GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ειδομένη: Άδειασε εντελώς ο καταυλισμός– Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή

Από μία πολύβουη πολιτεία προσφύγων και μεταναστών, η Ειδομένη σήμερα – μετά από τριήμερη επιχείρηση - είναι έρημη. Οι χιλιάδες πρόσφ...


Από μία πολύβουη πολιτεία προσφύγων και μεταναστών, η Ειδομένη σήμερα – μετά από τριήμερη επιχείρηση - είναι έρημη. Οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων έχουν εγκαταλείψει τον καταυλισμό και οι περισσότερες σκηνές έχουν ξηλωθεί.

Οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες, είτε επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία για διάφορες δομές φιλοξενίας είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι - μεταξύ άλλων - προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.

Πίσω στον καταυλισμό, ρούχα, παπούτσια, παιδικά παιχνίδια, καροτσάκια μωρών, κι ένα σωρό άλλα αντικείμενα μέσα στις άδειες σκηνές, θυμίζουν τους ανθρώπους που έζησαν εκεί τους τελευταίους μήνες, περιμένοντας να βρουν τρόπο να συνεχίσουν το ταξίδι τους για μία καλύτερη ζωή στη βόρεια Ευρώπη.

Παράλληλα, ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε. Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό.

"Η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης εξελίχθηκε με σεβασμό απέναντι στις αρχές του ανθρωπισμού" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι τον άτυπο καταυλισμό. 

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, «η επιδίωξή μας ήταν να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να μην παρακωλύεται η κρατική λειτουργία, η σιδηροδρομική γραμμή, οι αγροί που καλλιεργούνται από την τοπική κοινωνία». Κι αυτό, όπως τόνισε, «έγινε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς την παραμικρή βία, και κατάλαβαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς όπου θα έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες από τα χωράφια της Ειδομένης».

Σε ό,τι αφορά στο γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να καλύψουν την επιχείρηση (πλην των φωτορεπόρτερ και της κάμερας του ΑΠΕ ΜΠΕ και του συνεργείου της ΕΡΤ), ο κ. Τόσκας σημείωσε πως «έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο» και εξήγησε: «Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα. Δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και πάρα πολύ δύσκολο για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης τού να είσαστε εσείς εδώ». 

Οι δημοσιογράφοι μπήκαν σήμερα στον καταυλισμό της Ειδομένης, συνοδεία της αστυνομίας, και τούς επετράπη να κινηθούν κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών και αυτή την ώρα και στους υπόλοιπους χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση