GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Παραιτηθείτε» από τους καιροσκοπισμούς

Tου Χάρη Τσιόκα* Στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία δεν είναι κακό να διεκδικείται η ανατροπή μιας πολιτικής! Αντίθετα μάλιστ...

Tου Χάρη Τσιόκα*

Στην πολιτική, την κοινωνία και την οικονομία δεν είναι κακό να διεκδικείται η ανατροπή μιας πολιτικής! Αντίθετα μάλιστα, όταν αρθρώνεται και διεκδικείται μια εναλλακτική προγραμματική πρόταση είναι απαραίτητη και πολύπλευρα ωφέλιμη η επιδίωξη άλλων συσχετισμών!

Όμως το να διεκδικούν "παραίτηση" οι δυνάμεις που δοκιμάστηκαν και ταυτίστηκαν με την άνευ όρων παράδοση κοινωνίας οικονομίας και χώρας στην αχαλίνωτη αγορά των κερδοσκόπων, μόνο οι ακραία νεοφιλελεύθεροι και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις τους θα είχαν το θράσος να το διεκδικήσουν και να προβάλουν!

Προφανώς και η συμφωνία με τους δανειστές παρέχει τη δυνατότητα να ασκηθούν κριτικές για τα περιεχόμενα των συμβιβασμών που συμφωνήθηκαν !

Πολύ περισσότερο τώρα που δίνεται "χρόνος και θέμα" στις πολιτικές δυνάμεις, να ασκήσουν κριτική για το μείγμα των πολιτικών και τον χρόνο που έπρεπε να έχει συμφωνηθεί!

Αλλά γι αυτό δεν γίνεται κουβέντα!

Δυνάμεις του συντηρητισμού και της ολιγαρχίας με τα παρακολουθήματα της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας καταγράφουν το πολιτικό τους στίγμα σε δυο κοινωνικά, παραγωγικά και δημοκρατικά επικίνδυνες εκδοχές:

- Η πρώτη συμπυκνώνεται στο αίτημα εκλογές, ελπίζοντας πως έτσι θα κεφαλαιοποιήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια των συμβιβασμών της συμφωνίας με τους δανειστές!

Θεωρούν πως μέσα απ αυτό, θα επιχειρήσουν οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού ολική επαναφορά των πολιτικών της συγκυβέρνησης τύπου Σαμαρά , για να επιβάλλουν τις επιδιώξεις δυνάμεων της συντηρητικής Ευρώπης!

- Η δεύτερη παρ' ότι υποκρύπτει την ιδία επιδίωξη, φοβάται τα προοδευτικά κοινωνικά και παραγωγικά ανακλαστικά των εκλογών και προτάσσει ως δήθεν αίτημα τη γραμμή της λεγόμενης "εθνικής συνεννόησης"!

Πίσω από το εύηχο αυτό αίτημα διεκδικεί ένα είδος "οικουμενικής" προκειμένου οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού της ολιγαρχίας και του συντηρητισμού να επανέλθουν για να έχουν όχι μόνο λόγο αλλά και να διαμορφώνουν την οικονομική και κοινωνική πολιτική χωρίς να θίγονται τα "κεκτημένα" και οι "επιδιώξεις" τους!

Μ' αυτό τον τρόπο επιχειρούν την νόθευση του ρόλου της πολιτικής και της κοινωνικής θέλησης!

Θέλουν να γίνει δυσδιάκριτος ο ιδεολογικός, πολιτικός και κοινωνικός διαχωρισμός ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση τόσο στα κοινωνικά όσο και στα παραγωγικά και δημοκρατικά ζητούμενα!

Αδιαμφισβήτητα ηχηρά πλέον και πολίτες είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι αντοχής και ανοχής!

Στο εσωτερικό μέτωπο αρρυθμίες, πολυγλωσσία και έλλειψη κυβερνητικής αποτελεσματικότητας στους τομείς της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της δίκαιης συμμετοχής των συντελεστών της οικονομικής δράσης, και της συνοχής δίνουν χώρο για κριτική!

Όχι όμως για συντηρητική παλινόρθωση αλλά μόνο για εναλλακτικές προοδευτικές προτάσεις !

Για προοδευτικές προγραμματικές συγκλήσεις δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου και της αριστεράς!

Παρέχουν τη δυνατότητα για διεκδίκηση προγραμματικών, προοδευτικών συνεργασιών που θα αφορούσαν ένα σχέδιο ανάπτυξη που θα ενέπλεκε τις πραγματικά παραγωγικές δυνάμεις στους τομείς που η χώρα έχει πλεονεκτήματα !

Θυμίζω πως όταν η κυβέρνηση καθυστερεί ή αντιφάσκει ο συντηρητισμός καραδοκεί!

Ίδιας βαρύτητας είναι και τα προβλήματα κρίσης αντιπροσώπευσης που αντιμετωπίζει η κοινωνία που βλέπει οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας να μη βρίσκουν νήμα αλληλοτροφοδότησης!

Το ερώτημα είναι:

Προβλήματα αυτού του επίπεδου αντιμετωπίζονται με εκλογές χωρίς καθαρό πρόγραμμα άλλης πολιτικής, με δήθεν "οικουμενικές συμφωνίες" ανοχής ή με καθαρές προοδευτικού χαρακτήρα συγκλήσεις;

Και ποιες δυνάμεις με την πολιτική τους στάση επιλέγουν την προοδευτική ή τη συντηρητική όχθη άμιλλας και συνεργασιών;

Τελικά για ποια πολιτική; Με ποιους και για ποιους;

Για τις παραγωγικές δυνάμεις ή για τις «ολιγαρχίες»;

Δημοκρατικές αλλαγές για ποιους;

Για την ενίσχυση της «προεδρικής δημοκρατίας» ή της αντιπροσώπευσης των κοινωνικών και παραγωγικών στρωμάτων της χώρας;

Το αίτημα λοιπόν προς τις δυνάμεις που βλέπουν επιστροφή μέσα από «έφοδο», είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο! Επιστροφή στην πολιτική!

«Παραιτηθείτε» από τους καιροσκοπισμούς και κάντε την πολιτική εργαλείο για τα προβλήματα των πολιτών και της χώρας!

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση