GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με 900 ευρώ ζει κατά μέσο όρο ένα ζευγάρι με 2 παιδιά στην Αθήνα

Σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού, ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική του σ...


Σύμφωνα με έρευνα του ερευνητικού, ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού ΔιαΝΕΟσις, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική του σελίδα, στην Ελλάδα, το 95% των πολιτών δηλώνει πως "τα βγάζουν πέρα δύσκολα", ενώ το όριο της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας κυμαίνεται από 182 ευρώ το μήνα για μονομελές νοικοκυριό σε ημιαστικές ή αγροτικές περιοχές που ζει σε ιδιόκτητο σπίτι, μέχρι 905 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά που ζει στην Αθήνα και πληρώνει ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο.
Το ποσοστό, λοιπόν, αυτό - της ακραίας φτώχειας - στην Ελλάδα κυμαίνεται για το 2015 στο 15%. Το 2011, το ποσοστό ήταν 8,9%. Το 2009, δεν ξεπερνούσε το 2,2%.
Από τα επιμέρους αποτελέσματα προκύπτει ότι είναι υψηλό το ποσοστό ακραίας φτώχειας στα παιδιά (17,6%) και στους νέους ηλικίας 18-29 (24,4%), ενώ, αντίθετα, μόνο το 2,7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 έχει εισόδημα κάτω από το όριο.
Επίσης, από τα επιμέρους αποτελέσματα προκύπτει ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό ακραίας φτώχειας στα παιδιά (17,6%) και στους νέους ηλικίας 18-29 (24,4%), ενώ, αντίθετα, μόνο το 2,7% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 έχει εισόδημα κάτω από το όριο.
Οι οικογένειες χωρίς παιδιά αντιμετωπίζουν χαμηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας από ό,τι οι οικογένειες με παιδιά. Οι οικογένειες που μένουν στο νοίκι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά ακραίας φτώχειας από ό,τι εκείνες (οι πολύ περισσότερες) που διαμένουν σε δικό τους σπίτι, χωρίς στεγαστικό δάνειο.
Μέτρα
Την επέκταση του τακτικού επιδόματος ανεργίας, την αναβάθμιση του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη την επικράτεια, για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας στη χώρα μας, προτείνει ο ερευνητικός, ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΔιαΝΕΟσις.
Το τακτικό επίδομα ανεργίας σήμερα το λαμβάνει μόλις το 9,5% των ανέργων. Δεδομένου ότι το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας το δικαιούνται ελάχιστοι μακροχρόνια άνεργοι, προτείνεται η επέκταση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος, έτσι ώστε να καλύπτει ως και το 40% των ανέργων.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων παρέχεται από το 2013. Προτείνεται η αύξησή του από 40 ευρώ ανά παιδί ανά μήνα, σε 60.
Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα προτείνεται να ισχύσει πανελλαδικά, με μικρές, αλλά καίριες αλλαγές στο σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση