, οι συνειρμοί από την καταστολή της λαϊκής εξέγερσης του '53 αναπόφευκτοι. Τι μπορεί να είναι αυτό που εμπνέει τον Κόλχοφ; Και το οποίο επικαλείται;
Ο Χανς Κόλχοφ είναι οπαδός της παράδοσης.
Τα κτίρια του συχνά ξαφνικές αρτ ντεκό μνήμες, στέκονται αδιάψευστοι μάρτυρες σε αυτό. Είναι αλήθεια ότι η Karl-Marx-Allee της δεκαετίας του '50 προσφέρει κάτι ιδιαίτερο: Μεγάλη πυκνότητα, υψηλής ποιότητας σύγχρονα οικιστικά συγκροτήματα, με συχνές αναφορές σε παλαιότερα αρχιτεκτονικά ύφη, και τα οποία ακολουθούν τη γραμμή της οδού.
Με άλλα λόγια ένα βουλεβάρτο του 19ου αιώνα. Για να είμαστε ειλικρινείς, ένα βουλεβάρτο ταϊσμένο με στεροειδή. Ο περιπατητής έχει την αίσθηση ότι σε αυτές τις τακτοποιημένες κατοικίες έδιναν αυξητικές ορμόνες για να αποκτήσουν λίγα παραπάνω πατώματα μεγαλείου. Παρ' όλα αυτά, ένα πραγματικό βουλεβάρτο. Με όλη τη σημασία της λέξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση