GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυλαία σήμερα για το 69ο φεστιβάλ των Καννών

Με το «Café society», τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν, σηκώνει σήμερα αυλαία το 69ο φεστιβάλ των Καννών, στο οποίο μεγάλα ονόματα της ...


Με το «Café society», τελευταία ταινία του Γούντι Αλεν, σηκώνει σήμερα αυλαία το 69ο φεστιβάλ των Καννών, στο οποίο μεγάλα ονόματα της διεθνούς κινηματογραφίας- από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, τον Τζιμ Τζάρμους, τους αδελφούς Νταρντέν, τον Κεν Λόουτς, τον Πολ Φερχόφεν μέχρι τον Ξαβιέ Ντολάν, τον Τζεφ Νίκολς και τον Σον Πεν- διεκδικούν τον "Χρυσό Φοίνικα".
Από σήμερα μέχρι και τις 22 Μαΐου αναμένεται να επισκεφθούν την πόλη 45.000 άνθρωποι και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε ισχύ είναι πολύ αυστηρά, καθώς η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον σοβαρό κίνδυνο μιας επίθεσης.
Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συναντάμε και δύο ελληνικές συμπαραγωγές: «Η Τελευταία Παραλία» (L'ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Νταβίντε ντελ Ντέγκαν, η οποία συμμετέχει στο τμήμα των ειδικών προβολών και το «Γυρίζοντας τον Κόσμο» (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν, με πρωταγωνίστρια την Αριάν Λαμπέντ που παρουσιάζεται στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Ενώ την παγκόσμια πρεμιέρα της στην 55η Εβδομάδα Κριτικής εξασφάλισε και η καινούργια μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, με τίτλο «Limbo».
Πέρα από την ταινία του Γούντι Αλεν εκτός συναγωνισμού θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, το «BFG» του Στίβεν Σπίλπμπεργκ και το «Money monster» της Τζόντι Φόστερ.

 Οι συμμετοχές στο διαγωνιστικό πρόγραμμα 

Είκοσι μία συνολικά ταινίες θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου.
Όπως πέρυσι, έτσι και εφέτος η γαλλική παρουσία είναι αισθητή στο πρόγραμμα. Ειδικότερα, οι τέσσερις συμμετοχές της Γαλλίας είναι το «Personal shopper» του Ολιβιέ Ασαγιάς, μια ιστορία φαντασμάτων στον χώρο της παριζιάνικης μόδας με πρωταγωνίστρια την Κίρστεν Στιούαρτ, το «Ma loute» του Μπρουνό Ντυμόν, το «Mal De Pierres» της Νικόλ Γκαρσία βασισμένο στην ομότιτλο μυθιστόρημα της Μιλένα Αγκους και το «Rester vertical» του Αλέν Γκιροντί. Επιπλέον, στις γαλλόφωνες συμμετοχές συμπεριλαμβάνονται η βελγική «La fille inconnue» των αδελφών Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν και η καναδική «Juste la fin du monde» του Ξαβιέ Ντολάν με την Λεά Σεντού. 
Από την Αμερική τρεις ταινίες: το «Paterson» του Τζιμ Τζάρμους ( οκτώ φορές υποψήφιος στο παρελθόν για τον Χρυσό Φοίνικα), το «The last face» του Σον Πεν, ένα πολιτικό δράμα που διαδραματίζεται στην Αφρική με πρωταγωνιστές την Σαρλίζ Θερόν και τον Χαβιέρ Μπαρδέμ, και το «Loving» του Τζεφ Νίκολς ένα αντιρατσιστικό δράμα με τον Μάικλ Σάνον και Τζόελ Ετζερτον.
Τελευταία ταινία του Κεν Λόουτς «I, Daniel Blake», όπου ένας μεσήλικας ξυλουργός απαιτεί τη συμβολή του κράτους πρόνοιας μετά τον τραυματισμό του και το σκληρό road movie της Αντρέα Αρνολντ «American honey» είναι οι συμμετοχές της Βρετανίας. 
Δυνατή εφέτος είναι και η παρουσία της Ρουμανίας: ο κάτοχος του Χρυσού Φοίνικα για το «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 ημέρες» Κριστιάν Μουντζίου παρουσιάζει το «Bacalaureat» και ο Κρίστι Πούιου την «Sieranevada».
Ανάμεσα στις συμμετοχές του φετινού φεστιβάλ, είναι και η νέα ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, «The Salesman», η οποία γυρίστηκε στην ιρανική πρωτεύουσα και επικεντρώνεται σε ένα ζευγάρι που οδηγείται στη βία εξαιτίας της πίεσης από την ίδια την κοινωνία , καθώς και η «Julieta» του Ισπανού Πέδρο Αλμοδόβαρ (που διεκδικεί για τέταρτη φορά τον Χρυσό Φοίνικα) με πρωταγωνίστριες τις Αντριάνα Ουγκάρτε και Εμα Σουάρεζ.
Τη λίστα του επίσημου διαγωνιστικού συμπληρώνουν το «Εlle» του Ολλανδού Πολ Φερχόφεν, όπου πρωταγωνιστεί η Ιζαμπέλ Υπέρ, το «The Handmaiden», η τελευταία ταινία του Νοτιοκορεάτη Παρκ Τσαν-Γουκ, δημιουργού του «Old boy» , «Μa 'Rosa» του Μπριγιάντε Μεντόζα (Φιλιππίνες), «The Neon Demon» του Δανού Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, «Toni Erdmann» του Μάρεν Αντε (Γερμανία), και το «Aquarius» του Κλέμπερ Φίλο Μεντόντσα (Βραζιλία).
Η κριτική επιτροπή
Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής είναι ο Aυστραλός σκηνοθέτης των ταινιών «Mad Max» Τζορτζ Μίλερ, του οποίου η τελευταία ταινία «Fury Road» («Ο δρόμος της οργής») είχε εγκαινιάσει πέρυσι το φεστιβάλ στην Κρουαζέτ, όταν προβλήθηκε εκτός διαγωνισμού.
\Την κριτική επιτροπή συμπληρώνουν δίπλα του: ο οσκαρικός Ούγγρος σεναριογράφος και σκηνοθέτης του «Γιου του Σαούλ» Λάζλο Νέμες, ο Γάλλος σεναριογράφος, σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσάν, ο νικητής ανδρικής ερμηνείας πριν τρία χρόνια Μαντς Μίκελσεν για «Το Κυνήγι» του Τόμας Βίντεμπεργκ, η επίσης κάτοχος Χρυσού Φοίνικα Ερμηνείας Κίρστεν Ντανστ (για τη «Μελαγχολία» του Λαρς φον Τρίερ), ο Καναδός πρωταγωνιστής Ντόναλντ Σάδερλαντ, η Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Βανέσα Παραντί, η Ιρανή παραγωγός Καταγιούν Σάαμπι και η Ελληνο-ιταλίδα πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτης Βαλέρια Γκολίνο .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση