GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυστρία: Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για το προσφυγικό

Στην εκτόξευση νέων κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας επιδίδεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος-...


Στην εκτόξευση νέων κατηγοριών εναντίον της Ελλάδας επιδίδεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος- με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ισχυρίζεται, μεταξύ άλλων, πως η απομόνωση και ο εγκλεισμός προσφύγων είναι καθημερινότητα στα ελληνικά νησιά, όπως η Λέσβος.
Ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας υπεραμύνεται των πρόσφατων προτάσεων του, με τις οποίες ζητούσε σκληρότερη στάση από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο προσφυγικό και υιοθέτηση από μέρους της του αυστραλιανού μοντέλου, καθώς επίσης τη μετατροπή της Λέσβου και της Λαμπεντούζα σε στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.
Στην κριτική της αρχηγού των Πράσινων ότι το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων προκάλεσε μεγάλες τριβές με τη Γερμανία και την Ελλάδα και πως ο ίδιος θα έπρεπε να κρατήσει μία πιο εποικοδομητική και ευρωπαϊκή στάση, ο υπουργός Εξωτερικών απαντά: «Όταν έκλεισα τη Διαδρομή των Βαλκανίων υπήρξατε από τους κορυφαίους που με επέκριναν για αυτό, ωστόσο μία εβδομάδα αργότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της ΕΕ αποφάνθηκαν πως το κλείσιμο της Διαδρομής ήταν καλό και σωστό». 
Αντιδρώντας έντονα ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, διεμήνυσε στον κ. Κουρτς, με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», πως οι προτάσεις του «συνιστούν για εμάς κήρυξη πολέμου και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Λέσβος ένα δεύτερο Αλκατράζ, αλλά θα αντισταθούμε με όλα τα μέσα». «Οι προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και συκοφαντούν το νησί μου, μετατρέπουν τη Λέσβο και την Ελλάδα, συνολικά, σε μία αποθήκη ψυχών, ενώ οι ιδέες του προδίδουν πλήρη άγνοια και λογική ασυναρτησία» ανέφερε ο δήμαρχος, καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Κουρτς από τη μία πλευρά προειδοποιεί για εκβιασμό από την Τουρκία και από την άλλη θέλει να στείλει πίσω εκεί τους «παράνομους μετανάστες», όπως τους αποκαλεί.
Δριμεία κριτική άσκησε στις προτάσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, τις οποίες χαρακτήρισε «εξαιρετικά παράτολμες», «παράνομες» και «αντισυνταγματικές», ο γνωστός για την ιδιαίτερα φιλοπροσφυγική πολιτική του, δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιένης, Μίχαελ Χόιπλ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επιτίθεται φραστικά εναντίον της Ελλάδας, καθώς φαίνεται να ακολουθεί με εμπάθεια μία πάγια τακτική μέσα στους τελευταίους μήνες, έχοντας κατηγορήσει, μεταξύ άλλων, επανειλημμένα, την Αθήνα για «ανικανότητα» ως προς την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διατεινόμενος πως «χρειάζεται να ασκηθεί πίεση εκ μέρους της ΕΕ προς την Ελλάδα, για να ανταποκριθεί αυτή στα καθήκοντά της» ή πως «δεν μπορεί να στηρίζουμε την Ελλάδα με δισεκατομμύρια ευρώ και να αφήνουμε αυτό το θέμα στην άκρη, αλλά πρέπει να απαιτήσουμε ποια θα είναι η συνεισφορά της στην κρίση του ασύλου».
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Κουρτς με την τότε Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά και ερήμην τής άμεσα ενδιαφερόμενης Ελλάδας, τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες στην αμφιλεγόμενη Διάσκεψη των Βαλκανίων, στη Βιένη, με αντικείμενο τον συντονισμό τους για τη μείωση των προσφυγικών ροών. Είναι ενδεικτικό, ότι ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει, εκ νέου, την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης από μέρους της να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής ροής. Στη Διάσκεψη, η οποία λόγω του εξωθεσμικού χαρακτήρα της είχε προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες, όχι μόνον της Αθήνας, αλλά επίσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου, είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, που είχε ως συνέπεια τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με όλες τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων τριών μηνών.

1 σχόλιο

  1. Μιλούν για τους άλλους για να κρύψουν τους εαυτούς τους.Το βράδυ σου κάνουν το φίλο και το πρωϊ δεν σε γνωρίζουν,περίφημοι τύποι διχασμένες προσωπικότητες στην νιοστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση