GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα φυτό που το λένε Τζέιμς Μποντ και μια σφήκα που τη λένε Μπραντ Πιτ!

- Το όνομά μου είναι Μποντ. Τζέιμς Μποντ και είμαι φυτό. - Χαίρω πολύ. Εμένα με λένε Μπραντ Πιτ και είμαι σφήκα! Μερικά φυτά και ζώα ...


- Το όνομά μου είναι Μποντ. Τζέιμς Μποντ και είμαι φυτό.
- Χαίρω πολύ. Εμένα με λένε Μπραντ Πιτ και είμαι σφήκα!
Μερικά φυτά και ζώα έχουν πιο διάσημα ονόματα από ό,τι άλλα είδη, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Ας όψονται γι' αυτό οι βιολόγοι που συχνά-πυκνά τα βαφτίζουν με ονόματα διάσημων προσωπικοτήτων.
Τα νέα «κρούσματα» αφορούν ένα φυτό που πήρε το όνομα του Τζέιμς Μποντ και μια σφήκα που έχει την τύχη να λέγεται Μπραντ Πιτ.
Η Τζεϊμσμποντία (Jamesbondia) είναι μια κατηγορία ανθοφόρων τροπικών φυτών της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής. Οι «νονοί» της είναι οι Ι. Σάντζεζ-Πίνο και Ντ. Ιαμόνικο που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βοτανολογίας "Plant Biosystems".
Το όνομα δόθηκε προς τιμήν του πραγματικού Τζέιμς Μποντ (1900-1989), ενός διακεκριμένου Αμερικανού ορνιθολόγου, του οποίου το όνομα «έκλεψε» ο συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ -φανατικός ερασιτέχνης παρατηρητής πουλιών και ο ίδιος- για τον φανταστικό πράκτορά του «007». Ο Μποντ - ο πραγματικός- μελετούσε ενδελεχώς τα πουλιά στις περιοχές όπου ενδημεί η «Τζεϊμσμποντία».
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Νότια Αφρική, ένα άγνωστο έως τώρα είδος παρασιτικής σφήκας, μήκους μόλις δύο χιλιοστών και καφε-μαύρου χρώματος, πήρε το όνομα του διάσημου ηθοποιού του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ (επιστημονικά Conobregma bradpitti).
Την ιδέα -και τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό ZooKeys- είχε η καθηγήτρια Μπουντίκα Μπούτσερ του Πανεπιστημίου Τσουλαλονγκόρν της Ταϊλάνδης, η οποία, όπως είχε, το είχε καημό από τότε που μελετούσε ατελείωτες ώρες στο εργαστήριό της κάτω από ένα πόστερ του Μπραντ Πιτ. Μάλλον θα τον είχε ερωτευθεί σφοδρά για να δώσει σε σφήκα το όνομά του...

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση