GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς καθορίζεται ο χρόνος αναπροσαρμογής των συντάξεων των στρατιωτικών

Με την υπ΄ αριθμ. 887/2016 απόφαση της η Ολομέλεια έκρινε πως ο υπολογισμός με βάση τους σχετικούς νόμους του 2000 και 2002 μετρά από ...


Με την υπ΄ αριθμ. 887/2016 απόφαση της η Ολομέλεια έκρινε πως ο υπολογισμός με βάση τους σχετικούς νόμους του 2000 και 2002 μετρά από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι υπέβαλαν την αίτηση για να τα διεκδικήσουν.
Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί ζήτησαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) την αναπροσαρμογή των συντάξεών τους με βάση τους νόμους 2838/2000 και 3016/2002, αλλά οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν με την αιτιολογία ότι οι διατάξεις των εν λόγω νόμων αφορούν μόνο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς και όχι όσους αποχώρησαν από την υπηρεσία σε χρόνο προγενέστερο της ισχύος τους.

Το Γ' Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου τους δικαίωσε και το ΓΛΚ συμμορφώθηκε με τις δικαστικές αποφάσεις, αναπροσαρμόζοντας τις συντάξεις. Ωστόσο, το ΓΛΚ όρισε “ως αφετηρία της τριετούς αναδρομής των οικονομικών αποτελεσμάτων την πρώτη του μήνα έκδοσης των πράξεων αυτών”. Οι στρατιωτικοί προσέφυγαν εκ νέου αμφισβητώντας το χρόνο έναρξης των αναδρομικών και του θέματος επιλήφθηκε μετά από προδικαστικό ερώτημα η Ολομέλεια, η οποία έκρινε ότι ο τρόπος με τον οποίο το ΓΛΚ καθόρισε την αφετηρία υπολογισμού της αναπροσαρμογής των συντάξεων “παραβιάζει το δικαίωμα παροχής αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” των στρατιωτικών συνταξιούχων.

Κατά την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως αφετηρία αναπροσαρμογής των συντάξεων “πρέπει να οριστεί η ημερομηνία έκδοσης της (αρχικής) πράξης με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα τους” για υπαγωγή τους στο πλαίσιο των νόμων 2838/2000 και 3016/2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση