GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην.... αναμονή η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει το καθεστώς της κατ' εξαίρεσην αποδοχής των ελληνικών ομολόγων στι...


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποφάσισε σήμερα να επαναφέρει το καθεστώς της κατ' εξαίρεσην αποδοχής των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών,όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε τη σημαντική πρόοδο που έχει συντελεστεί στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος, όπως αντανακλάται στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, ωστόσο, όπως ανέφερε, η διαδικασία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων συνεχίζεται μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει δεκτά τα ελληνικά όμολογα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων. Συμπλήρωσε ότι η απόφαση θα ληφθεί σε νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση της ΕΚΤ θα ληφθεί το αργότερο έως τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (non monetary policy meeting), στις 22 Ιουνίου.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε εξάλλου για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, η ΕΚΤ αναθέωρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,7%, από 1,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, "η Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα προχωρήσει με μέτριο, αλλά σταθερό ρυθμό". Ωστόσο, "η αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους μπορεί ενδεχομένως να επιβραδυνθεί σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο".

Πάντως, για το σύνολο της φετινής χρονιάς η ΕΚΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί με ρυθμό 1,6%, αντί για 1,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ παραμένει σε ετοιμάτητα να παρέμβει, εφόσον τούτο κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2017, ενώ από τις 8 Ιουνίου, η ΕΚΤ θα διευρύνει το φάσμα των επιλέξιμων τίτλων, προχωρώντας σε αγορές εταιρικών ομολόγων. Επιπροσθέτως, από τις 22 Ιουνίου, θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ΤLTRO, με το οποίο θα παράσχει ακόμη φθηνότερη ρευστότητα στις τράπεζες για χρονική διάρκεια τεσσάρων ετών.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου για την παραμονή της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη για οποιοδήποτε αποτέλεσμα, όμως ελπίζει ότι η χώρα θα παραμείνει μέλος της Ένωσης, "επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφεληθεί από την παραμονή της, αλλά πιστεύουμε ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης θα ωφεληθεί από την παραμονή του στην ΕΕ".

Η ΕΚΤ έχει επισημάνει ότι το βρετανικό δημοψήφισμα είναι μία από τις βασικές πηγές πολιτικού κινδύνου που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Δεν έχει ανακοινώσει όμως λεπτομέρειες για τις δικές της προετοιμασίες ενόψει του δημοψηφίσματος και ο Ντράγκι δεν έδωσε διευκρινίσεις όταν ρωτήθηκε για το θέμα, στη συνέντευξη Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση