GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι στίχοι του τραγουδιού που κέρδισε στη Eurovision και ο κρυφός "πόλεμος" κατά των Ρώσων - ΒΙΝΤΕΟ

Με το τραγούδι «1944», το οποίο αναφέρεται στη μαζική απέλαση από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των Τατάρων της Κριμαίας εκείνη τη χρονιά...


Με το τραγούδι «1944», το οποίο αναφέρεται στη μαζική απέλαση από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των Τατάρων της Κριμαίας εκείνη τη χρονιά, η 32χρονη Τζαμάλα, που ανήκει στην εν λόγω μουσουλμανική μειονότητα, κέρδισε χθες στην Eurovision.

Σημειώνουμε ότι η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό λόγω των «πολιτικών» υπαινιγμών του τραγουδιού αυτού, σε αντίθεση με τον κανονισμό της Eurovision που απαγορεύει «τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα». Ωστόσο οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν «ιστορικό» χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.

Το τραγούδι της Susana Jamaladinova (όπως είναι ολόκληρο το όνομα της νικήτριας της Eurovision), «1944», αναφέρεται στην εποχή που ο Στάλιν ξερίζωσε τους Τατάρους από την πατρίδα τους, στέλνοντάς τους στην κεντρική Ασία. Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου του 1944 ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε τη μαζική εκτόπιση του τουρκογενούς φύλου των Τατάρων της Κριμαίας, εξαιτίας της απόφασης τους να συνεργαστούνεί με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρείται ότι περισσότερα από 180.000 άτομα απελάθηκαν στην κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Από αυτούς, το 40% πέθανε από κακουχίες κατά τη διάρκεια της εξορίας, ενώ η επιστροφή στη χερσόνησο της Κριμαίας τους επετράπη το 1980, πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, δεν τους δόθηκε καμία αποζημίωση για τις περιουσίες τους, ενώ η επάνοδός τους προκάλεσε τριβές με Ρώσους και Ουκρανούς που είχαν εγκατασταθεί στις περιοχές τους.

«Αυτή η χρονιά άλλαξε για πάντα τη ζωή μιας σπουδαίας, ευαίσθητης γυναίκας, της προγιαγιάς μου, Nazylkhan. Η ζωή της δεν ήταν ποτέ η ίδια», είχε πει σε παλαιότερη δήλωσή της η Τζαμάλα.

Οι στίχοι του τραγουδιού:

«Όταν φτάνουν ξένοι

Μπαίνουν στα σπίτια σας

Σας σκοτώνουν όλους και λένε

Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι

Που είναι το μυαλό σας;

Η ανθρωπότητα κλαίει

Νομίζετε πως είστε θεοί

Αλλά όλοι πεθαίνουν

Μην καταπίνετε την ψυχή μου

Την ψυχή μας

Θα μπορούσαμε να χτίσουμε ένα μέλλον

Όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι

Να ζήσουν και να αγαπήσουν

Η πιο ευτυχισμένη στιγμή

Που είναι η καρδιά σας;

Ανθρωπότητα ορθώσου

Νομίζετε ότι είστε θεοί

Αλλά όλοι πεθαίνουν

Μην καταπίνετε την ψυχή μου

Την ψυχή μας»

Δείτε το βίντεο:


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση