GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένας άξεστος, σεξιστής και πιθανόν εγκληματίας, νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων

Σε θρίαμβο για τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε – πρώην δήμαρχου της νότιας πόλης Νταβάο - εξελίχθηκαν οι προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες. ...


Σε θρίαμβο για τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε – πρώην δήμαρχου της νότιας πόλης Νταβάο - εξελίχθηκαν οι προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες. Η προεκλογική του εκστρατεία είχε κύριο θέμα τη δημόσια ασφάλεια και βασίστηκε σε ύβρεις και θανατικές απειλές, όμως οι Φιλιππινέζοι τον εξέλεξαν θριαμβευτικά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μπροστά στον Ντουτέρτε μοιάζει κολλεγιόπαιδο. Η χοντροκοπιά του κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: Χαρακτήρισε "πουτάνας γιο" ακόμη και τον πάπα και ... αστειεύτηκε λέγοντας πως θα ήθελε να είναι ο πρώτος στον ομαδικό βιασμό μιας Αυστραλέζας ιεραποστόλου το 1989.

Ο 71χρονος Ντουτέρτε καυχιέται για τις εξωγαμιαίες σχέσεις του και αναγνωρίζει πως απέκτησε τέσσερα παιδιά από τέσσερις διαφορετικές γυναίκες.

Ο ίδιος παινεύεται ότι, όσα χρόνια, σχεδόν 20, ήταν δήμαρχος του Νταβάο καθάρισε την πόλη και την περιφέρεια από την εγκληματικότητα. Όπως και η υπόλοιπη περιφέρεια του Μιντανάο, όταν ανέλαβε τη δημαρχία, βρισκόταν στο έλεος των εξεγέρσεων των κομμουνιστών και των μουσουλμάνων, έκανε την περιοχή ασφαλή και προεκλογικά υποσχέθηκε στους Φιλλιπίνέζους να εφαρμόσει σ' ολόκληρο το αρχιπέλαγος το μοντέλο που εγκαθίδρυσε στο Νταβάο.

Όμως, υποστηρικτές των ανθρώπινων δικαιωμάτων τον κατηγορούν για εγκληματικές μεθόδους προκειμένου να επιβάλλει την τάξη. Συγκεκκριμένα, τον κατηγορούν ότι οργάνωσε αποσπάσματα θανάτου που δολοφόνησαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά.

Ο ίδιος κατά καιρούς έχει καυχηθεί ότι είχε ενορχηστρώσει αυτά τα αποσπάσματα θανάτου, τα οποία αποτελούνταν από αστυνομικούς, πρώην κομμουνιστές αντάρτες και πληρωμένους δολοφόνους – ενώ άλλες φορές αρνείται οποιαδήποτε τέτοια κατηγορία.

Όμως, κατά την προεκλογική εκστρατεία, υποσχέθηκε να καθαρίσει τη χώρα με τον ίδιο τρόπο που καθάρισε το Νταβάο, προειδοποιώντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν εντολή να σκοτώσουν δεκάδες χιλιάδες εγκληματίες.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων τον κατηγόρησε ότι είναι ένας εκκολαπτόμενος δικτάτορας αλλά ο Ντουτέρτε γοήτευσε τους Φιλιππινέζους χάρη στον λαϊκισμό του. 

Τι τον έβγαλε πρόεδρο; Η αναπάντεχη εκλογή του είναι ενδεικτική της απογοήτευσης των Φιλιππινέζων που έχουν απαυδήσει από την ενδημική διαφθορά, τη φτώχεια και την οικονομική κυριαρχία μερικών δεκάδων οικογενειακών φατριών.

Είναι αναμφίβολα χαρισματικός και το αφηγηματικό ταλέντο του αρέσει στα πλήθη, όπως και τα ανεπίσημα ρούχα του.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση