GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Ανάγκη επίτευξης μιας νέας συμφωνίας

Την ανάγκη επίτευξης μιας νέας συμφωνίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα αποτελέσματα το...


Την ανάγκη επίτευξης μιας νέας συμφωνίας στο ευρωπαϊκό επίπεδο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε δηλώσεις στις οποίες προέβη λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης των "27" εκ των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πλην Βρετανίας) στις Βρυξέλλες.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος πρέπει να οδηγήσουν σε προβληματισμό για την εικόνα που δίνει η ενωμένη Ευρώπη στους πολίτες της. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο σε πολιτικό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι απαιτείται ένα νέο όραμα, ώστε η ΕΕ να ξαναγίνει μια ελκυστική επιλογή.

«Η Ελλάδα με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, 1 χρόνο πριν, επισήμανε τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα. Υπάρχει τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη σημερινή και χτεσινή συζήτηση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν σε «κλίμα φορτισμένο».

Η ζωή μας αναγκάζει να πάρουμε αποφάσεις, είπε ο πρωθυπουργός και εξήγησε πως υπάρχουν δύο δρόμοι: Είτε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, να είναι ο καθένας για τον εαυτό του και όλοι μαζί για τη σωτήρια των τραπεζών, αν και «οι τράπεζες δεν ψηφίζουν», είτε «θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, πιο δημοκρατικής».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κοινωνική κρίση που βιώνει η Ευρώπη, συνέπεια της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και κάλεσε για ένα νέο σχέδιο, έναν «new deal» για την Ευρώπη που θα εμπνεύσει ξανά τους λαούς της.

«Το ‘new deal’ πρέπει να συμπεριλάβει την κοινωνική Ευρώπη», είπε και εξήγησε πως δεν υπάρχει μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά υπάρχει και το κοινωνικό έλλειμμα.

«Ευρώπη με ανισότητες δεν μπορεί να έχει συνοχή», είπε και κάλεσε για ανάπτυξη, απασχόληση, μείωση της ανεργίας, προσπάθεια εξάλειψης του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρώπης. «Να αισθάνονται οι πολίτες ότι έχουν λόγο», ζήτησε.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα τον επόμενο καιρό «θα πάρει πρωτοβουλίες για εξάλειψη των ανισοτήτων», για να προωθηθούν συγκεκριμένες πρακτικές. «Θα καταθέσουμε προτάσεις, θα προχωρήσουμε σε συμμαχίες. Το επόμενο διάστημα θα λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν πορεία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση