GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πυρηνικό μανιτάρι της Χιροσίμα δεν υπήρξε ποτέ!

H πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το "πυρηνικό μανιτάρι" στον ουρανό της Χιροσίμα, όταν το En...


H πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το "πυρηνικό μανιτάρι" στον ουρανό της Χιροσίμα, όταν το Enola Gay έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945.
Όμως αυτή η ασπρόμαυρη, σοκαριστική φωτογραφία τελικά δεν είναι αυτό που όλοι νόμιζαν.
Οπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται ειδικούς πυρηνικών όπλων, το «μανιτάρι» δεν προέρχεται από την έκρηξη. Στην πραγματικότητα είναι καπνός από τις φωτιές που προκλήθηκαν, μετά τη βόμβα.
«Δεν είναι ένα σύννεφο μανιτάρι» εξήγησε ο Richard L. Garwin, ειδικός σχεδιασμού βομβών και επί σειρά ετών σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα πυρηνικών όπλων.
Από την πλευρά του ο Kevin Roark, εκπρόσωπος του εργοστασίου κατασκευής όπλων στο Λος Αλάμος του Νέου Μεξικού, όπου κατασκευάστηκε η βόμβα ουρανίου της Χιροσίμα, γνωστή ως Little Boy, τόνισε ότι η εικόνα αυτή είναι ο καπνός από τις φλόγες που προκλήθηκαν αφότου έπεσε η βόμβα.
Στρατιωτικοί ειδικοί επισημαίνουν ότι το σύννεφο και η σκοτεινή σκιά μπορεί να φαίνεται σαν ένα είδος ηλιακού ρολογιού που υποδηλώνει το πότε λήφθηκε η φωτογραφία. Ο John Coster-Mullen, ειδικός στο θέμα της βόμβας της Χιροσίμα τοποθέτησε χρονικά την ρίψη πριν από το απόγευμα, περισσότερο δηλαδή από τρεις ώρες αφότου έπεσε από το αμερικανικό αεροσκάφος, το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945.
Ο άνθρωπος που τράβηξε αυτή τη συγκλονιστική και ιστορική φωτογραφία, ονόματι Μπομπ Κάρον, θυμάται τη στιγμή. «Έβλεπα φωτιές να εξαπλώνονται παντού. Σε πολύ λίγο χρόνο μετά βίας μπορούσες να δεις το οτιδήποτε, λόγω του καπνού».
Στο Μουσείο Μνήμης της Χιροσίμα, η φωτογραφία εκτίθεται με τη λεζάντα «Το χτύπημα της Χιροσίμα», ενώ το βιβλίο The Making of the Atomic Bomb, το οποίο εκδόθηκε το 1986 και βραβεύτηκε με Πούλιτζερ, περιέγραφε την εικόνα ως «το πυρηνικό μανιτάρι πάνω από τη Χιροσίμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση