GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νταβούτογλου: Παραιτούμαι στο τέλος του μήνα

Η ανοιχτή διαμάχη που είχε ξεσπάσει εδώ και μήνες – αν και συγκαλυμμένη από τα μμε – ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο, κ...


Η ανοιχτή διαμάχη που είχε ξεσπάσει εδώ και μήνες – αν και συγκαλυμμένη από τα μμε – ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο, κυρίως γιατί ο Νταβούτογλου διαφωνούσε με την "σουλτανοποίηση" του Ερντογάν και τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στο πρόσωπό του, παίρνει τέλος, με την τακτική "πονάει κεφάλι- κόβει κεφάλι". 
Μετά από την χθεσινοβραδυνή συνάντηση των δύο αντρών, ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει και πάλι την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος AKP, δήλωση που μεταφράζεται ως "παραιτούμαι".
Η απομάκρυνση του Νταβούτογλου από τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού, σχολιάζεται από την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως «πραξικόπημα του Ερντογάν».
Ο Νταβούτογλου θα μείνει τυπικά πρωθυπουργός μέχρι το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΠ στις 22 Μαΐου, και εκεί θα προκύψει ο αντικαταστάτης του.  Τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά του υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρ.Τ. Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊράκ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, του αντιπροέδρου του κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς και του βουλευτή Μουσταφά Σέντοπ.
Σε μια συναισθηματική και ασυνήθιστα σύντομη ομιλία του προς τους υπουργούς του AKP την Τρίτη, ο Νταβούτογλου είπε πως θα επέλεγε να εγκαταλείψει οποιοδήποτε πόστο, αντί να βλάψει το κόμμα.
Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο.
Η ρήξη μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου του στην πρωθυπουργία της χώρας Νταβούτογλου έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες, με αφορμή σειρά θεμάτων όπως οι σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση