GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συστάσεις στην κυβέρνηση από Καραμούζη-Καραβία

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ. Δεν ξέρω τι άλλαξε αλλά τους κινδύνους του Ελληνικού τραπεζικού συστήματ...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Δεν ξέρω τι άλλαξε αλλά τους κινδύνους του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος ανέπτυξαν αυτή την φορά οι κκ Καραμούζης και Καραβίαςστην ΓΣ της Eurobank. Με την επισήμανση τους ότι είναι.... ζητούμενο πια η επιστροφή της χώρας σε υψηλή ανάπτυξη και... «κλειδί» η απελευθέρωση από τα δεσμά του κρατισμού.
Παράλληλα και σε πολλά σημεία της μεταξύ άλλων η ομιλία του κ. Νίκου Καραμούζη προέδρου της τράπεζας αφήνει "αιχμές" για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης τονίζοντας σχετικά:

Με...υπερφορολόγηση, μείωση μισθών, διαρκή λιτότητα και χωρίς επενδύσεις και εισροές κεφαλαίων η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί!

Είναι άξιο λόγου πως τραπεζίτες που μέχρι χθες στήριζαν ως ...."κατάλληλη την οικονομική πολιτική" της κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ σήμερα εντοπίζουν προβλήματα που μέχρι χθες απέρριπταν και μάλιστα κατηγορηματικά υπερασπιζόμενοι φανατικά την ...."νέα εποχή" που θα ερχόταν η ανάπτυξη οι επενδύσεις και η καλοκαιρία του τραπεζικού συστήματος !


Χαρακτηριστική να θυμίσουμε ήταν και η επίσκεψή τους μαζί με τον επικεφαλής της Fairfax Financial Holdings κ. Γουάτσα και ομάδα επενδυτών στον κ. Τσίπρα και στο Μέγαρο Μαξίμου που έλαβαν ως υπόσχεση ότι μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους οι Ελληνικές τράπεζες θα είναι πανίσχυρες αφού θα επιτευχθεί η ανάπτυξη!

Σήμερα οι δηλώσεις όμως άλλα δείχνουν....

Έτσι ο κ. Καραμούζης τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών σε επίπεδο ρευστότητας, καθώς σήμερα η διαφορά μεταξύ δανείων και καταθέσεων διαμορφώνεται στα 80 δισ. ευρώ και παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη σημαντικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (κεφάλαια NPLs), τα οποία ανέρχονται σε 115 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες, υπογράφει ο κ. Καραμούζης, έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τρεις ελέγχους και τρία stress test τα οποία οδήγησαν σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ. Σήμερα ο τράπεζες διαθέτουν βασικά κεφάλαια 33 δισ. ευρώ με τον δείκτη Core Tier 1 να διαμορφώνεται κοντά στο 18%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 12,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση