GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκρυθμη η κατάσταση στο Γηροκομείο Αθηνών - Αυτοκτόνησε τρόφιμος

Την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του έλαβε ένας ηλικιωμένος, τρόφιμος του Γηροκομείου Αθηνών.  Σημειώνουμε ότι η κατάσταση στο Γηρο...


Την απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του έλαβε ένας ηλικιωμένος, τρόφιμος του Γηροκομείου Αθηνών. 

Σημειώνουμε ότι η κατάσταση στο Γηροκομείο είναι έκρυθμη το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου να μεταφέρει σε άλλο κτίριο τους ηλικιωμένους. 

Την άμεση αντίδραση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, ως εποπτεύουσας Αρχής του Γηροκομείου Αθηνών, προκάλεσε η αιφνίδια απόφασή του να κλείσει ένα από τα τρία κτίρια διαμονής των ηλικιωμένων και να τους μεταφέρει σε άλλο, μη κατάλληλο, εντείνοντας το κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειάς τους.

Σύμφωνα με τη νομική εκπρόσωπο του Γηροκομείου Μαίρη Στραϊτούρη εμφανίζονται σημαντικά προβλήματα στις πληρωμές των εργαζομένων από το 2010.

Μετά τις παραβάσεις των κανονισμών και την ακαταλληλότητα των νέων συνθηκών διαβίωσης, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενέργησε κλιμάκιο κοινωνικών συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, η αντιπεριφερειάρχης, Ερμίνα Κυπριανίδου, εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η διοίκηση του Γηροκομείου οφείλει να διακόψει, άμεσα, τη διαδικασία μετακίνησης των ηλικιωμένων, ενώ έχει προθεσμία δέκα ημερών για την επαναφορά όσων μετακινήθηκαν στους χώρους όπου φιλοξενούνταν.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κυπριανίδου, «οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων υποχρεούνται να διασφαλίζουν τη δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης και τον οφειλόμενο στην ανθρώπινη αξία σεβασμό και ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από τη σωματική και πνευματική κατάσταση του φιλοξενούμενου. Εν προκειμένω, η αιφνίδια μεταφορά πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση όλων των ανωτέρω, αγνοώντας ακόμη και βασικές ανάγκες και δυνατότητες των ηλικιωμένων».

Η μετακίνηση αφορούσε την εσπευσμένη απομάκρυνση των 36 φιλοξενούμενων από το κτίριο «Βασίλισσα Όλγα», χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Μεταξύ αυτών και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του κλιμάκιου, η μετακίνηση έγινε λόγω επικείμενης ανακαίνισης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κτίριο είναι πιο πρόσφατα και συνολικά ανακαινισμένο από τα τρία κτίρια που φιλοξενούν τους ηλικιωμένους και το μόνο που διασφαλίζει την ύπαρξη ζεστού νερού, ενώ το κτίριο «Εστία», στο οποίο μεταφέρθηκαν κάποιοι από αυτούς, δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε, εκ νέου, η ύπαρξη επισφαλών συνθηκών λειτουργίας του Γηροκομείου. Συνθήκες, οι οποίες δεν διασφαλίζουν την υγιεινή, ασφαλή και στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων, με ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση