Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Κλιμάκιο της Europol στα ελληνικά νησιά

Share it:

Την αποστολή 200 Ευρωπαίων αστυνομικών σε κέντρα φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά και αλλού, ώστε να διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους και να διακριβώνουν ύποπτες κινήσεις τρομοκρατών, αποφάσισε η Europol. Με αυτόν τον τρόπο η Europol θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου μετά τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι αστυνομικοί, ειδικευμένοι σε θέματα μετανάστευσης και τρομοκρατίας, δεν θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων συνολικά αλλά σε ένα δεύτερο επίπεδο θα εξετάζουν όσους θεωρούνται ύποπτοι. Οι πρώτοι αστυνομικοί αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, σχετική αύξηση παρουσιάζουν οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία, την ίδια ώρα που τα hot spots και τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά είναι ασφυκτικά γεμάτα. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 130 άτομα, εκ των οποίων οι 79 στη Χίο και οι 49 στη Σάμο. Συνολικά, σε όλη τη χώρα καταμετρήθηκαν χθες 54.542 μετανάστες και πρόσφυγες. Στην Ειδομένη παραμένουν 9.341 άτομα, αρκετοί αποκλείοντας τις σιδηροδρομικές γραμμές. Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αδειάσει η Ειδομένη χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πλοίο για τον Πειραιά από τη Λέσβο πήραν την Πέμπτη 100 άτομα, των οποίων εγκρίθηκε η αίτηση ασύλου, οπότε και επισήμως θεωρούνται πρόσφυγες από τις Αρχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Συνολικά άσυλο έχουν λάβει 187 Σύροι, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ελλάδα για 3 τουλάχιστον χρόνια, αλλά θα πρέπει να αναζητήσουν εργασία προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Παράλληλα, έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία όμως δεν μπορούν να παραμείνουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Πάντως, στα νησιά, ιδιαίτερα στη Χίο όπου παραμένουν 2.332 μετανάστες και πρόσφυγες και στη Λέσβο όπου καταμετρήθηκαν την Πέμπτη 4.287 μετανάστες και πρόσφυγες, τα προβλήματα διογκώνονται, καθώς από τη μία στα κέντρα ο συνωστισμός και η αναμονή δημιουργούν μεγάλες εντάσεις, ενώ οι τοπικές κοινωνίες έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους. Οι κάτοικοι της Μόριας που κατοικούν κοντά στο hot spot καταγγέλλουν φθορές και κλοπές από διερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα για το φαγητό τους. Σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο του νησιού και την αστυνομία τονίζουν ότι, εκτός των άλλων, τα λύματα από τις εγκαταστάσεις του κέντρου της Μόριας καταλήγουν στη θάλασσα ανεπεξέργαστα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Την Πέμπτη, η δήμαρχος Μαδρίτης Manuela Carmena, σε συνάντησή της με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην ισπανική πρωτεύουσα, εξέφρασε την πρόθεσή της να υποδεχθεί η πόλη ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. 

 

Share it:
Reactions:

Κοινωνία

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση