GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους στις 24 Μαΐου

 "Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που...


 "Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ελληνική πρόταση για το μηχανισμό εφεδρικών μέτρων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρόλο που επιδέχεται βελτιώσεων" δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup. 

"Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστούν αυτά τα μέτρα, όμως το ΔΝΤ είναι πιο προσεκτικό. Για να γεφυρωθεί αυτό το κενό, σχεδιάσαμε τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης", ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «νομικοί περιορισμοί» οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί.

Ο Νοσκοβισί περιμένει από το σημερινό Eurogroup την αναγνώριση των «πολύ σημαντικών προσπαθειών» της Ελλάδας για τη «μεταρρύθμιση της οικονομίας της, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν στο EuroWorking Group που προηγήθηκε την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό αυτόματης προσαρμογής, ως βάση συζήτησης,  κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία). Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα θέματα που ουσιαστικά έχουν "κλείσει" στο βασικό πακέτο της αξιολόγησης είναι μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ. 

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί,  κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup μπορεί να καθοριστεί το πλαίσιο για μια συνολική αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική συμφωνία για την Ελλάδα. "Αυτό είναι που επιθυμεί η Κομισιόν και πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν", δήλωσε. 

Το χρέος στο τραπέζι

Στο τραπέζι του Eurogroup για πρώτη φορά θα συζητηθεί και το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. "Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά πρωτίστως τα κράτη-μέλη, γιαυτό χρειάζεται μια συζήτηση ειλικρινής και ανοιχτή", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. "Ακόμα και αν δε ληφθούν σήμερα αποφάσεις, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα" επεσήμανε.

"Σήμερα θα συζητήσουμε εάν, πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις είναι αναγκαία» η λήψη μέτρων για το χρέος. Δε θα έχουμε κάποια τελική απόφαση σήμερα αλλά θα επιστρέψουμε στο ζήτημα στο τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου", σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας πως στις επόμενες εβδομάδες θα λάβει χώρα η τεχνική εργασία επί του ζητήματος.

"Οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι (...) Θα μιλήσουμε γι' αυτό μαζί τους", πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση