GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ EUROGROUP ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ! Με δόσεις η δόση, υπό επιτροπεία η χώρα, νέα μέτρα προσεχώς, μετά το 2018 το χρέος...

Μένει το ΔΝΤ - Τρία «βήματα» για το χρέος - Δόση 10,3 δις ευρώ σε διαδοχικές φάσεις - Στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής των μέτρων που ψήφισε...

Μένει το ΔΝΤ - Τρία «βήματα» για το χρέος - Δόση 10,3 δις ευρώ σε διαδοχικές φάσεις - Στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής των μέτρων που ψήφισε η Βουλή αναφέρθηκε ο Ντάισελμπλουμ - Επισήμανε και την ύπαρξη του κόφτη - Και ο Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου: Όλοι πλέον έχουν παραδεχτεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο - Νέα προαπαιτούμενα «έδειξε» ο Ρέγκλινγκ - Ικανοποιημένος ο Τσακαλώτος

Mια πλήρη συμφωνία θεσμών – Ελλάδας τόσο στο κομμάτι της αξιολόγησης όσο και στον οδικό χάρτη για την βιωσιμότητα του χρέους έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου μετά το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, το οποίο είχε διάρκεια άνω των 11 ωρών.

«Έχουμε πλήρη συμφωνία στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Οι θεσμοί θα κάνουν τελικό έλεγχο. Υπάρχει και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης (κόφτης)» σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Μιλάμε για 10,3 δισ. Ευρώ που θα εκταμιευτούν σε διαφορετικές φάσεις. Είναι πολύ καλά νέα αυτά», σημείωσε.

Όπως είπε «το πρόγραμμα είναι σε καλή τροχιά και η Ελλάδα έχει κάνει πολλά. Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει σε θετικό συμπέρασμα της πρώτης αξιολόγησης. Υποσχεθήκαμε να συζητήσουμε για την βιωσιμότητα του χρέους. Το κάναμε».

«Είπαμε να δούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Επί της μεθοδολογίας έχουμε καταλήξει σε συμφωνία», τόνισε.

«Έχουμε σχεδιάσει έναν επιπλέον μηχανισμό για τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Ζητήσαμε από τον ESM να κοιτάξει μέτρα που θα σχετίζονται για την κάθε πληρωμή και να δει τι είναι εφικτό και να λάβει αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup συζητήθηκε ο «μηχανισμό που αν χρειαστεί θα λάβει επιπλέον μέτρα για το χρέος στο μέλλον και θα διασφαλίζει ότι θα αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα».

Ο επικεφαλής του Eurogoup χαρακτήρισε «σημείο κλειδί» το αν όπως είπε «θα βρίσκεται μαζί μας το ΔΝΤ στο μέλλον», με τον ίδιο να εκτιμά πως κάτι τέτοιο θα συμβεί. «Το ΔΝΤ έχει εκφράσει την δική του πρόθεση να συστήσει προς το Δ.Σ. να υπάρχει ρύθμιση του προγράμματος υποστήριξης προς την Ελλάδα», είπε.

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει μία νέα πολιτική, να αξιολογήσει την τρέχουσα κατάσταση και να αξιολογήσει τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήσαμε απόψε», ανέφερε χαρακτηριστικά.



Άτυπη ενημέρωση από την κυβέρνηση

Στο Eurogroup υπήρξαν σημαντικές αποφάσεις.

1. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και θα υπάρξει εκταμίευση συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ σε δύο τμήματα. Τα 7,5 δισ. τον Ιούνιο και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

2. Ουσιαστικά δίνονται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 700.000 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016. Δηλαδή 5 μήνες Χ 700.000=3,5 δισ. ευρώ θα "πέσουν" στην αγορά.

3. Συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια [GDP] το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

4. Ρυθμίζεται άμεσα, από αύριο, το θέμα του χρέους.

- Τα συγκεκριμένα μέτρα [βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα] για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία.

- Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως "διαθέσιμα" για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

- Οι συμφωνηθείσες παρεμβάσεις για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.

- Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Νωρίτερα...

Τα σενάρια για το πλεόνασμα
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το Eurogroup εξετάζει τη δεκαετή επέκταση του στόχου πλεονάσματος 3,5%, μέχρι το 2028, για την εποχή μετά το πρόγραμμα. Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπάρχει στο τελικό κείμενο του Eurogroup.

Το Eurogroup φαίνεται να αποκλείει για άλλη μια φορά οποιαδήποτε πιθανότητα κουρέματος του χρέους και να εστιάζει στις εξής αρχές για την εξυπηρέτησή του:

1) Την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την σταδιακή αντικατάσταση του δανεισμού από δημόσιες πηγές (ΕΕ) από ιδιωτικές

2) Την ομαλοποίηση του πλαισίου αποπληρωμών

3) Την παροχή κινήτρων για τη συνέχεια των μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα

4) Τη δυνατότητα διευκολύνσεων σε περίπτωση απρόοπτης αύξησης του ΑΕΠ και των επιτοκίων



Ο οδικός χάρτης για την εξεύρεση λύσης για το χρέος
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, το Eurogroup εξετάζει να δώσει εντολή στο EuroWorking Group για την σταδιακή υλοποίηση μέτρων σε διαφορετικά χρονικά πλαίσια. Κύριο ζήτημα είναι να βρεθεί συμφωνία για μέτρα στο βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο διάστημα.

Παράλληλα, στον τομέα του χρέους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θέλουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, μέχρι το 2038 και από εκεί και έπειτα κάτω από το 20% του ΑΕΠ.

Πιθανά Βραχυπρόθεσμα Μέτρα: Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018. Για τα μέτρα αυτά δεν θα χρειάζεται η προσφυγή στα κοινοβούλια των κρατών-μελών:

1) Ομαλοποίηση των αποπληρωμών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χρησιμοποιώντας τον μέσο όρο των ωριμάνσεων

2) Μείωση του ρίσκου των επιτοκίων μέσω της διαφοροποιημένης στρατηγικής του ESM και του ΤΧΣ, χωρίς ζημιές στις χώρες που ήταν πριν σε πρόγραμμα (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία)

Στόχος των υπουργών φαίνεται να είναι οι αλλαγές αυτές να έχουν γίνει πριν από το φθινόπωρο.

Πιθανά Μεσοπρόθεσμα Μέτρα: Μετά τη λήξη του προγράμματος, σε περίπτωση που οι θεσμοί έπειτα από εξέταση της κατάστασης θεωρήσουν πως χρειάζεται η Ελλάδα επιπλέον βοηθεία για την αποπληρωμή

1) Κατάργηση των κλιμακωτών επιτοκίων που σχετίζονται με την αποπληρωμή του χρέους της δεύτερης αξιολόγησης

2) Χρήση των κερδών που αναλογούν στην Ελλάδα από τα κέρδη SMP και ANFA, για την μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών από τον ESM

3) Στοχευμένες διευκολύνσεις στο ΤΧΣ, που θα περιέχουν μέτρα όπως η χρονική επέκταση της αποπληρωμής των ωριμάνσεων, θέσπιση ταβανιού για τα επιτόκια)

Για τα μακροπρόθεσμα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τονίζουν πως οι υπουργοί είναι βέβαιοι πως η επιτυχής εφαρμογή των μέτρων και η εκπλήρωση των στόχων του πλεονάσματος (3,5%), αλλά και ο μηχανισμός μέτρων έκτακτης ανάγκης (σ.σ. «κόφτης») θα φέρουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας πίσω σε ένα βιώσιμο πλαίσιο.

Πάντως, οι πληροφορίες αυτή τη στιγμή δείχνουν πως η πολύ μεγάλη χρονική περίοδος που πρέπει να εξεταστεί, για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του χρέους, δεν επιτρέπει σίγουρες μακροοικονομικές προβλέψεις.

Η κατάσταση στις Βρυξέλλες παραμένει ρευστή και ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές όσο συνεχίζουν οι υπουργοί τις διαβουλεύσεις τους.



Όλοι «πάνω» στο ΔΝΤ για να μείνει στο πρόγραμμα
Στις 21:20 έγινε διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να αναζητηθεί η «χρυσή» τομή με το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους, έτσι ώστε το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να ξαναρχίσει στις 23:30.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών βρίσκεται υπό εξέταση ο τρόπος κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, κάτι που θα επιτρέψει την έγκαιρη εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον ESM, ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού κράτους και την εξυπηρέτηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό, ως γνωστόν, προϋποθέτει την εκπλήρωση τριών διαφορετικών κριτηρίων: τη νομοθέτηση και τον έλεγχο των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, τη νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης («κόφτης») και την εύρεση μιας λύσης ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Καθώς τα πρώτα δύο σκέλη έχουν συμφωνηθεί (μέτρα, «κόφτης»), το κρίσιμο ζήτημα είναι η εύρεση μιας λύσης για το χρέος, που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό, διότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «απαραίτητο»), κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν μπορούν να λάβουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης, αφήνοντας την Ελλάδα «στον αέρα».


Το καλό και το κακό σενάριο Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο σενάρια για την κατάληξη του σημερινού Eurogroup, που θα καθορίσουν την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Το «καλό σενάριο» προϋποθέτει την εύρεση μίας συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Έτσι, έπειτα από την ολοκλήρωση της έκθεσης συμβατότητας της Επιτροπής (που εξετάζει το κατά πόσο τα μέτρα που ψηφίστηκαν συμβαδίζουν με τη συμφωνία), τα κοινοβούλια των κρατών-μελών θα δώσουν το πράσινο φως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να εκταμιεύσει το πρώτο μέρος της δόσης.

Το «κακό σενάριο» θα ισχύσει, εάν δεν καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν θεωρεί, βάσει των προβλέψεών του, το ελληνικό χρέος βιώσιμο στην παρούσα κατάστασή του και συνεπώς δεν μπορεί να συνάψει (βάση και καταστατικού) πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Πάντως, όπως τονίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες, όλες οι πλευρές θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία και, αν δεν υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση σήμερα, αυτό δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που θα μπορεί να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το κακό σενάριο θα παρατείνει το κλίμα αβεβαιότητας, γύρω από την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως μεταφέρουν ότι οι εκκρεμότητες σχετικά με τηναξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά δεν κρίνονται τόσο σημαντικές, ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση. Από την κυβέρνηση χαρακτηριστικά λένε ότι οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, ωστόσο, το γεγονός ότι, αίφνης, οι δανειστές εγείρουν ζητήματα και ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν είναι θετικό για την Ελλάδα.

Αντίθετα, μεγάλη παραμένει η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα.



Η απόφαση του Eurogroup

Το Eurogroup καλωσορίζει την πλήρη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Επίσης το Eurogroup υπογραμμίζει με ικανοποίηση το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έφθασαν σε συμφωνία και για τον προληπτικό δημοσιονομικό μηχανισμό, ο οποίος είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 9ης Μαΐου αναφορικά με την πιθανή υιοθέτηση μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, στα οποία θα περιλαμβάνονται και μέτρα που αφορούν τα έσοδα και θα συμφωνηθούν με τους θεσμούς.

Αυτός προσφέρει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί ως στόχος στο πρόγραμμα του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), χωρίς παράβλεψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Το Eurogroup καλωσορίζει, επίσης, την υιοθέτηση από το ελληνικό Κοινοβούλιο των περισσότερων εκ των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση, κυρίως την υιοθέτηση της νομοθεσίας για εφαρμογή δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και θα επιτρέψουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2018, θα ανοίξουν την αγορά πώλησης δανείων και θα οδηγήσουν στη δημιουργία του Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργεί με πλήρη ανεξαρτησία.

Το Eurogroup δίνει την εντολή στο EWG να επιβεβαιώσει, εντός των επόμενων ημερών, την πλήρη υιοθέτηση των προαπαιτούμενων βάσει της αξιολόγησης των θεσμών και κυρίως της βελτίωσης της νομοθεσίας που ανοίγει την αγορά πώλησης δανείων και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, καθώς και την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της υιοθέτησης όλων των προαπαιτούμενων και υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια, τα διοικητικά όργανα του ESM αναμένεται να αποδεχθούν το συμπληρωματικό Μνημόνιο και να εγκρίνουν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, βάσει του προγράμματος. Η δεύτερη δόση του προγράμματος του ESM θα γίνει τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ) ώστε να καλύψει την εξυπηρέτηση του χρέους και να επιτρέψει μία αρχική κάλυψη των χρεών του δημοσίου προς την πραγματική οικονομία.

Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη χρεών του δημοσίου και την κάλυψη επιπλέον εξυπηρέτησης του χρέους και θα δοθούν μετά το καλοκαίρι. Αυτές οι εκταμιεύσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχουν θετικές αξιολογήσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι εκταμιεύσεις που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους θα συνδεθούν με τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της Υπηρεσίας Εσόδων και του ενεργειακού τομέα και θα εγκριθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από το EWG και από τη διοίκηση του ESM.

Σε πλήρη συμμόρφωση με την ανακοίνωση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, και υπό την προϋπόθεση της πλήρους συμμόρφωσης όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και κατόπιν της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης το Eurogroup εξέτασε σήμερα τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το Eurogroup συμφώνησε να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει των ακόλουθων βασικών σημείων (benchmarks) για το όριο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN): σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αυτό θα πρέπει να διατηρηθεί χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος και για μεσοπρόθεσμο διάστημα και κατόπιν χαμηλότερα του 20% του ΑΕΠ.

Το Eurogroup επαναλαμβάνει τις ακόλουθες γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν στις 9 Μαίου για πιθανά πρόσθετα μέτρα αναφορικά με το χρέος: α. Πρόσβαση στις αγορές προκειμένου το καλυπτόμενο με δημόσιο χρήμα χρέος να καλυφθεί με ιδιωτικό χρήμα, β. Χαλάρωση του επιπέδου αποπληρωμής του χρέους, γ. Παροχή κινήτρων για συνέχιση της προσαρμογής της χώρας ακόμη και μετά το πέρας του προγράμματος και δ. Ευελιξία για κάλυψη της αβεβαιότητας αναφορικά με την πορεία του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον. Στις 9 Μαίου το Eurogroup επιβεβαίωσε, επίσης, ότι αποκλείεται το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τους νόμους της Ευρωζώνης και με τους νομικούς κανόνες λειτουργίας των ESM και EFSF.

Βασιζόμενοι σε αυτές τις αρχές και υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του τεχνικού μέρους της όλης εργασίας από το EWG, το Eurogroup συμφώνησε σήμερα σε ένα πακέτο μέτρων για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν σταδιακά, ούτως ώστε να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες και θα είναι εκ των προτέρων και πλήρως ευθυγραμμισμένο με το πρόγραμμα του ESM.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup συμφωνεί σε ένα πρώτο «πακέτο» μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έως και το τέλος του προγράμματος και θα περιλαμβάνει:

- Χαλάρωση του «προφίλ» αποπληρωμών των δανείων του EFSF βάσει του τρέχοντος χρονικού ορίζοντα αποπληρωμής,
- Χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος αναφορικά με τα επιτόκια, χωρίς, όμως, να επιβαρύνει οικονομικά τις άλλες χώρες,
- Επιβολή ορίου (waiver) του περιθωρίου των step-up επιτοκίων που αφορούν τη δόση αποπληρωμής του χρέους που συνδέεται με το ελληνικό πρόγραμμα για το έτος 2017.

Το Eurogroup ζήτησε από τις διοικήσεις ESM και EFSF να θέσουν σε εφαρμογή αυτά τα μέτρα βάσει των κανονισμών τους, αφού έχει γίνει πρώτα προπαρασκευαστική εργασία από το EWG και, όπου είναι απαραίτητο, να προετοιμαστεί η λήψη αποφάσεων από τα αρμόδια όργανα των ESM και EFSF. Η απόφαση της χαλάρωσης του «προφίλ» πληρωμών των δανείων του EFSF και της μείωσης του κινδύνου των επιτοκίων είναι δράσεις που πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το Eurogroup αναμένει την εφαρμογή του δεύτερου μέρους των προαπαιτούμενων μέτρων, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η επικυρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους την οποία θα συντάξουν οι θεσμοί στο τέλος του προγράμματος δείξει ότι είναι απαραίτητα ώστε να επιτευχθεί το όριο των χρηματοδοτικών αναγκών. Θα υπόκεινται στη θετική αξιολόγηση των θεσμών και του Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση