GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερμανοί βάζουν πρόσφυγες να εργάζονται για ένα ευρώ

Με ένα κουτάλι και μια σπάτουλα στα χέρια, ο 23χρονος Zaid, πρόσφυγας από τη Συρία, ανοίγει το καπάκι της κατσαρόλας που είναι γεμάτη ...


Με ένα κουτάλι και μια σπάτουλα στα χέρια, ο 23χρονος Zaid, πρόσφυγας από τη Συρία, ανοίγει το καπάκι της κατσαρόλας που είναι γεμάτη με πατάτες και γκούλας. Η βάρδιά του, μόλις ξεκίνησε. Ο νεαρός που ζει στο Βερολίνο, ετοιμάζει το γεύμα για 152 άλλους πρόσφυγες από Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και Μολδαβία που φιλοξενούνται προσωρινά σε μια αθλητική αίθουσα που έχει μετατραπεί προσωρινά, σε χώρο φιλοξενίας.

Ο Zaid είναι ένας από τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν αναλάβει καθήκοντα του ποδαριού στη Γερμανία- από την επισκευή ποδηλάτων και το κλάδεμα φυτών, στον καθαρισμό πεζοδρομίων -, με αμοιβή που δε ξεπερνά το ένα ευρώ την ώρα. Οι εργασίες αυτές αποκαλούνται "οι δουλειές του ενός ευρώ", και αποτελούν κάτι σαν σανίδα σωτηρίας για τους χιλιάδες πρόσφυγες. Μόνο που οι ειδικοί παραμένουν σκεπτικοί αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της πρακτικής αυτής.

Στο γυμναστήριο, ο Zaid προσπαθεί να εξηγήσει στα σκεπτικά πρόσωπα που έχει μπροστά του, τι περιέχει το γεύμα που τους σερβίρει το οποίο περιγράφει "πολύ γερμανικό". Για την εργασία του, στα καθήκοντά του περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, και το στρώσιμο των τραπεζιών, το σερβίρισμα και αργότερα το καθάρισμα, ο 23χρονος πληρώνεται με 1,05 ευρώ την ώρα για εργασία που συνολικά δε ξεπερνά τις 20 ώρες την εβδομάδα. Ο Zaid δηλώνει, σύμφωνα με το ASP και το theLocal.de, ότι ο μισθός του είναι περίπου 85 ευρώ το μήνα που συμπληρώνεται με τα 143 ευρώ που λαμβάνει ως επίδομα, ενώ περιμένει τις αρμόδιες αρχές να απαντήσουν στο αίτημά του για άσυλο.

Ωστόσο, αν και το εισόδημά του είναι πενιχρό, εκείνος κάνει τη δουλειά του με ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη.

"Μου επιτρέπει να έχω  επαφή με τους γερμανούς εθελοντές που έρχονται εδώ να διανείμουν γεύματα και έτσι μου δίνουν την ευκαιρία να μάθω τη γλώσσα", δηλώνει.

Η διαδικασία χορήγησης ασύλου διαρκεί αρκετές εβδομάδες ακόμα και μήνες. Στο διάστημα αυτό, οι πρόσφυγες δεν επιτρέπεται να εργαστούν με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε μια κουραστική κατάσταση αναμονής. Οπότε οι αρχές, προκειμένου να βρουν διέξοδο στο πρόβλημα, βρήκαν τη λύση της εργασίας με ένα ευρώ.






  

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση