GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαθμολογίες πανελληνίων και ...φροντιστήρια

Από τον Διονύση Σταμάτη. Μελετώντας τους μέσους όρους στα αποτελέσματα βαθμολογίας που έγραψαν και φέτος οι υποψήφιοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ βλέπο...

Από τον Διονύση Σταμάτη.

Μελετώντας τους μέσους όρους στα αποτελέσματα βαθμολογίας που έγραψαν και φέτος οι υποψήφιοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ βλέπουμε ότι και πάλι οι μέσοι όροι αλλά και πολλά γραπτά κάτω από τη βάση να κυριαρχούν στις επιδόσεις των μαθητών. Πέρα από τα χιλιοειπωμένα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος ας μη μας διαφεύγει και ο αρνητικός ρόλος των φροντιστηρίων που με τη προσέγγισή τους στην μαθησιακή διαδικασία έχουν εκτοπίσει το σχολείο και ως ξένο σώμα παίζουν το κυρίαρχο ρόλο στο μαθησιακό γίγνεσθαι των υποψηφίων με πολλές οικογένειες να κηρύσσουν οικονομική δυσχέρεια ή ‘πτώχευση’. 
Δεν λέμε ότι τα φροντιστήρια δεν έχουν τη γνώση ή την επιθυμία να πετύχουν οι υποψήφιοι το στόχο τους και τα όνειρά τους. Απλά καυτηριάζουμε τις απαράδεκτες διαδικασίες και πρακτικές που εφαρμόζουν κατά τη διάρκεια του έτους. Ήδη τώρα πολλοί αν όχι όλοι οι υποψήφιοι πηγαίνουν στα φροντιστήρια για να είναι έτοιμοι για του χρόνου. Ιούλιος μήνας και πολλοί μαθητές θα έχουν καλύψει τη μισή ύλη και μέχρι το Δεκέμβριο θα την έχουν τελειώσει στα περισσότερα μαθήματα. 
Αν αυτό δεν είναι απαράδεκτο τότε τι είναι; Όταν ο μαθητής δεν ακούει, βλέπει ,μαθαίνει πρώτα από το σχολείο μία ενότητα στη φυσική, χημεία, αρχαία και να έχει το φροντιστήριο ως επικουρική στήριξη και βοήθεια και όχι το αντίθετο όπως δυστυχώς συμβαίνει στη χώρα μας τότε θα βρίσκεται σε συνεχή σύγχυση και μπέρδεμα. Κι έτσι ενώ στο σχολείο στο μάθημα της έκθεσης αντί να προσέχει τον καθηγητή ο οποίος έχει περισσότερη εμπειρία στο θέμα των πανελληνίων, λύνει μέσα από φασαρία και αυθάδεια κάποιες φορές τις ασκήσεις των μαθηματικών που του επέβαλλαν να λύσει οι ‘άριστοι’. Αλλά πώς να σταματήσει αυτό όταν τα φροντιστήρια του επιβάλλουν να έρθει Κυριακή 9-1 το απόγευμα και να γράψει επαναληπτικό στους νόμους του Μέντελ αντί να ξεκουραστεί από το βαρύ φορτίο που κουβαλάει ο μαθητής όλη την εβδομάδα; Βλέπετε ο ανταγωνισμός μεταξύ τους είναι ανελέητος γιατί ειδικά τώρα τον καιρό των μνημονίων η οικονομία δεν τρέχει. Δεν λέμε ότι πρέπει να καταργηθούν τα φροντιστήρια, απλά δηλώνουμε ότι πρέπει να έχουν επικουρικό, βοηθητικό χαρακτήρα όπως παλιά όπου όλοι μας πηγαίναμε για ένα φρεσκάρισμα γνώσεων με κυρίαρχο ρόλο το λύκειο της γειτονιάς. 
Ας προσπαθήσουν οι γονείς και κηδεμόνες να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους στη σωστή πορεία εκπαίδευσης ακόμα και εκείνοι που δυστυχώς λένε στα παιδιά τους να διαβάζουν μόνο τα τέσσερα μαθήματα που θα δώσουν εξετάσεις διότι τότε θα έχουμε ημιμαθείς πολίτες όπου θα πιστεύουν στο ‘μάτιασμα’, ο ήλιος είναι ένα ‘καζάνι που βράζει’, το AIDS μεταδίδεται με τον αέρα ή τα Σκόπια ονομάζονται Μακεδονία…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση