GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυτή είναι η Πολιτική Διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Στη δημοσιότητα δόθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το σχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης, το οποίο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στη Προγρ...


Στη δημοσιότητα δόθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το σχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης, το οποίο θα συζητηθεί και θα εγκριθεί στη Προγραμματική Συνδιάσκεψη, το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Στόχος, όπως αναφέρεται, «είναι η συγκρότηση μιας ευρείας προοδευτικής σοσιαλδημοκρατικής παράταξης, η οποία τοποθετείται αυτόνομα και αυτοτελώς απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Πιστεύει ότι η ιστορική σύζευξη των σοσιαλιστικών αξιών με τη δημοκρατία και τον πολιτικό και κοινωνικό φιλελευθερισμό αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης προοδευτικής πρότασης, της ανάγκης για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Αποτελεί τον ισχυρό πόλο εξουσίας απέναντι στον πόλο της συντήρησης και του οικονομικού φιλελευθερισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρεί αχρείαστο να γίνουν εκλογές και επιδιώκει μια νέα ισορροπία ανάμεσα στο κράτος, την αγορά και την κοινωνία, μπορεί να γίνει το έναυσμα για την ανάπτυξη και να θωρακίσει τη δημοκρατία. και θα ενισχύσει την ίδια την οικονομική ανάπτυξη.

Προτείνει τη «μετάγγιση» ριζικών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που θα κινούνται στο τετράπτυχο «Δημοκρατία - Αλληλεγγύη - Ανάπτυξη - Κοινωνική Συνοχή».

Για την πορεία της Ε.Ε και γενικότερα της Ευρώπης, επισημαίνεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιδιώκει την προοδευτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, στην κατεύθυνση της ομοσπονδιοποίησης και ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Κάνει λόγο για νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και τονίζει ότι σ' αυτό το ρευστό και επικίνδυνο περιβάλλον, η Ελλάδα πορεύεται χωρίς πυξίδα. Ο δρόμος για την χώρα, θα πρέπει να είναι ασφαλής και βιώσιμος - δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκός, διακηρύσσεται.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επικρίνει επίσης τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί αναίρεσε τα όποια θετικά βήματα των προηγούμενων χρόνων και για το ότι εμφανίζεται ως ο θερμότερος θιασώτης της μνημονιακής συνταγής. Μιλάει για την ανάγκη της χώρας από ένα ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, για τον ριζοσπαστικό και κοινωνικά δίκαιο εκσυγχρονισμό της.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να αλλάξει πρωτίστως το Σύνταγμα, μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης, με συντακτικό περιεχόμενο που θα ανοίξει το κεφάλαιο της Δ' Ελληνικής Δημοκρατίας.

Προβάλλεται η ανάγκη για νέου τύπου ανάπτυξη, με ενίσχυση και αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, ριζική μεταρρύθμιση του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, με άμεση προτεραιότητα ένα δίκαιο και αναλογικό φορολογικό σύστημα, καθώς και τη δραστική μείωση των έμμεσων φόρων.

Για το κοινωνικό κράτος, προσδιορίζεται ο στόχος να περάσει η χώρα από ένα παθητικό, επιδοματικό κράτος πρόνοιας, σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος επιλεκτικά γενναιόδωρο, ορθολογικό, αναδιανεμητικό, με στοχευμένες πολιτικές και υψηλής ποιότητας εργασίες. Ένα κοινωνικό κράτος που θεμελιώνεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και αναπτύσσει ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα του καθένα στην αξιοπρέπεια.

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου, στις ριζοσπαστικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του κέντρου, στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και ανανεωτικής Αριστεράς, στις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας και του μη κερδοσκοπικού εθελοντισμού, σε όλες τις παραγωγικές, εκσυγχρονιστικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, στον κόσμο της εργασίας και της νέα γενιάς, στους σημερινούς μη προνομιούχους Έλληνες.

Τους καλεί να συμπαραταχθούν στο δύσβατο αλλά όμορφο δρόμο που οδηγεί την Ελλάδα έξω από τη κρίση και θα ζει σε τροχιά νέας ευημερίας. «Δεν μας ταιριάζει ο ρόλος του κομπάρσου στις εξελίξεις γιατί είμαστε διαχρονικά η δύναμη που πρωταγωνιστεί στις προοδευτικές αλλαγές, ανατροπές, μεταρρυθμίσεις.

Πραγματοποιούμε σήμερα, με τη Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη το δεύτερο αποφασιστικό βήμα, αυτό της Προγραμματικής εμβάθυνσης της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, με σεβασμό στην ισοτιμία και τη διαφορετικότητα.

Προχωράμε όλοι και όλες, χωρίς να είμαστε ίδιοι.

Επενδύουμε στην αυτόβουλη πολιτική συμμετοχή των ενεργών πολιτών, στην αυτοοργάνωση τους και στο τεράστιο κινηματικό βάθος της παράταξης.

Δεν αθροίζουμε μηχανισμούς, αλλά δίνουμε βήμα διαλόγου και πρωτοβουλιών σε πολίτες και κινήματα. Συνεχίζουμε» καταλήγει η διακήρυξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση