GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα

Με τη διαδικασία του επείγοντος, και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλή...


Με τη διαδικασία του επείγοντος, και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου το πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Αμέσως την επόμενη μέρα, Σάββατο 21 Μαΐου, θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη ψήφιση του.

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Μεταξύ των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι τα εξής:
- Φορολόγηση του ενεργητικού όλων των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ). Αυτό σημαίνει πως για πρώτη φορά οι ΑΕΔΑΚ, οι ΑΕΕΑΠ και οι ΑΕΕΧ θα φορολογηθούν «πάνω» στο ενεργητικό τους και σε κάποιες περιπτώσεις η επιβάρυνση είναι ιδιαίτερα σημαντική.

- Έρχονται αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των λοιπών οχημάτων από την 1η Ιουνίου 2016 και συγκεκριμένα:

α) Ο υπολογισμός του τέλους ταξινόμησης θα γίνεται με βάση τη λιανική τιμή (προ φόρων) και τις εκπομπές ρύπων, με προοδευτική αναπροσαρμογή των συντελεστών. Στο τέλος ταξινόμησης θα ενσωματωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης.
β) Υπολογισμό τεκμηρίων διαβίωσης με βάση τις λιανικές τιμές πώλησης.

- Επιβολή τέλους 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας, από την 1η Ιουνίου ή από τη νέα χρονιά.

- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον εισαγόμενο καφέ, από την 1/1/2017.Οι επιβαρύνσεις στη λιανική θα ξεπερνούν το 20%.

- Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Η βενζίνη θα αυξηθεί 5 λεπτά το λίτρο, ενώ το πετρέλαιο κίνησης περίπου 8 λεπτά το λίτρο.

- Αυξήσεις στους φόρους που επιβαρύνουν τις τιμές των τσιγάρων. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 1 ευρώ στο πακέτο.

- Ειδικός φόρος κατανάλωσης στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συγκεκριμένα στα υγρά που θα επιφέρει αύξηση 1 ευρώ στο μπουκαλάκι.

- Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ για τις εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών που εδρεύουν στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιουνίου.

- Αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουλίου 2016.

- Επιβολή τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, από την 1η Ιουλίου ή από τον Ιανουάριο του 2017.

- Επιβολή τέλους ανά διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από το 2018.

- Αύξηση του φόρου στα μικτά κέρδη των τυχερών παιγνίων, όλων των εταιρειών, από το 30% στο 35%.

Ο “κόφτης”

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται φυσικά κι ο περιβόητος “κόφτης” (ή “μηχανισμός αυτόματων διορθώσεων”, αν προτιμάτε), που εκτός από νέες περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις φέρνει και καινούργιους φόρους.

Ο νέος μηχανισμός που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένεται νέα πρόταση από την Αθήνα, με τους πιστωτές να επιμένουν ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις περικοπές δαπανών, θα λειτουργεί ως ασφάλιστρο αφού θα δεσμεύει την εκάστοτε κυβέρνηση να λάβει άμεσα διορθωτικά δημοσιονομικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, μόλις εντοπιστούν αποκλίσεις.

Στην τελική πρόταση, εάν διαπιστώνεται ότι η απόκλιση είναι μικρότερη ή ίση από το 0,25% του ΑΕΠ δεν θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα και μένει να φανεί εάν αυτό τελικά περνά από τους πιστωτές ή εάν «κλειδώνουν» οι περικοπές από το πρώτο ευρώ.

Από τον «κόφτη» φαίνεται πως θα εξαιρούνται ελάχιστες κατηγορίες, όπως αμυντικές δαπάνες, δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας, και κάποιες δαπάνες υγείας, ενώ συνολικά η λίστα των εξαιρέσεων θα προκαθοριστεί, ξεκαθαρίζοντας έτσι πως «δεξαμενή» για τις νέες περικοπές θα αποτελέσει η μεγάλη πλειονότητα των κωδικών του προϋπολογισμού και κυρίως μισθοί και συντάξεις.

Οι περικοπές θα επεκτείνονται σε επενδυτικές δαπάνες, προγράμματα ΕΣΠΑ, αλλά και κονδύλια για την παιδεία, κοινωνικές δαπάνες και ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση