GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καμμένος: Πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας

Σε «κίνηση για χρήση και προπαγάνδα στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αντισταθμίσματα στην απόφαση της δ...


Σε «κίνηση για χρήση και προπαγάνδα στο εσωτερικό της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αντισταθμίσματα στην απόφαση της διεθνούς κοινότητας για δημιουργία κουρδικού κράτους», απέδωσε την αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας 17 ελληνικών νησιών, κατοικημένων και με οικονομική ζωή, όπως της Γαύδου ή των Οινουσσών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Μιλώντας για «την ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας των τελευταίων ημερών», προειδοποίησε ότι οι συμπεριφορές της γείτονας που «παραβιάζουν τους κανόνες ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας δημιουργούν κίνδυνο τουλάχιστον ατυχήματος». 

Έφερε δε ως παραδείγματα τη στάση Τούρκου πιλότου F-16, στις αρχές Μαρτίου -επιβεβαιώνοντας πληροφορίες-, που έσβησε τα φώτα του αεροσκάφους του όταν τον πλησίασε για αναχαίτιση ελληνικό μαχητικό, καθώς και τουρκικής τορπιλακάτου που επίσης έσβησε τα φώτα κινούμενη με ταχύτητα σε πολύ κοντινή απόσταση από ολλανδικό πλοίο. 

Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα του Πάσχα ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ -μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου- «για ό,τι συμβαίνει πάνω από το Αιγαίο», τον προειδοποίησε για την πιθανότητα ατυχήματος με «αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας» και επανέλαβε στον συνομιλητή του ότι «η Ελλάδα ζητεί ομαλοποίηση και την παρέμβασή του και των συμμαχικών χωρών για να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι». Αναφέρει δε πως επισήμανε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ «ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε αναπάντητες τις προσπάθειες αμφισβήτησης τα εθνικής μας κυριαρχίας». 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «βοηθάει στην απόδειξη των δίκαιων θέσεων της Ελλάδος και την από τουρκικής πλευράς προκλητική συμπεριφορά». «Έχουμε βίντεο που προέρχονται από συμμαχικά πλοία και αναφορές προς το ΝΑΤΟ κυβερνητών συμμαχικών πλοίων που περιγράφουν την προκλητική στάση της Τουρκίας, που δεν άρχισε σήμερα, αλλά μέχρι τώρα υπήρχαν μόνο ελληνικές αναφορές. Η παρουσία των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο ενισχύει ξεκάθαρα, με τις αναφορές που γίνονται, τις ελληνικές θέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης της νατοϊκής επιχείρησης νοτίως της Κρήτης για την αποτροπή προσφυγικών ρευμάτων από τη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει δώσει διπλωματική άδεια για όλα τα χωρικά ύδατά της και υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για την επέκταση της επιχείρησης, δηλαδή τη μη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη και τον απόλυτο σεβασμό των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή. 

Εξάλλου ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε εργασίες που αφορούσαν στη δημιουργία των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών ή εκτέλεσης έργων σε μικρά νησιά ή απόκρυμνες περιοχές «καλύπτουν ανάγκες έκτακτης κατάστασης και δεν αποτελεί κανόνα των υποχρεώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τέλος εκτίμησε ότι «εντός των επομένων ημερών ή ωρών θα λήξει αισίως για τη χώρα μας η αξιολόγηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση