GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

"Κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για την υπόθεση Siemens"

Νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την αποτροπή της διαφθοράς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επέκταση του θεσμού του Μάρτυρα Δημοσίου ...


Νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την αποτροπή της διαφθοράς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επέκταση του θεσμού του Μάρτυρα Δημοσίου Συμφέροντος και στον ιδιωτικό τομέα προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο ημερίδας για την Εταιρική Ευθύνη στο Διεθνές Νομικό Περιβάλλον.


"Η διαφθορά απειλεί την κοινωνία. Είναι απαραίτητη η δημιουργία στρατηγικής με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα", είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας, επισημαίνοντας ότι "στόχος μας είναι η συστράτευση όλων των φορέων κατά της Διαφθοράς, ώστε να βρεθούν οι τρόποι και τα μέσα προκειμένου να υπάρξει προστασία του ιδιωτικού τομέα".

Μάλιστα, ο κ. Βασιλειάδης υπογράμμισε πως μεταξύ των δράσεων της γενικής γραμματείας είναι και η αποστολή επιστολών σε όλες τις πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό με τις οποίες ζητεί ενημέρωση για υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές Έλληνες. "Οι απαντήσεις έχουν ήδη αποσταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που θα μας προκαλέσει έκπληξη" συμπλήρωσε με νόημα ο γενικός γραμματέας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας Κατά της Διαφθοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ντράγκο Κος, μιλώντας για την εταιρική υπευθυνότητα και τη δωροδοκία, επεσήμανε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Ελλάδα αναφορικά με την υπόθεση της Siemens.

Όπως ανέφερε: "Στις συστάσεις μου προς την Ελλάδα έλεγα να αυξήσετε τους πόρους για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, αλλά δεν ήξερα το εξής: ότι υπάρχουν 168 εκατ. δολάρια (σ.σ. εκ των οποίων τα 12 εκατ. δολάρια αντιστοιχούν στην Ελλάδα) που έχουν δεσμευθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2012 σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Όπως εξήγησε, ο γερμανικός κολοσσός της Siemens μετά το παγκόσμιας κλίμακας σκάνδαλο δωροδοκιών, υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρογκα πρόστιμα. "Αν δεν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τα χρήματα μέχρι το 2017, θα τα χάσετε. Φαντάζεστε τί μπορείτε να κάνετε με τόσα χρήματα;" είπε ο κ. Κος.

Παράλληλα, ο κ. Κος υποστήριξε ότι κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα το 2014, οι κλάδοι που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στη δωροδοκία και τη διαφθορά είναι, μεταξύ άλλων, οι κατασκευές και η πληροφορική και αποδέκτες δωροδοκίας είναι κυρίως οι δημόσιοι λειτουργοί, οι τελωνειακοί και στελέχη ή υπάλληλοι στον τομέα της περίθαλψης, Συμπλήρωσε δε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άσχημη θέση στην κατάταξη του ΟΟΣΑ, αν σκεφτεί κανείς ότι από τα 41 κράτη - μέλη της επίμαχης ομάδας εργασίας, υπάρχουν 20 που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ο πρόεδρος της "Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος", Κων. Μπακούρης, αναφέρθηκε σε σειρά μελετών σύμφωνα με τις οποίες, οι εταιρίες δωροδοκούν με το 1/3 των εσόδων τους. "Πρωθυπουργοί και υπουργοί αποτελούν το 5% των περιπτώσεων παθητικής δωροδοκίας, λαμβάνοντας το 11% του ποσού της δωροδοκία" είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, είπε πως "την απάντηση στα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας θα δώσουν η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών και ισχυρή πολιτική βούληση" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2014 στην 58η θέση σε θέματα καταπολέμησης διαφθοράς μεταξύ 168 χωρών και πλέον έχει αναρριχηθεί κατά 11 θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση