GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗ; Σε αχαρτογράφητα νερά η Βρετανία!

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθη...

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Τα στοιχεία μέχρι πριν από λίγη ώρα δείχνουν ότι το 52% των ψηφοφόρων ψήφισε έξοδο από την ΕΕ και ο αριθμός των καταμετρημένων ψηφοδελτίων αρκεί ώστε το αποτέλεσμα να είναι μη αναστρέψιμο. Η Βρετανία βρίσκεται τώρα σε αχαρτογράφητα νερά, δήλωσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον. “Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά”, δήλωσε σε δημοσιογράφους. “Όλοι είναι πραγματικά κουρασμένοι. Δεν έχουν κοιμηθεί”, πρόσθεσε.

Το στρατόπεδο του LEAVE λαμβάνει 15,705 εκατ. ψήφους, αυτό του REMAIN 14,584 εκατ. ψήφους με καταμετρημένο περισσότερο από το 90% των ψήφων, μετέδωσε το ITV.

Ανεξάρτητη Σκωτία, ένωση Β. Ιρλανδίας με ΕΙΡΕ και ισπανοβρετανικό Γιβραλτάρ
Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Βρετανία.

“Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ”, δήλωσε η Στέρτζον. “Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική «βιτρίνα» του IRA κάλεσε νωρίς το πρωί σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης. Το Σιν Φέιν τονίζει ότι το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση «έχει τεράστιες συνέπειες στη μορφολογία του βρετανικού κράτους», δεδομένου ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα η Μαδρίτη προτείνει «κοινή κυριαρχία» επί του Γιβραλτάρ για να διατηρηθεί η πρόσβασή του Βράχου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Η στερλίνα κατακρυμνίζεται 
Οι υποστηρικτές της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση πήραν σαφές προβάδισμα στην καταμέτρηση των ψήφων του χθεσινού δημοψηφίσματος, με το διαφαινόμενο αποτέλεσμα να οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο πριν από λίγο, υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

Σε μια ένδειξη της διεθνούς ανησυχίας ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις Μασατσούγκου Ασακάουα ανακοίνωσε ότι θα διαβουλευθεί με τον υπουργό Οικονομικών Τάρο Άσο για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν οι αντιδράσεις των αγορών, τις οποίες περιέγραψε ως πολύ απότομες.
Τα γραφεία στοιχημάτων άλλαξαν δραστικά τις εκτιμήσεις τους για το Brexit, με το Betfair να κάνει λόγο για 94% πιθανότητες. Εάν αυτό είναι πράγματι το αποτέλεσμα, αυτό θα συνταράξει την Ευρωπαϊκή Ένωση συθέμελα, πιθανόν ενισχύοντας την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κινημάτων σε όλη την ήπειρο και σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διαδικασίας «διαζυγίου» που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, δημιουργώντας αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

Πριν από λίγο, με τα αποτελέσματα να έχουν καταμετρηθεί σε 282 από τις 382 εκλογικές περιφέρειες και στη Βόρεια Ιρλανδία, η εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης βρισκόταν μπροστά με 51,6% έναντι ενός 48,4% της εκστρατείας υπέρ της παραμονής. «Τώρα τολμάω να ονειρευτώ ότι ξημερώνει η ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ανεξάρτητο», δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος UKIP και κάλεσε τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να παραιτηθεί αμέσως σε περίπτωση νίκης της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης.

Ο Κάμερον καλούσε τους Βρετανούς να ψηφίσουν Παραμονή, προειδοποιώντας ότι η εναλλακτική είναι ένα άλμα στο σκοτάδι, που θα πλήξει το εμπόριο, τις επενδύσεις, θα φέρει ύφεση, θα υπονομεύσει τη στερλίνα και θα αυξήσει το κόστος ζωής κι ακόμη και το κόστος των διακοπών τους.

Οι 27 εταίροι της Βρετανίας στην ΕΕ παρακολουθούν νευρικά το δημοψήφισμα, φοβούμενοι πως η αποχώρηση της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας από αυτή θα αποδυναμώσουν την ενότητά της και θα μειώσουν την επιρροή της εν μέσω της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει την Ελλάδα και την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Γερμανικές αντιδράσεις 
«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!», είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit», ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Μέρκελ Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων». Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ από την πλευρά του γράφει στο Twitter ότι πρόκειται για την «χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της».

 Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών(CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ. Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να επαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
 «Εξυπνότερη και καλύτερη Ευρώπη» κοντά στους πολίτες της, ζητά ο επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος, με ανάρτησή του στο Twitter επισημαίνει ότι η απόφαση των Βρετανών θα έχει κόστος και για τις δύο πλευρές, τονίζει ότι «έξοδος σημαίνει έξοδος» και ζητά ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το αργότερο εντός δύο ετών. «Σεβόμαστε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων και λυπούμαστε για αυτήν. Προκαλεί μεγάλη ζημιά και στις δύο πλευρές. Επρόκειτο για βρετανική, όχι ευρωπαϊκή ψήφο. Η συνεργασία εντός της Ευρώπης είναι ζήτημα αυτοπεποίθησης της ηπείρου. Θέλουμε μια καλύτερη και εξυπνότερη Ευρώπη. Πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω σε εκείνους. Οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο εντός δύο ετών. Έξοδος σημαίνει έξοδος», γράφει ο κ. Βέμπερ.

Πτώση σε Ιαπωνία και Ινδία 
Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο υποχώρησε σε χαμηλό τετραμήνου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Nikkei υποχωρούσε έως και κατά 8,3% στις 14.890,56 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

 Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 4,67%. Οι τιμές των μετοχών έκαναν βουτιά σήμερα, με το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στην Ινδία κι ενώ το BBC προέβλεπε αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, μετά τα αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Ο βασικός δείκτης S&P BSE Sensex άνοιξε στις 26.367,48 μονάδες, μειωμένος κατά 634,74 μονάδες ή 2,35% από το προηγούμενο κλείσιμο στις 27.002,22 μονάδες.

Τι προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ;
1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ενωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.
2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ενωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ενωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.
4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν. Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Άρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

http://mignatiou.com/2016/06/o-sismos-tou-brexit-egine-grafi-o-guardian-517-iper-tou-brexit-483-iper-tis-paramonis/
 ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση