GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eurogroup: Όχι Ρέγκλινγκ για σταθερά Ελληνικά επιτόκια

Την αντίθεσή του στο κλείδωμα των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα εκφράζει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης ...


Την αντίθεσή του στο κλείδωμα των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα εκφράζει ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), με επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ, στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Kαθημερινής, ο ESM με την επιστολή του βάζει φρένο στα σενάρια για μετατροπή των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας σε σταθερά από κυμαινόμενα που είναι σήμερα. Μια μετατροπή θα σήμαινε ότι εάν αυξηθούν τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναπροσαρμοστούν, αυξάνοντας το μελλοντικό βάρος της εξυπηρέτησης χρέους της Ελλάδας.

Εάν προχωρούσε μια τέτοια λύση, η Ελλάδα θα είχε μεγάλο όφελος. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση είναι και η μοναδική εκτός από κούρεμα που θα είχε μεγάλο θετικό  αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια δανεισμού από την Ευρώπη είναι χαμηλά, αλλά είναι και κυμαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθούν, επιβαρύνοντας τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την καταβολή τόκων. Εάν προχωρούσε η μετατροπή τους σε σταθερά, η Ελλάδα θα διασφάλιζε για σειρά ετών χαμηλές υποχρεώσεις για τόκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση