GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ετοιμάζεται εθνικό αρχείο καταγραφής των offshore

Στη δημιουργία ενός εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που συναλλάσσονται μέσω του ελλ...


Στη δημιουργία ενός εθνικού αρχείου καταγραφής των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που συναλλάσσονται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος-έχουν λογαριασμούς-προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες και το Δημόσιο, σε εφαρμογή απόφασης σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

Πρόσβαση σε αυτό το εθνικό μητρώο θα έχουν όχι μόνο οι αρχές καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες αλλά και οι φορολογικές αρχές. Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε οντότητα, όπου και να βρίσκεται, κάνει συναλλαγές  μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να έχει πλέον ελληνικό ΑΦΜ.

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του αρχείου μέσα στο 2016. Το αρχείο αυτό θα δημιουργηθεί στον «Τειρεσία» και η ανταλλαγή θα γίνεται μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, της διεύθυνσης διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Στη σύνταξη των καταλόγων των τελικών δικαιούχων δεν περιλαμβάνονται μεγάλες κατηγορίες gate keepers, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ΑΧΕΠΕΥ, ΕΠΕΥ, που συνδέονται με τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών ή διευκολύνουν τις συναλλαγές τους. Έτσι, δημιουργείται στην ουσία, λένε ανεπίσημα οι τράπεζες, ένας «αθέμιτος» ανταγωνισμός αρρύθμιστων «παικτών» που συνεχίζουν να παίζουν το παλαιό παιχνίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, για να γίνει η διαχείριση αυτών των πληροφοριών, απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος καταχώρησης τραπεζικών λογαριασμών (μητρώο) και δικαιούχων που προσφέρεται από τις εμπορικές τράπεζες, χωρίς το δημόσιο να έχει απαντήσει στη σχετική προσφορά.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση