GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο δημοψήφισμα ζητούν σχεδόν 3 εκ. Βρετανοί - Δεν βιάζονται να βγουν από την ΕΕ

Επανάληψη του δημοψηφίσματος ζητούν σχεδόν 3 εκατ. Βρετανοί, οι οποίοι ηλεκτρονικά έχουν συγκεντρώσει υπογραφές (πάνω από 2.780.000),...


Επανάληψη του δημοψηφίσματος ζητούν σχεδόν 3 εκατ. Βρετανοί, οι οποίοι ηλεκτρονικά έχουν συγκεντρώσει υπογραφές (πάνω από 2.780.000), προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της χώρας του από την Ε.Ε αν και όλες οι πλευρές έιχαν προειδοποιηθεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου θα ήταν οριστικό και τελεσίδικο. 

Η προθεσμία για τη συγκέντρωση των υπογραφών ολοκληρώνεται την Τρίτη, με τους ιθύνοντες της πρωτοβουλίας να εκτιμούν ότι έως τότε, είναι πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί ο αριθμός των 5.000.000 υπογραφών.

Σημειώνεται ότι για να εισαχθεί το ζήτημα σε συζήτηση στη Βουλή, απαιτούνται μόλις 100.000 υπογραφές, ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση υποχρεούται να απαντήσει σ’ όλα τα αιτήματα, τα οποία έχουν συγκεντρώσει πάνω από 10.000 υπογραφές.

Το μαζικό κίνημα συλλογής υπογραφών προήλθε έπειτα από την κίνηση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του Λονδίνου να ζητήσουν από τον δήμαρχο της πόλης να κηρύξει την ανεξαρτησία της βρετανικής πρωτεύουσας και να αξιώσει την ένταξή της στην Ε.Ε.

Δεν βιάζονται να ενεργοποιήσουν το άρθρο 50 για την έξοδο 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επιτακτικά τη Βρετανία να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου άμεσα όμως ο  Βρετανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι " δεν είναι επιτακτικό για εμάς να υποβάλουμε αίτηση για ενεργοποίηση του άρθρου 50 κάποια συγκεκριμένη στιγμή, όσο και να μας πιέζουν οι εταίροι μας". 

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε πως οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. κατά την σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Αυτό είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αβεβαιότητα και να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε.» αναφέρει πρόταση ψηφίσματος που θα καταθέσουν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο περιήλθε στη γνώση της γερμανικής εφημερίδας.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην Bild, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Μ. Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση, και ζητά από τη χώρα να το πράξει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση