GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το 12ο Athens Digital Arts Festival σηκώνει αυλαία

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), επιστρέφει από σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Α...


Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), επιστρέφει από σήμερα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και προσκαλεί το κοινό σε μία τετραήμερη συνάντηση, έως τις 22 Μαΐου, στο κτιριακό συγκρότημα Πύλη Ερμού 117 - 121. Παράλληλα, παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών και οπτικοακουστικές περφόρμανς στον πολυχώρο six d.o.g.s. και επιμελείται και νυχτερινές υπαίθριες προβολές, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Το καινοτόμο φεστιβάλ που πρεσβεύει και προβάλλει την εξέλιξη του ψηφιακού πολιτισμού πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ξεκίνησε το 2005 και μέσα στα 12 χρόνια που ακολούθησαν, μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας φρόντισε να εξελιχθεί κι εκείνο, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές του διεθνώς.

«Εχουμε καταφέρει αυτά τα χρόνια να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς με εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες, το ευρύ κοινό και με εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά ιδρύματα. Το Φεστιβάλ προσφέρει μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης και ενσωματώνει τις εξελίξεις και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται στο χώρο» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, διευθυντής του ADAF, που αποτελεί τον μοναδικό διεθνή θεσμό Ψηφιακών Τεχνών στην Ελλάδα.

Με κεντρικό θέμα «Digital Pop», το ADAF 2016 εξερευνά τις διαφορετικές πτυχές του Ποπ στην ψηφιακή εποχή και όπως αυτές εξελίσσονται από τη συνεχή ενασχόληση με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο.

«Οτιδήποτε ορίζεται ως Ποπ, χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα του «εδώ και τώρα». Στις μέρες μας, το Ποπ μπορεί να προσδιορίζεται μέσα από likes, shares, tweets, views ή followers φανερώνοντας κατά κάποιον τρόπο τη δύναμη του πλήθους να διαμορφώνει τάσεις και νοοτροπίες, αλλά ταυτόχρονα αυτή η δυναμική φαίνεται να είναι εφήμερη καθώς ο πολιτισμός εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Τετρακόσιοι πενήντα καλλιτέχνες από 60 χώρες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο ADAF 2016 μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει διαδραστικές εγκαταστάσεις, οπτικοακουστικές περφόρμανς, video art, διαδικτυακά έργα, δημιουργικά εργαστήρια και μουσικά δρώμενα, αναδεικνύοντας τις εξελίξεις στις νέες τεχνολογίες και στις καλλιτεχνικές πρακτικές. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες καλλιτεχνών και παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, όπως τα Japan Media Arts Festival (Ιαπωνία), Loop Festival (Ισπανία), Anima (Βέλγιο), Locomocion (Μεξικό), κ.ά.

Επίσης, στο πρόγραμμα προβολών συμπεριλαμβάνονται: το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ, «The Story of Technoviking», το πρόγραμμα VIDEOsPAIN με έργα video art από Ισπανούς καλλιτέχνες και το πρόγραμμα «From A to Z in Loop» με έργα φοιτητών από το ΑΤΕΙ Αθήνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενώ στο gallery space του six d.o.g.s θα παρουσιαστεί η έκθεση Digital Image του ADAF αφιερωμένη στη σύγχρονη ψηφιακή εικόνα και την ποπ κουλτούρα του διαδικτύου.

Ακόμη, το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ απευθύνεται και σε παιδιά, καθώς εγκαινιάζει τη νέα κατηγορία ADAF KIDS.

Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου, παιδιά και γονείς μπορούν να δοκιμάσουν στην πράξη τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία μέσα από διαδραστικές εγκαταστάσεις, δημιουργικά εργαστήρια και προβολές animation.

«Κάθε χρόνο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, λειτουργώντας ως σημείο αναφοράς και ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και φορέων. Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους συμμετέχουμε σε μεγάλης κλίμακας Ευρωπαία Προγράμματα και επιμελούμαστε διάφορες δράσεις σε κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, συνεισφέροντας στο συνεχή διάλογο γύρω από τον ψηφιακό πολιτισμό καθώς και την ανάπτυξη του κοινού στους τομείς του σύγχρονου πολιτισμού. Αν σκεφτούμε πως κατά την διάρκεια του Μαΐου παρουσιάζουμε στο φεστιβάλ δεκάδες έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο καθώς και κορυφαία διεθνή φεστιβάλ με αποκλειστικό υλικό και επίσημους προσκεκλημένους, σίγουρα το ADAF εκπέμπει δυνατά το σήμα του ως σημείο αναφοράς στο διεθνή χάρτη του σύγχρονου ψηφιακού πολιτισμού» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως προς τη διοργάνωση του ADAF μέσα στα χρόνια, ο ίδιος αναφέρει: «Το να διοργανώνεις ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών στην Ελλάδα θέλει γερό στομάχι και μεγάλη επιμονή. Δεδομένου του μεγέθους της διοργάνωσης, βασική μας δυσκολία είναι η συνεχής επέκταση των δραστηριοτήτων μας, καθώς θέτουμε πάντα τον πήχη όλο και πιο ψηλά. Δεν αρκούμαστε στο να διατηρούμε το υψηλό μας επίπεδο αλλά επιδιώκουμε να δημιουργούμε και να εδραιώνουμε συνέχεια νέες τάσεις, με το να είμαστε πάντα μέρος και κομμάτι των διεθνών εξελίξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση