GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πόσο και πώς πρέπει να ξεκουράζεται ένας μαθητής όταν δίνει εξετάσεις

Για τους περισσότερους μαθητές, η εξεταστική περίοδος συνοδεύεται από πίεση, κούραση, και άγχος, δεδομένου ότι φιλοδοξούν να έχουν καλέ...


Για τους περισσότερους μαθητές, η εξεταστική περίοδος συνοδεύεται από πίεση, κούραση, και άγχος, δεδομένου ότι φιλοδοξούν να έχουν καλές επιδόσεις.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική μελέτη, η οποία εξασφαλίζει την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.
Στο κείμενο που ακολουθεί αναλύονται διεξοδικά διάφοροι τρόποι που διευκολύνουν τον μαθητή στην προσέγγιση του στόχου του.

Γράφει η Μαρκέλλα Καπλάνη
M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας
Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής
B.Sc. Ψυχολογίας
http://www.normavitae.com/


Διατροφή
Η ισορροπημένη διατροφή εγγυάται αποτελεσματικό διάβασμα και καλή απόδοση στις εξετάσεις. Επομένως, θα λέγαμε ότι ο μαθητής επωφελείται όταν τρέφεται σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του αλλά και των εξετάσεων. Οι μπανάνες, τα καρύδια, καθώς και το μέλι ευεργετούν τη λειτουργία του εγκεφάλου και προάγουν τη διαδικασία της απομνημόνευσης. Γενικά, είναι καλό ο εξεταζόμενος να τρέφεται με φρούτα και λαχανικά, και να αποφεύγει τα λιπαρά και τα γλυκά. Δεν είναι λίγοι οι μαθητές που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα σοκολάτας και καφεΐνης, ελπίζοντας να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο την απόδοση τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι η ενέργεια που αποκτούν τόσο γρήγορα εξασθενεί εξίσου απότομα. Αντιθέτως, με την κατανάλωση φρούτων η αύξηση της ενέργειας συντελείται σταδιακά, αλλά διατηρείται πολύ περισσότερο.

Άσκηση
Η πρόσθεση κάποιας σωματικής δραστηριότητας στο ήδη βαρυφορτωμένο πρόγραμμά ενός μαθητή φαντάζει δύσκολη έως και απίθανη. Ωστόσο, είναι θεμελιώδες το να υπάρχει κάποια μορφή άσκησης μέσα στην εβδομάδα, αν όχι στην καθημερινότητα, ενός μαθητή που μελετάει σκληρά, ώστε η σωματική του ενέργεια να εκτονώνεται. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν η ενέργεια αυτή συσσωρεύεται, δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη συγκέντρωση ενώ υπονομεύεται η δυνατότητα κατανόησης και απομνημόνευσης πληροφοριών, με αποτέλεσμα ο μαθητής να αποδίδει ανεπαρκώς σε σχέση με τις ώρες που διαβάζει.

Ξεκούραση
Πολλοί μαθητές αναβάλλουν τη μελέτη μέχρι την τελευταία στιγμή και κάνουν τις λεγόμενες ολονυχτίες ώστε να βγάλουν την ύλη. Ένας τέτοιος μαραθώνιος είναι ιδιαίτερα επίπονος για το σώμα, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να υπολειτουργεί, αφού η ξεκούραση δεν είναι επαρκής ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ενέργεια. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της μελέτης και η οργάνωση του χρόνου του μαθητή. Καλό είναι ο εξεταζόμενος να κοιμάται 7-8 ώρες κάθε βράδυ και να επιχειρεί αυτό που οι Αμερικάνοι αποκαλούν power nap. Όσοι επιλέγουν τον προαναφερθέντα τρόπο ξεκούρασης βάζουν ξυπνητήρι στα 20 λεπτά, κοιμούνται όσο καταφέρουν και ύστερα σηκώνονται με πολύ περισσότερη ενέργεια, ακόμα κι αν τα πρώτα 5 λεπτά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα του ύπνου. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί γιατί δεν επιτρέπει στον άνθρωπο να περάσει στο επόμενο στάδιο ύπνου, το οποίο επέρχεται μετά από 20 λεπτά, γεγονός που τον απαλλάσσει από τη διακοπή του βαθιού ύπνου, που θα τον άφηνε πιο κουρασμένο από πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση