GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οδηγούμε τα Ηλεκτροκίνητα VW

Λίγο πριν αρχίσει η «εβδομάδα ηλεκτροκίνησης», που οργανώνει (18-24/4) η Kosmocar στην Karenta Αμαρουσίου, oι δημοσιογράφοι του ειδικού...


Λίγο πριν αρχίσει η «εβδομάδα ηλεκτροκίνησης», που οργανώνει (18-24/4) η Kosmocar στην Karenta Αμαρουσίου, oι δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου πήραμε μια γεύση από τα σύγχρονα ηλεκτροκίνητα προϊόντα της γερμανικής φίρμας, στα οποία περιλαμβάνονται αμιγώς ηλεκτρικά, αλλά και υβριδικά μοντέλα.
Πρόκειται για τα e-up!, e-Golf, Golf GTE και Passat GTE, τα δυο πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά και τα άλλα δυο υβριδικά (βενζινοκινητήρας & ηλεκτροκινητήρας) με σαφώς μεγαλύτερες δυνατότητες αυτονομίας.
Για όσους ίσως ξαφνιάστηκαν να πούμε ότι η VW έχει εδώ και δεκαετίες ασχοληθεί με την ηλεκτροκίνηση, γεγονός που της επιτρέπει να διαθέτει σήμερα προηγμένα ηλεκτρικά μοντέλα έτοιμα να ανταγωνιστούν γνωστές φίρμες της ηλεκτροκίνησης σε χώρες οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει υποδομές για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ενώ οι κυβερνήσεις τους δίνουν αφειδώς κίνητρα στο κοινό για την απόκτηση των ηλεκτρικών μοντέλων.
Φυσικά στη χώρα μας οι υποδομές αυτές απλά δεν υπάρχουν, αλλά παρά το γεγονός αυτό η ηλεκτροκίνηση αρχίζει να γίνεται γνωστή στο κοινό και τα σχεδόν 70 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν το 2015, είναι απλά μια δύσκολη αρχή καθώς τα μοντέλα αυτά στοιχίζουν πανάκριβα, δεν υπάρχουν υποδομές ταχυφόρτισης και τα κίνητρα για την αγορά τους είναι ελάχιστα.
Εδώ, να σημειώσουμε ότι κατά τα φαινόμενα η ηλεκτροκίνηση τα αμέσως επόμενα χρόνια θα γνωρίσει ιδιαίτερη ανάπτυξη στον «πολιτισμένο» κόσμο, τόση που κατά ένα προ ημερών δημοσίευμα του Bloomberg, το 2022-23 θα γνωρίσουμε νέα πετρελαϊκή κρίση, επειδή τα ηλεκτροκίνητα θα έχουν διαδοθεί τόσο πολύ ώστε να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση πετρελαίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα υβριδικά VW Golf GTE και Passat GTE είναι φορτιζόμενα υβριδικά και συνεπώς δεν έχουν πρόβλημα αυτονομίας, αφού διαθέτουν και βενζινοκινητήρα, οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αυτοκίνητα για κάθε χρήση και δεν απαιτούν τη χρήση βοηθητικού αυτοκινήτου στα νοικοκυριά που τα έχουν επιλέξει.
Ας δούμε όμως συνοπτικά τα τέσσερα μοντέλα των ηλεκτρικών VW, έως την αναλυτική παρουσίασή τους που θα ακολουθήσει τις προσεχείς εβδομάδες.
  • E-up!
Σχεδόν αθόρυβο, το e-up! κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 60 kW / 82 PS, χωρίς καθόλου ενοχλητικά 'κοψίματα' από τις αλλαγές των ταχυτήτων ή θορύβους από τον κινητήρα και το σύστημα μετάδοσης. Η μέγιστη ροπή των 210 Nm είναι άμεσα διαθέσιμη από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ο κινητήρας. Το αυτοκίνητο χρειάζεται μόλις 12,4δλ για να φτάσει τα 100χλμ από στάση, ενώ η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 130χλμ. Η μπαταρία ιόντων λιθίου που βρίσκεται τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα, έχει μέγιστη χωρητικότητα 18.7 kWh, τιμή που δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο βάρους μόλις 1,214 κιλών, να διανύσει έως και 160χλμ με μία μόνο φόρτιση.
Η υποδοχή για τη φόρτιση της μπαταρίας του e-up! βρίσκεται κρυμμένη πίσω από το κλασικό πορτάκι της τάπας της βενζίνης. Στο βασικό εξοπλισμό διατίθεται και το σύστημα συνδυαστικής φόρτισης CCS (Combined Charging System), που έχει πιστοποιηθεί από τη Volkswagen και άλλους κατασκευαστές, και έχει τη δυνατότητα φόρτισης μέσω πηγής συνεχούς (DC), ή εναλλασσόμενου (AC) ρεύματος, δίνοντας έτσι στον οδηγό τη δυνατότητα να φορτίσει πανεύκολα το αυτοκίνητό του στους περισσότερους τύπους σταθμών φόρτισης – ανεξάρτητα με το είδος της πηγής και την τάση που προσφέρεται από αυτούς.

Ένα από τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά που κάνει το αυτοκίνητο να ξεχωρίζει είναι και το τοξωτό σχήμα των LED φώτων ημέρας στον εμπρός προφυλακτήρα, ενώ γίνεται εμφανής η προσοχή που έχει δοθεί στην αεροδυναμική βελτίωση τόσο του εμπρός όσο και του κάτω μέρους του αυτοκινήτου.
Μερικές ακόμα λεπτομέρειες είναι οι χαρακτηριστικές ζάντες αλουμινίου 15'', τα σήματα της VW με το μπλε φόντο και το λογότυπο e-up! στο πίσω μέρος.
Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι γκρι επενδύσεις των καθισμάτων με τις μπλε ραφές. Ειδικά τοποθετημένες πινελιές από δέρμα και αλουμίνιο, τονίζουν ακόμα περισσότερο την εικόνα ενός ξεχωριστού ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κατασκευάστηκε με στόχο την άνετη κυκλοφορία στην πόλη.
Η τιμή του ξεκινά από τις 28.000 ευρώ.
  • E-Golf
Το e-Golf κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 85 kW /115 PS. Από στάση ο σύγχρονος ηλεκτροκινητήρας, με τον κωδικό EEM 85, αποδίδει εντυπωσιακή ροπή που φτάνει τα 270 Nm από τη στιγμή της εκκίνησης. Χαρακτηριστικές είναι και οι κορυφαίες του επιδόσεις: το Volkswagen e-Golf φτάνει τα 100χλμ σε μόλις 10.4δλ. Στον ανοιχτό δρόμο η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 140χλμ/ώρα.
Η αυτονομία του είναι μεγαλύτερη από του e-up! καθώς το e-Golf έχει μεγαλύτερη μπαταρία και η αυτονομία του φτάνει –θεωρητικά- μέχρι τα 190 χλμ.
Ε-Up & E-Golf δεν έχουν συμβατικό κιβώτιο ταχυτήτων, αλλά προσφέρουν δυνατότητα επιλογής διαφορετικών προγραμμάτων τρόπου λειτουργίας, εκ των οποίων δύο εξασφαλίζουν οικονομία, συνεπώς και αυτονομία ("Eco", "Eco+") και τέσσερα που σχετίζονται με τη λειτουργία ανάκτησης ενέργειας κατά τη φάση της επιβράδυνσης ("D1", "D2", "D3" και "B"), που συμβάλλουν επίσης στην αύξηση της αυτονομίας.

Το συνολικό βάρος του e-Golf φτάνει τα 1,585 κιλά, με 318 από αυτά να είναι το βάρος της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Η συγκεκριμένη μπαταρία αποτελείται από 264 ανεξάρτητες κυψέλες, που ενσωματώνονται σε 27 στοιχεία (με 6 ή 12 κυψέλες το καθένα). Οι κυψέλες συνολικά έχουν ονομαστική τάση 323 V. Η μπαταρία, απόδοσης 24.2 kWh, διαθέτει σύστημα ελέγχου BMC (battery management controller), που πραγματοποιεί διαδικασίες διάγνωσης ασφαλείας παρακολουθεί τις λειτουργίες, και ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο σύστημα μετάδοσης κίνησης της μπαταρίας (το ενδιάμεσο σύστημα παροχής ενέργειας στον κινητήρα). Όταν το αυτοκίνητο δεν χρησιμοποιείται ή στην περίπτωση ατυχήματος, διακόπτεται αυτόματα η παροχή ισχύος από την μπαταρία.
Η τιμή του ανέρχεται στις 38.900 ευρώ.
  • Golf GTE
Το νέο Golf GTE, ένα από τα πιο καινοτόμα σημερινά μικρομεσαία μοντέλα της αγοράς, είναι σπορτίβ όπως τα Golf GTI και Golf GTD, ενώ μπορεί ταυτόχρονα με το πάτημα ενός πλήκτρου και μόνο, να οδηγηθεί και σαν μοντέλο μηδενικών εκπομπών όπως το e-Golf. Το design, ο εξοπλισμός με τα χαρακτηριστικά ενός GT, και ο σπορτίβ χαρακτήρας του, που προέρχονται κατευθείαν από τα Golf GTI και GTD, έχουν περάσει και στον κόσμο των ηλεκτροκίνητων μοντέλων. Για την κίνηση του Golf GTE φροντίζει ένας υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας 110 kW / 150 PS αμέσου ψεκασμού (1.4 TSI), και ένας ηλεκτροκινητήρας μέγιστης ισχύος 75kW/102PS. Οι δύο αυτοί κινητήρες συνδυάζονται ώστε να προσφέρουν οικονομία και δυναμικές επιδόσεις, και συνδυάζονται με το 6άρι κιβώτιο 2πλού συμπλέκτη (DSG) που σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε ειδικά για υβριδικά μοντέλα. Συνδυαστική ισχύς: 150 kW / 204 PS. Ουσιαστικά στην καρδιά του νέου GTE βρίσκονται δύο κινητήρες: ένας που το μεταμορφώνει σε GTI/GTD και ένας που το μεταμορφώνει σε όχημα μηδενικών εκπομπών όπως το e-Golf.
Το Golf GTE εμφανίζει μέση κατανάλωση καυσίμου 1.6λιτ/100χλμ (με εκπομπές CO2 στα 37 γρ/χλμ) και ηλεκτρική κατανάλωση 11.4kWh/100χλμ (πρότυπα NEDC για υβριδικά μοντέλα). Η μέγιστη αυτονομία του αυτοκινήτου για κίνηση αμιγώς ηλεκτρική φτάνει τα 50χλμ, ενώ η συνολική του αυτονομία είναι περίπου 940χλμ.

Για εκείνους που διανύουν συνήθως μικρές αποστάσεις, υπάρχει θεωρητικά η δυνατότητα να κινούνται μόνιμα με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα (πρόγραμμα "E-mode", ενεργοποιούμενο με το πάτημα ενός πλήκτρου), εκπέμποντας ουσιαστικά μηδενικούς ρύπους. Το βράδυ ο οδηγός μπορεί να φορτίσει την μπαταρία υψηλής τάσης, συνδέοντας το αυτοκίνητο με μία οικιακή παροχή (3 ώρες και 45 λεπτά είναι αρκετά για 100% φόρτιση). Εάν η μπαταρία 'ανεφοδιαστεί' από ένα ειδικό wall box (σε χώρους στάθμευσης ή γκαράζ) ή σε δημόσιο σταθμό φόρτισης, αρκούν 2ώρες και 15 λεπτά για μία πλήρη φόρτιση. Ακόμα και σε μεγάλα ταξίδια, χάρη στα έξυπνα συστήματα ελέγχου του Golf GTE, ο οδηγός μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα έχει στη διάθεσή του αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για το τέλος του ταξιδιού, ώστε να ξαναγυρίσει στην ηλεκτροκίνηση μηδενικών εκπομπών – επιστροφή και είσοδος στην πόλη για παράδειγμα.
Συμπερασματικά, το Golf GTE είναι ένα σβέλτο εξαιρετικά οικονομικό αυτοκίνητο για μεγάλα ταξίδια, ενώ μπορεί και να χρησιμοποιηθεί και σαν όχημα μηδενικών εκπομπών.
Όταν χρησιμοποιείται σε πλήρη ισχύ ο κινητήρας TSI στο πρόγραμμα GTE (πλήκτρο ενεργοποίησης) το Golf GTE επιταχύνει μέχρι τα 60χλμ σε μόλις 4.9δλ., και μέχρι τα 100 σε 7.6, και συνεχίζει να επιταχύνει μέχρι την τελική των 222χλμ. Εν τούτοις η «τελική ταχύτητα» δεν αποτελεί στοιχείο πρωταρχικής σημασίας. Εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζεται ο βενζινοκινητήρας με τον ηλεκτροκινητήρα, εξασφαλίζοντας στο Golf GTE μία εντυπωσιακή δύναμη ώθησης, που εκφράζεται και μέσα από την τιμή της μέγιστης ροπής των 350 Nm. Όταν η επιλογή είναι μόνο η ηλεκτροκίνηση, η τελική ταχύτητα του Golf GTE φτάνει τα 130χλμ/ώρα.
Η τιμή του είναι στις 37.950 ευρώ.
  • Passat GTE
Το Passat GTE διαθέτει το πιο ισχυρό υβριδικό σύστημα κίνησης της Volkswagen, καθώς κινείται από έναν βενζινοκινητήρα turbo αμέσου ψεκασμού (1.4 TSI), και έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο δεύτερος αποδίδει από τη στιγμή εκκίνησής του, τη μέγιστη τιμή της ροπής που φτάνει τα 330Nm. Την ενέργεια του ηλεκτροκινητήρα αναλαμβάνει να παρέχει ένας συσσωρευτής υψηλής τάσης ιόντων λιθίου, συνολικής ισχύος 9.9 kWh. Το έργο της μετάδοσης αναλαμβάνει ένα αυτόματο κιβώτιο 2πλού συμπλέκτη (DSG) 6 σχέσεων, ειδικά εξελιγμένο από τη VW, για χρήση με υβριδικό σύστημα κίνησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκτός από τους δύο γνωστούς συμπλέκτες, χρησιμοποιείται και ένας τρίτος ο οποίος έχει αναλάβει το ρόλο της αποσύμπλεξης. Όποτε είναι δυνατόν, αυτός ο συμπλέκτης απεμπλέκει από τον μπροστινό άξονα τον κινητήρα TSI, και τον σβήνει -για παράδειγμα όταν το αυτοκίνητο «ρολάρει»-, με αποτέλεσμα το Passat GTE να εκμεταλλεύεται την κινητική ενέργεια που έχει αποκτήσει, και να κινείται χωρίς την βοήθεια κάποιου κινητήρα. Η VW ενσωμάτωσε τον ηλεκτροκινητήρα στο καβούκι του κιβωτίου ταχυτήτων. Πρόσθετα εξαρτήματα του συστήματος υβριδικής κίνησης είναι: η ηλεκτρονική μονάδα ισχύος (η οποία μετατρέπει το συνεχές ρεύμα της μπαταρίας σε εναλλασσόμενο, για κίνηση του ηλεκτροκινητήρα), και ο φορτιστής. Στην ιδανική εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στην εξασφάλιση μέγιστης οικονομίας, με το πρόγραμμα E-Mode, συμβάλλουν επίσης το ηλεκτρομηχανικό σύστημα πέδησης και ο ηλεκτρικός συμπιεστής του κλιματισμού.
Όλα τα μέρη που απαρτίζουν το σύστημα κίνησης είναι συμπαγή και έχουν μικρό βάρος. Για παράδειγμα: ο κινητήρας TSI ζυγίζει 102,8 κιλά, ο ηλεκτροκινητήρας 34, το κιβώτιο DSG 98,5, και η ηλεκτρονική μονάδα μετατροπής ρεύματος 10,2.

Τοποθετημένη αριστοτεχνικά ώστε να εξοικονομεί χώρο, στο πάτωμα του αυτοκινήτου και μπροστά από το πίσω κάθισμα, βρίσκεται η μπαταρία υψηλής τάσης που ζυγίζει 125 κιλά. Μαζί με όλα τα υποσυστήματα, το στάνταρ προδιαγραφών Passat GTE ζυγίζει συνολικά 1.722 κιλά (1.735 η έκδοση Variant).
Το Passat GTE μπορεί να κινείται σχεδόν σε κάθε Ευρωπαϊκή μεγαλούπολη χωρίς να χρειάζεται καθόλου ανεφοδιασμό. Με γεμάτο το 50λιτρο ρεζερβουάρ και πλήρως φορτισμένη την μπαταρία του, μπορεί να διανύσει χωρίς ανεφοδιασμό, έως και 1.100 χιλιόμετρα.
Τα χιλιόμετρα που διανύονται μόνο με ηλεκτροκίνηση, είναι σχεδόν ανέξοδα: με δεδομένο το κόστος των 0,198€/kWh (μέση τιμή κιλοβατώρας με λοιπές χρεώσεις Δικτύου Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής το 2015), και κατανάλωση 12,2 kWh, τα 100 χιλιόμετρα στοιχίζουν μόνο 2,42€, μία εξαιρετικά χαμηλή τιμή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η ηλεκτροκίνηση πραγματοποιείται κυρίως σε συνθήκες αστικής κυκλοφορίας.
Σε αντίθεση με το E-Mode, διατίθεται το πρόγραμμα GTE, όπου με το πάτημα ενός πλήκτρου το Passat θέτει στη διάθεση του οδηγού όλη τη συνδυαστική ισχύ των 218 ίππων του. Με αυτή την επιλογή, επιτυγχάνεται η δυναμικότερη συμπεριφορά διαφόρων παραμέτρων, όπως η απόκριση στο γκάζι καθώς και τα χαρακτηριστικά του συστήματος διεύθυνσης. Η εντυπωσιακή αυτή απόδοση επιτυγχάνεται χάρη στο συνδυασμό του βενζινοκινητήρα 1.4 TSI των 156PS, και του ηλεκτροκινητήρα των 115PS. Η μέγιστη ροπή του υβριδικού συστήματος κίνησης φτάνει τα 400Nm. Οι μοναδικές αυτές προδιαγραφές, έχουν ένα και μοναδικό αποτέλεσμα: περισσότερο δυναμική οδική συμπεριφορά, και μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση. Το Passat GTE, διαθέτει στάνταρ το 6άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, εξελιγμένο ειδικά για το υβριδικό σύστημα κίνησης, και επιταχύνει από στάση μέχρι τα 100χλμ, σε μόλις 7,4δλ. (Variant: 7,6δλ.). Και οι δύο εκδόσεις έχουν τελική ταχύτητα 225χλμ/ώ. ενώ με το πρόγραμμα E-Mode η ταχύτητα περιορίζεται στα 130χλμ/ώ.
Η τιμή του ξεκινά από τα 52.000 ευρώ.
Να σημειώσουμε επίσης ότι όλα τα παραπάνω μοντέλα διαθέτουν στον βασικό τους εξοπλισμό δωρεάν για ένα χρόνο οnline υπηρεσίες Car-Net e-Remote, που προσφέρουν πληροφόρηση (και στο smartphone του χρήστη) για την τελευταία θέση στάθμευσης, τις πόρτες και τα φώτα, τη διαχείριση της μπαταρίας, τον κλιματισμό, το χρόνο αναχώρησης και τα στοιχεία διαδρομής, καθώς και την κατάσταση του οχήματος.
Οδηγώντας ηλεκτρικά
Στην μικρή οδηγική εμπειρία που είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε διαπιστώσαμε ότι, ειδικά το e-up! είναι το ιδανικό μεταφορικό «εργαλείο» για τις πόλεις όντας ευκολοδήγητο, αθόρυβο και άνετο, ευέλικτο και τελικά ιδιαίτερα σβέλτο χάρη στη ροπή του κινητήρα και την άμεση απόκρισή στο γκάζι. Αν τώρα υπολογίσουμε και ένα κόστος κίνησης περί τα 2 ευρώ/100 χλμ., τότε έχουμε να κάνουμε με κόστος κίνησης φθηνότερο από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αυτονομία του είναι περί τα 120 χλμ. και το μόνο που τσούζει είναι η τιμή κτήσης.
Το ίδιο αθόρυβο, οικονομικό, ευρύχωρο, πιο σβέλτο, πιο άνετο και ποιοτικό, είναι το e-Golf που οδηγήσαμε επίσης για λίγο διαπιστώνοντας ότι προσφέρει ακόμα πιο ποιοτική μετακίνηση, κάτι φυσιολογικό καθώς στη γκάμα της VW βρίσκεται δύο κατηγορίες πιο πάνω από το e-up..
Στη συνέχεια μπήκαμε για λίγο στο Golf GTE, ένα δυνατό και γρήγορο αυτοκίνητο, με σίγουρα πιο υψηλό κόστος λειτουργίας, αφού καταναλώνει και βενζίνη. Πάντως, μέσα στην πόλη μπορεί να κινείται σαν το e-Golf, για περίπου 30-35 χιλιόμετρα τη μέρα. Αν πάλι κάνει περισσότερα χιλιόμετρα, η υβριδική λειτουργία εξασφαλίζει μέση κατανάλωση έως και κάτω από τα 3 λίτρα/100 χλμ., ενώ στον ανοιχτό δρόμο διατίθενται επαρκής δύναμη και καλές επιδόσεις, που ελάχιστα GTI μπορούν να προσφέρουν.
Όσο για το Passat GTE, δεν προλάβαμε να το οδηγήσουμε, οπότε θα περιμένουμε την αναλυτική δοκιμή όταν και εφόσον πραγματοποιηθεί.
Τέλος να σημειώσουμε ότι, στην «εβδομάδα ηλεκτροκίνησης» για το κοινό, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να πάρουν μέρος σε ένα διαγωνισμό, με έπαθλο στο νικητή τη διάθεση για μία ολόκληρη εβδομάδα ενός Passat GTE.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση