GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντιμέτωπος με 15ετη κάθειρξη ο Πιστόριους

Άρχισε τη Δευτέρα σε δικαστήριο της Πρετόρια η ακροαματική διαδικασία που θα ανακοινώσει την ποινή του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους γ...


Άρχισε τη Δευτέρα σε δικαστήριο της Πρετόρια η ακροαματική διαδικασία που θα ανακοινώσει την ποινή του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ.

Ο πρώην αθλητής, που κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της Ρίβα Στέενκαμπ τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης 15 ετών το λιγότερο.

Ο 29χρονος, ντυμένος με σκούρο κοστούμι, έφθασε το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, ενώ τηλεοπτικές κάμερες είχαν κατακλύσει το σημείο. Οι δικαστές ανέμεναν πως ο Όσκαρ Πιστόριους θα πάρει τον λόγο αυτή την εβδομάδα για να εκφράσει τις τύψεις του. Όμως η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την κλήση στην έδρα ενός ψυχολόγου, μάρτυρα της υπεράσπισης, ο οποίος δήλωσε ότι ο νεαρός άνδρας πάσχει από κατάθλιψη και δεν είναι σε θέση να καταθέσει.

"Έχει παρουσιάσει ενδείξεις και συμπτώματα μετα-τραυματικών προβλημάτων, ανησυχίας και κατάθλιψης. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να καταθέσει. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή", δήλωσε ο Τζόναθαν Σολτς.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sunday Telegraph, ο πατέρας του θύματος, Μπάρι Στέενκαμπ, μπορεί να ζητήσει να πάρει τον λόγο για να ζητήσει την επιβολή αυστηρής ποινής. Θα είναι η πρώτη φορά, από τη μοιραία νύχτα του φόνου, που ένας από τους γονείς  του θύματος θα έχει πάρει τον λόγο ενώπιον δικαστηρίου.

Πρωτοδίκως ο Όσκαρ Πιστόριους είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών για "ανθρωποκτονία εξ αμελείας".

Η εισαγγελία άσκησε έφεση και πέτυχε τα γεγονότα να επαναχαρακτηριστούν ως φόνος.

Οκτώ έως δώδεκα χρόνια

Το ότι ο Πιστόριους δηλώνει ότι δεν είχε στόχο την άτυχη γυναίκα, αλλά πίστευε πως σκόπευε έναν διαρρήκτη που είχε μπει μέσα τη νύχτα στο σπίτι του, δεν αλλάζει τίποτε στην υπόθεση, σύμφωνα με τον εισαγγελέα. Ανοίγοντας πυρ, είχε σαφώς συνείδηση ότι μπορούσε να πυροβολήσει έναν άνθρωπο.

Μετά την πρώτη καταδίκη του, ο αθλητής εξέτισε ποινή ενός έτους προτού τεθεί υπό περιορισμό κατ΄οίκον, όπως προβλέπει η νομοθεσία της Νότιας Αφρικής.

Ο Πιστόριους δεν μπορούσε να φύγει από το σπίτι του παρά μόνο σε καθορισμένες ώρες και δεν μπορούσε να απομακρυνθεί περισσότερα από 20 χιλιόμετρα χωρίς άδεια.

Μετά τον χαρακτηρισμό του ως υπόπτου για φόνο, περιμένει να μάθει την ποινή του. Βάσει της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας, ο κατηγορούμενος πρώτα καταδικάζεται και στη συνέχεια προσδιορίζεται η ποινή του έπειτα από μια ακροαματική διαδικασία όπου τα δύο μέρη προβάλλουν τα επιχειρήματά τους.

Ο Όσκαρ Πιστόριους θα πρέπει αυτή τη φορά να εκτίσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα της ποινής του προτού μπορέσει να κάνει αίτηση αποφυλάκισης υπό όρους.

Οι δικαστές υπολογίζουν ότι θα του επιβληθεί ποινή φυλάκισης οκτώ έως δώδεκα χρόνων, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών που αντιμετωπίζει λόγω της αναπηρίας του.

Η εισαγγελία, από την πλευρά της, θα ήθελε μια αυστηρή εφαρμογή του ποινικού κώδικα: "Όταν ο φόνος δεν είναι προμελετημένος και πρόκειται για την πρώτη καταδίκη, ο νόμος προβλέπει ένα ελάχιστον 15 ετών", εξήγησε εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο Λουβούγιο Μφακού.

Η ακροαματική διαδικασία πρόκειται να διαρκέσει μία εβδομάδα. "Νομίζω πως τα δύο μέρη θα παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους για τρεις ημέρες. Είναι πιθανό στη συνέχεια ο δικαστής να διακόψει τη διαδικασία την Πέμπτη και να επανέλθει την Παρασκευή με την ανακοίνωση της ποινής", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δικηγόρος που πρόσκειται στην υπόθεση.

Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα που προήδρευε, είναι η ίδια δικαστής που είχε ανακοινώσει την πρωτόδικη ετυμηγορία, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πενταετούς φυλάκισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση