GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρωσο - Τουρκική συμφιλίωση...

Με αφορμή την χθεσινοβραδινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντί...


Με αφορμή την χθεσινοβραδινή πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε σήμερα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - στην πρώτη τους απευθείας συνομιλία από την έναρξη τον περασμένο Νοέμβριο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, εξαιτίας της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, "ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να συναντηθούν και να επαναλάβουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως ο τουρισμός και το εμπόριο.".
Σύμφωνα με το Reuters, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της G20. Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν στο Σότσι την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Αμέσως μετά την τηλεφωνική επαφή, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στον τουριστικό τομέα.
"Θα ήθελα να ξεκινήσω από θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό (...) Αίρουμε τις διοικητικές κυρώσεις σε αυτόν τον τομέα" σε βάρος της Τουρκίας, είπε ο Πούτιν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η άρση των κυρώσεων σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί στις επισκέψεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία.
Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε επίσης να ξεκινήσει η "διαδικασία εξομάλυνσης" των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Μόσχας με την Άγκυρα.
Πριν τηλεφωνήσει στον Τούρκο ομόλογό του, ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον τουρκικό λαό μετά την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 239 τραυματίστηκαν, μεταξύ τους ένας Ρώσος, χθες βράδυ στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.
"Εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα συλλυπητήριά μας για τα θύματα της τρομοκρατικής αυτής ενέργειας", δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με γερμανούς και ρώσους μαθητές στη Μόσχα.
Την Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, σε επιστολή του προς τον Πούτιν, είχε ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τα τουρκικά F-16 στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας πέρσι τον Νοέμβριο. Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το μήνυμα αυτό του Ερντογάν ήταν "ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων" των δύο χωρών, προειδοποιώντας όμως ότι "δεν πρέπει να φαντάζεστε ότι θα τα εξομαλύνουμε όλα μέσα σε λίγες ημέρες".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση