GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

BOMBA για το ΔΝΤ! Τι αποκάλυψε ο Τζουμάκας στον Τσίπρα για τον Παπανδρέου...

Κατά τη δίωρης διάρκειας συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Τζουμάκα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρ...

Κατά τη δίωρης διάρκειας συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Τζουμάκα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά και για κάτι που έως σήμερα δεν είναι ευρύτερα γνωστό. Η πρώτη συζήτηση για εμπλοκή του ΔΝΤ στα οικονομικά της Ελλάδας είχε γίνει στις αρχές του 1986 επί Ανδρέα Παπανδρέου...

Ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου ο κ. Τζουμάκας είχε κληθεί σε απόρρητη σύσκεψη στο Καστρί όπου ο τότε πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν η ταχεία εφαρμογή της σταθεροποιητικής πολιτικής που είχε ήδη δρομολογηθεί μετά από τις εκλογές του 1985. Είχε μάλιστα χρίσει υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον Κώστα Σημίτη ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το χάσμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και η διαγραφή του Γεράσιμου Αρσένη. Αρκετούς μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 1987, ο Παπανδρέου ανακοίνωσε αιφνιδίως από το βήμα της Βουλής χαλάρωση της εισοδηματικής πολιτικής οδηγώντας σε παραίτηση τον Σημίτη. Κατά μια εκδοχή, έκανε αυτή τη στροφή έχοντας κατά νου πρόωρες εκλογές εντός του 1988 αλλά τον πρόλαβε η ασθένειά του.

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά την περίοδο 1990-1993 είχε σε μεγάλο βαθμό νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά, όπως θα ήθελε και το ΔΝΤ. Η σταθεροποιητική πολιτική συνεχίστηκε πια όταν ο Κ. Σημίτης αναδείχθηκε, από το 1996, πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο του συμμετείχαν, σε διάφορες βαθμίδες, στελέχη που ενεργοποιήθηκαν αργότερα και από τον Γιώργο Παπανδρέου. Τα στελέχη αυτά χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη γραμμή όταν σχημάτισε κυβέρνηση μετά από τις εκλογές του 2009 προχωρώντας ολοταχώς προς το ΔΝΤ. Όχι μόνο ο Γιώργος Παπακωνταντίνου και ο Φίλιππος Σαχινίδης, αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ενώ δηλαδή οι σχέσεις των κ. Σημίτη και Παπανδρέου εξελίχθηκαν εχθρικές, μολονότι ο πρώτος έδωσε αυθαιρέτως το δαχτυλίδι της διαδοχής στον δεύτερο στις αρχές του 2004, προκύπτει ότι υπήρχε μεταξύ τους ένας κοινός παρονομαστής που αφορούσε τους χειρισμούς για τα θέματα της οικονομίας.

Αν και μάλιστα ο κ. Στουρνάρας τότε δεν ήταν παρά πρόεδρος του ΙΟΒΕ, όταν ερρίφθη ο κύβος για το ΔΝΤ στις αρχές του 2010, ο Γ. Παπανδρέου τηλεφώνησε από το Νταβός στον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Νίκο Αθανασάκη και (προκαλώντας του απορία) έδωσε εντολή να τον συμπεριλάβει οπωσδήποτε στην κλειστή και κρίσιμη σύσκεψη που θα γινόταν στο σπίτι του αμέσως μόλις επέστρεφε στην Αθήνα με αντικείμενο την προετοιμασία για το Μνημόνιο.

Αυτή η συνοπτική ιστορική καταγραφή γεγονότων που πηγαίνουν 30 χρόνια πίσω και είχε την ευκαιρία να συζητήσει εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων ο κ. Τσίπρας προσφέρει κι ένα πολύτιμο υλικό που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στις επερχόμενες πολιτικές συγκρούσεις με τη ΝΔ. Ήδη η κυβέρνηση προσπαθεί να χαράξει τη νέα διαχωριστική γραμμή με την αξιωματική αντιπολίτευση, εγκαλώντας τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ως θιασώτη νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων που έρχονται -κι επιχειρήθηκαν να εφαρμοστούν- από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Αυτή τη διαχωριστική γραμμή, με όλες τις ιστορικές φορτίσεις, θα προβάλει ως όπλο του για τις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ αναγορεύοντας εαυτόν ως τον εκφραστή της "σύγχρονης προοδευτικής παράταξης"...
Ανδρέας Καψαμπέλης

2 σχόλια

  1. ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΔΝΤ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

    Ν Βράχος

    Λιγότερο από έναν μήνα μετά, την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 1974, διέρρεαν οι πρώτες πληροφορίες που έκαναν λόγο για δάνειο ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων μόνο για το 1974, εκ των οποίων το 35% μπορούσε να εκταμιευθεί πολύ σύντομα και τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος του χρόνου. Την προηγουμένη ο Ζολώτας είχε προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με «δυτικογερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις» και «χαμηλότοκο δάνειο 180 εκατομμυρίων μάρκων, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των δανείων που η Δυτική Γερμανία προσφέρει μόνο στις υπανάπτυκτες χώρες, που έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο των 1.000 δολαρίων».
    Επίσης, ανέφερε ότι εκτός από αυτήν τη «φιλική χειρονομία» δεν υπήρχαν μηχανισμοί παροχής μεγάλων δανείων με καλούς όρους: η προσφορά από την Ολλανδία, τη Γερμανία και το Βέλγιο για παροχή εγγυήσεων ώστε να βγει η Ελλάδα και να πάρει δάνειο από τις αγορές εξασφάλιζε επιτόκιο ύψους 12-13%, το οποίο δεν εθεωρείτο συμφέρον. Και τότε ο Ζολώτας μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για το ΔΝΤ: «Η Ελληνική Κυβέρνηση αναζητεί μεθόδευση προσφυγής στον διεθνή δανεισμό υπό συμφερότερους όρους. Και νομίζω ότι θα υπάρξουν αρκετές ευκαιρίες προς αυτή την κατεύθυνση κατά την προσεχή μετάβασή μου στη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον», είπε.
    Η εκταμίευση. Δεν πρόλαβε να περάσει μία εβδομάδα και τα λόγια του Ζολώτα έγιναν πράξη: στις 18 Σεπτεμβρίου σε ανακοίνωσή του ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Παναγιώτης Παπαληγούρας ανέφερε ότι «η χώρα λαμβάνει αμέσως 41 εκατομμύρια από το δάνειο των 130 εκατομμυρίων δολαρίων που προέρχεται από το ΔΝΤ», σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα που του εστάλη την ίδια ημέρα από την Ουάσιγκτον.

    ΣΧΟΛΙΟ: Τελικά στο σαπιοκάραβο του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ''χωράει'' πολλή σαβούρα .....!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΒΕΡΩΦ
    =========================
    * ΡΑΛΛΗΣ: «ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΝΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ»

    Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

    Οι καταγγελίες για τα πλαστά στοιχεία το '80
    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε αμέσως με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να συσταθεί εξεταστική επιτροπή, υπό τον όρο αυτή να διερευνήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας «από το 1980», όπως είπε.
    Προφανής στόχος του αρχηγού της Ν.Δ. να αποδείξει ότι η Ν.Δ. το 1981, φεύγοντας από την εξουσία, παρέδωσε στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μια υγιή οικονομία. Και ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια επιδείνωσαν όλα τα στοιχεία της.
    Το πρώτο μέρος του στόχου του κ. Σαμαρά είναι ήδη υπονομευμένο από την υπενθύμιση μιας αποκάλυψης, που κάνει σήμερα η «Ε». Ετσι, αν η εξεταστική επιτροπή φτάσει ποτέ στα γεγονότα του 1981, οι βουλευτές-εξεταστές της Ν.Δ. θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Ιδού τα γεγονότα:
    * Στις 8 Ιουλίου του 1981, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική Ευάγγελος Αβέρωφ (ο κ. Σαμαράς υπερηφανεύεται ότι είναι πολιτικό παιδί του) έστειλε στον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη μια «απόρρητη έκθεση» για την κατάσταση της οικονομίας. Αν αποκαλυπτόταν, θα ήταν σαν να έβαζε μπουρλότο στα θεμέλια της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Αυτό το παραδέχεται και ο ίδιος ο Ράλλης, ο οποίος, μόλις πήρε την έκθεση στα χέρια του, τηλεφώνησε στον Αβέρωφ και του είπε: «Αν έρθει στη δημοσιότητα, θα μας τινάξεις στον αέρα» (από βιβλίο του Γεωργίου Ράλλη «Ωρες Ευθύνης»).
    Η έκθεση ήρθε στη δημοσιότητα στις 14 Σεπτεμβρίου 1981 (από την εφημερίδα «Εγνατία», η οποία εκδιδόταν τότε στη Θεσσαλονίκη) και ιδού ορισμένα αποσπάσματά της, τα οποία δεν απέχουν πολύ, τηρουμένων των αναλογιών, από τη σημερινή πραγματικότητα:
    * «Αν από τώρα -παρά την προεκλογική περίοδο- δεν ληφθούν ορισμένα μέτρα, στο τέλος του έτους η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη και μετά θα είναι σχεδόν ασυμμάζευτη».
    * «Τα 240 δισ. δραχμών του ελλείμματος του προϋπολογισμού αντιπροσωπεύουν το 52,5% των προβλεφθέντων συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού του 1981. Η αναλογία δεν χρειάζεται σχολιασμό».
    * «Αυξάνουμε κάθε χρόνο το έλλειμμα κατά το μέγεθος των τόκων που καταβάλλουμε για τα δάνεια, τα οποία συνάπτουμε για να καλύπτουμε το έλλειμμα. Το ποσόν δε τούτο αυξάνει πάλι κάθε χρόνο λόγω καταβολής τόκων επί των κεφαλαιοποιηθέντων τόκων».
    Ο Αβέρωφ κατέληγε με τη φράση: «Θεωρώ απείρως προτιμώτερο να έχουμε μια κάπως ΟΛΙΓΩΤΕΡΟ ΨΕΥΤΙΚΗ οικονομία» (η ορθογραφία και τα κεφαλαία δικά του)!
    Αυτήν -κατά Αβέρωφ- την οικονομία παρέδωσε η Ν.Δ. το 1981. Αυτήν θέλει να υπερασπιστεί σήμερα η Ν.Δ., όπως δήλωσε ο αρχηγός της. Εκτός αν δεν γνώριζε τίποτα και σήμερα διαβάζει για πρώτη φορά την έκθεση του πολιτικού μέντορά του...
    karelias@enet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση